AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga başkanlığında toplanan Çevre Komisyonu, tali komisyon olarak Biyogüvenlik Kanunu Tasarısını görüştü.
Özdalga, daha önce bu konuyla ilgili yönetmelik çıktığını anımsatarak, tasarının bir an önce TBMM Genel Kurulunda ele alınmasını istediklerini söyledi.
MHP Osmaniye Milletvekili Hakan Coşkun, tasarıyla getirilen Biyogüvenlik Kurulunda, bağımsız çalışma yapılabilmesi için sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine yer verilmesi gerektiğini söyledi.
AK Parti Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, oluşturulacak Biyogüvenlik Kurulunda yer alacak en az iki üyenin üniversite veya sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden olacağı yönündeki hükmün muallak olduğunu, buna açıklık getirilmesi gerektiğini kaydetti.
MHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz, yasanın çevre ile bağlantısının tam kurulmadığını, bu eksikliklerin giderilmesini, tanımlardaki belirgin olmayan yönlerin açıklığa kavuşturulmasını istedi.
AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun da Biyogüvenlik Kurulu üyeleriyle ilgili tanımların netleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Komisyon üyeleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Çevre Bakanlığı bürokratları ile Ziraat Odası ve Tema Vakfından gelen temsilcileri dinledi.
Komisyonda, görüşmelerin tamamlanmasının ardından tasarı benimsendi.
Komisyon, görüşlerini rapor haline getirerek, tasarının esas komisyonu olan Tarım ve Köyişleri Komisyonuna sunacak.
GDO ile ilgili kanun benimsendi
TBMM Çevre Komisyonunda, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve ürünlerine ilişkin düzenlemeleri içeren Biyogüvenlik Kanunu Tasarısı kabul gördü.