General Electric (GE) Türkiye Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Dr. Aybike Molbay, Türkiye'de enerji, ulaşım ve havacılık alanında yatırımları bulunduğunu belirterek, 'GE, 10 binden fazla yazılımcının olduğu dijital bir şirket olma yolunda ilerliyor.' dedi.
Molbay, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve GE iş birliğiyle bir otelde düzenlenen 'GE'nin Dijital Vizyonu, Yeni Trendler ve Eskişehir Yatırımları' konulu toplantıda, GE'nin dünyanın en eski kuruluşları arasında yer aldığını söyledi.
'Türkiye'de enerji, ulaşım ve havacılık alanında yatırımlarımız var. GE, 10 binden fazla yazılımcının olduğu dijital bir şirket olma yolunda ilerliyor.' diyen Molbay, şöyle konuştu:
'Sanayi 4.0, nesnelerin interneti adına her ne derseniz deyin burada aslında konu verimlilik problemi üzerinden çıkıyor. Sanayide yakalayabileceğimiz verimlilik artışının artık sınırına geldik. Bundan sonra verimlilik dijitalleşme üzerinden ilerleyecek ve sanayideki dijitalleşme en büyük trend olacak. Milyonlarca makinenin birbirine bağlanmasından bahsediyoruz. Bunu bağladığınızda sürekli ve büyük veri topluyorsunuz. Bahsedilen veriler çok büyük veriler. Daha sonra bu veriler üzerinden istatistiksel analiz yapmaktan bahsediyoruz. Buradan trendleri ortaya çıkarabiliyor, anormallikleri görebiliyorsunuz. Burada 'veri bilimcisi' dediğimiz insanlar son derece kritik rol oynuyor. Bu kişiler dataya bakarak anormallikleri görmenin ötesinde bunları önceden öngörebilme üzerine çalışmalar yapabiliyor. Burada işin en zor olan bölümü büyük veri ve istatistik değil. Biz de GE olarak bu bilgiyi ürünleri tanımak ve bilmekle birleştirdiğinizde en büyük katma değeri yaratabileceğinizi düşünüyoruz. Makinelerin fiziksel ve mühendislik modellerini geliştirmek devreye giriyor. Biz GE olarak buna ‘dijital ikiz’ adını veriyoruz, büyük cihazlarımızın modellerini geliştirdiğimizde. Bu modellerle veriyi ne kadar birleştirebilirseniz o kadar akıllı cihaz çözümler üretebiliyorsunuz.'
- 'Ortaklığımızda sistem tasarımına ve sistem geliştirip satmaya geçmeliyiz'
TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş (TEI) Genel Müdürü ve Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Başkanı Mahmut Faruk Akşit de TEI'nin Eskişehir'de GE'nin en büyük ortaklığı olduğunu ifade etti.
TEI'nin GE'nin dünyada en çok sattığı motora en çok tedariği yapan şirket haline dönüştüğünü anlatan Akşit, şunları söyledi:
'İş birliği imalat teknolojilerinde çok iyi bir noktada. TEI'nin güçlü bir imalat mühendisliği kadrosu bulunuyor. GE ile TEI arasında kazan kazan ilişkisi doğurmuş güzel bir yatırım var. Son yıllarda gelişen dijital teknolojilerle beraber bu ortaklığımızı bir üst seviyeye çıkartmaya çalışıyoruz. Bütün tesisimizi 'Endüstri 4.0' dediğimiz entegre bir sistem haline dönüştürüyoruz. GE ile motor montaj, bakım ve onarım teknolojileri konusunda da iş birliği yapıyoruz. Türkiye'nin şu anda kullandığı bütün F16'ların motorlarını biz gururla Eskişehir'de bir araya getirdik, test ettik ve motor halinde TEI'den ordumuza teslim ettik. Onlar sorunsuz bir şekilde uçtular. GE ile iş birliğimiz son yıllarda Körfez ülkelerine doğru büyütmek istiyoruz. Şu anda Bahreyn Hava Kuvvetleri'ndeki motorlarının hepsinin bakımlarını da biz yapıyoruz. Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri'nin F110 motorlarının bakımını da GE ile birlikte yapmak istiyoruz. F110 olarak dünyada en büyük ikinci filoya sahipler. GE ile ortaklığımızda sistem tasarımına ve sistem geliştirip satmaya geçmemiz lazım.'
- 'Uçak yapmak da, hızlı tren yapmak da Eskişehir'e düşen bir görevdir'
ESO Başkanı Savaş Özaydemir de havacılık ve raylı sistemler sektörlerinin son yıllarda Eskişehir başta olmak üzere Türkiye'deki bazı bölgelerinde önemini oldukça arttırdığına dikkati çekti.
2023 hedeflerinde Eskişehir'e çok büyük görevlerin düştüğünün altını çizen Özaydemir, şunları kaydetti:
'Eskişehir sahip olduğu sanayi alt yapısı ve tecrübe ile dizel ve dizel-elektrik lokomotifler, uçak, kamyon ve gemi motorları üretebilen bir merkezdir. Hedeflerimiz büyüktür. Uçak yapmak da, hızlı tren yapmak da Eskişehir'e düşen bir görevdir. Ciddi de ihracat yapıyoruz. Bugün Eskişehir'in yüksek teknoloji ihracatı fevkalade yüksektir. Toplam ihracatımızın yüzde 15'i ileri teknoloji ürünlerinden oluşmaktadır. Havacılık ve raylı sistemlerde Eskişehir’in toplam ihracatı 400 milyon dolar seviyelerine ulaşmıştır. Yeni proje ve anlaşmalarla bu rakam katlanarak artacaktır. Sadece motor değil, gövde yapıları ve elektronik gibi alanlarda da üretim kabiliyetlerimiz gelişmektedir. Eskişehir'in sunmuş olduğu yatırım ve çalışma imkanlarını en yakından tanıyan firmaların başında GE gelmektedir. GE'nin uçak, helikopter motoru ve lokomotif imalatında gerçekleştirdiği işbirlikleri kentimizi önemli bir sanayi üssü haline getirmiştir.'
Raylı Sistemler Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Işık ise Eskişehir'deki raylı sistemler konusunda bir sunum yaptı.
'GE'nin Dijital Vizyonu, Yeni Trendler Ve Eskişehir Yatırımları' Toplantısı
GE Türkiye Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Molbay: 'Türkiye'de enerji, ulaşım ve havacılık alanında yatırımlarımız var. GE, 10 binden fazla yazılımcının olduğu dijital bir şirket olma yolunda ilerliyor' TEI Genel Müdürü Akşit: 'GE ile iş birliğimizi son yıllarda Körfez ülkelerine doğru büyütmek istiyoruz' ESO Başkanı Özaydemir: 'GE'nin uçak, helikopter motoru ve lokomotif imalatında gerçekleştirdiği iş birlikleri kentimizi önemli bir sanayi üssü haline getirmiştir'