Bebek bekleyen kadınların vücutlarındaki değişim büyüyen karından sonra en çok ciltte görülüyor. Saç, tırnak, cilt ve cilt altı dokuda yaşanan birtakım değişiklikler hep hamileliğin getirdiği yan etkilerdir. Medicana International İstanbul Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Arzu Aslan, bu tarz sorunlarla karşı nasıl önlem alınması gerektiğini açıkladı.
Gebelikte döneminde ciltte yaşanan değişimler
Çoğu kadında belirli derecelerdecilt tonunda koyulaşma görüldüğünü söyleyen Dr. Arzu Aslan, "Bunun sebebi artmış olan östrojen ve progesteron hormonudur. En sık görüleni karın ortasından başlayıp genital bölgeye uzanan çizgi şeklinde koyulaşmadır, doğum sonrası tamamen normale döner. Diğer koyulaşan bölgeler ise meme uçları, genital bölge, makat, boyun, yara kesi izleri, çiller de de koyulaşma olur" dedi.
Dr. Arzu Aslan, diğer değişimleri de söyle sıraladı;
Benlerde yaklaşık 1/3 gebede koyulaşma olur ancak fizyolojik kabul edilip kendi haline bırakılmamalı mutlaka yakından takip edilmeli, şüphelenilen durumlarda çıkarılmalıdır.
Gebelik maskesi yüzde 75 gebede görülür. Yanak alın, dudak üzeri, çenede görülür. Yüzeyel olanlar açık kahverengi derinin daha alt tabakalarına inmiş olanlar daha koyu kahverengidir. Gebelik maskesi 1 senede geriler fakat tamamen geçmez.
Gebelikte artan östrojen sebebiyle örümceksi benler, avuç içlerinde kızarıklık ortaya çıkar. Doğumdan sonra üçüncü ayda geriler.
Çatlaklar kadınlar için gebeliğin en önemli problemidir. 6’ncı ve 7’nci ayda ani kilo artmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Burada dikkat edilmesi gereken çatlağın pembe kırmızı renkli iken müdahale etmektir.
Beyaz çatlakların tedavisi zordur.
Gebelikte et benlerinin sayısı artabilir.
Tırnaklarda gebelikte hızlı uzama görülür, ancak tırnak kırılganlığı ve çizgilenmesi artar.
Saçlarda hormonal olarak hacim artışı olur, saçlar dökülme evresine girmezler. Doğum sonrası 4. ayda meydana gelen ani saç dökülmesi fizyolojik kabul edilir.
Terlemede ve kıllanma da artış olabilir.
Çatlaklara müdahale
Dermatoloji Uzmanı Dr. Arzu Aslan, çatlak oluşmadan çatlak önleyici kremlerin 4’üncü gebelik ayından itibaren sürülmesi gerektiğini kaydederek, "Bir kez oluştuktan sonra tedavisi zordur. Zeytinyağı ve hindistan cevizi yağının kanıtlanmış herhangi bir faydası yoktur. Doğum sonrası lazer, dermaroller, mezoterapi gibi yöntemlerden faydalanarak erken dönemde müdahale edilmelidir" dedi.
Leke oluşumunu önlemek için
Leke oluşumunu önlemek açısından yüksek koruyucu faktörler içeren organik koruyucu içeren kremler kullanılması gerektiğinin altını çizen Dr. Aslan "Yazın mutlaka geniş kenarlı şapka takılmalıdır. Gebelik sonrası gerilemeyen lekeler için soyucu yenileyici kremler, mezoterapi, prp ve lazer tedavileri uygulanır" şeklinde sözlerini tamamladı.
Gebelik Döneminde Oluşan Cilt Sorunlarından Kurtulma Yöntemleri
Dermatoloji Uzmanı Dr. Arzu Aslan, gebelik döneminde oluşan cilt sorunları ile ilgili açıklama yaptı.