Gazzeli Balıkçıların Hayal Kırıklığı

İsrail yönetiminin Gazze Şeridi'ndeki avlanma menzilini 6 milden 9 mile çıkarmasının ardından balık miktarının artacağını düşünen Filistinli balıkçılar, büyük hayal kırıklığı yaşıyor Filistinli balıkçı Ebu Husayra:'Avlanma mesafesinin artırılması, umut ettiğimiz gibi sonuçlanmadı' Filistinli balıkçı Şeyha: 'İsrail askerleri, neredeyse her gün balıkçı teknelerinin üzerine ateş açıyor. Kurşunlar, balıkların da kaçmasına neden oluyor' Gazze Balıkçılar Sendikası Başkanı Ayyaş: 'Gazzeli balıkçılar, maişetlerini temin hedefiyle, avlanma menzilinin 12 mile çıkarılmasını, Batı Şeria'ya balık ihracatının önünün açılmasını istiyor'

ULA ATAALLAH - İsrail yönetiminin Gazze Şeridi'ndeki avlanma menzilini 6 milden 9 mile çıkarmasının ardından balık miktarının artacağını düşünen Filistinli balıkçılar, büyük hayal kırıklığı yaşıyor.

Uzun yıllardır maruz kaldıkları İsrail ablukası nedeniyle dış dünya ile bağları koparılan Gazzeliler, başlıca geçim kaynakları balıkçılığın bölgedeki diğer sektörler gibi ciddi oranda akamete uğradığını ifade ediyor. İsrail'in karadan ve denizden 'kuşattığı' bölgede izin verilen avlanma menzilinin son günlerde 6 milden 9 mile çıkarılmasının ardından umutlanan Filistinli balıkçıların, bekledikleri artışı bulamadığı belirtiliyor.

Filistinli balıkçı Mahmud Ebu Husayra (40), Gazze Şeridi'nde avlanma sınırının 9 mile yükseltilmesinin ardından, balık oranında hissedilir bir artış olacağına dair ümitlerinin boşa çıktığını ifade ederek, 'Avlanma mesafesindeki artışın ardından balık miktarının bu kadar az olacağını tahmin etmezdik. Avlanma mesafesinin artırılması, umut ettiğimiz gibi sonuçlanmadı. Eklenen 3 mil, çok az ve yetersiz. Ayrıca Gazze sahil şeridindeki hareket imkanımız da kısıtlı.' dedi.

Her gece 6 arkadaşıyla birlikte denize açıldıklarını söyleyen Ebu Husayra, 'Kazandığımız para göz önüne alındığında avlanmak bizim için külfetli bir iş haline geldi. Nadiren büyük balık yakalayabiliyoruz. Yakaladığımız balıkların toplam miktarı da 20 ila 30 kilogramı aşmıyor.' diye konuştu.

- Balık tezgahları boş

Avlanmadaki azlığın, doğal olarak 'El-Hasbe' olarak bilinen balık haline de yansıdığı, tezgahların neredeyse boş olduğu ifade ediliyor.

Balıkçı Davud Şeyha (38) ise arkadaşlarıyla balıkların bol olduğu eski günleri yad ettiğini dile getirerek, 'Kayıplarımızı karşılayacak miktarda balık avlayabileceğimizi düşünüyorduk. Maalesef her sabah teknelerin az bir balıkla döndüğü manzara ile karşı karşıya kalıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Gazzeli balıkçıların maruz kaldığı sıkıntıların balık miktarının azlığıyla sınırlı olmadığını söyleyen Şeyha, 'İsrail askerleri, neredeyse her gün denizden çıkmamız için balıkçı teknelerinin üzerine ateş açıyor. Kurşunlar, balıkların da kaçmasına neden oluyor.' dedi.

Gazze'deki El-Mizan İnsan Hakları Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail Deniz Kuvvetlerinin, Filistinli balıkçılara yönelik sistemli hak ihlallerine devam ettiği ifade edilerek, 2016'nın başından bu yana 19 balıkçının gözaltına alındığı, açılan ateşte 5 Filistinlinin yaralandığı kaydedildi.

- Avlanma menzilinin 12 mile çıkarılması talebi

Gazze Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayyaş, balıkçıların her gün 16 saatlik mesailerinin ardından neredeyse yok denecek kadar az miktarda balıkla döndüklerini vurgulayarak, 'Gazzeli balıkçılara İsrail tarafından uygulanan ablukanın tamamen kaldırılması, avlanma menzilinin çok daha fazla artırılmasıyla gerçekleşebilir. Balıkçılar, maişetlerini temin hedefiyle, 12 mile kadar açılmak, avlanma miktarını artırmanın yanı sıra Batı Şeria'ya ihracatın önünün açılmasını istiyor' dedi.

Gazze'deki balıkçılık sektöründe ablukanın ardından 2006 senesinden bu yana büyük oranda bir gerileme olduğunu ifade eden Ayyaş, şunları söyledi:

'Ablukadan önce yıllık 5 bin ton balık avlanırken halihazırda avlanma miktarı 800 tona geriledi. Temmuz 2014'teki İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ise balıkçılık sektöründe yaklaşık 5 milyon dolar zarara neden oldu.'

İsrail yönetiminin, avlanma menzilini 12 mile çıkarmasını isteyen Filistinli Nail Bekr (55), 'Kazandığım para, av malzemeleri ile yakıt masrafımı ancak karşılıyor. Avlanma alanı dar ve avlanmak isteyen çok sayıda balıkçı var. Avlanma mesafesi artınca yaklaşık on yıldır açılamadığımız alanlar adına umutlanmıştık, hayal kırıklığına uğradık.' diye konuştu.

İsrail yönetiminin 30 Mart'ta, Gazze Şeridi sahilindeki 6 millik avlanma menzilini 9 mile çıkarmayı kabul ettiği bildirilmişti. İsrail'in 7 Temmuz 2014'te başlattığı saldırıların ardından 26 Ağustos 2014'te varılan ateşkes antlaşması uyarınca avlanma sınırı 6 mil olarak belirlenmişti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması'na göre, Filistinlilerin herhangi bir İsrail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Şeridi'nden 20 mil mesafe açıklığa kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip olduğu belirtiliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile