'Gebelik Sekeri Bebekte Obezite Ve Tansiyon Riskini Artiriyor'

'Gebelik Sekeri Bebekte Obezite Ve Tansiyon Riskini Artiriyor'

Yaklasik her 10 gebeden 1’inin ‘gebelik sekeri’ tanisi aldigini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Esra Tutal, “Gebelik sekeri, annede yüksek tansiyon hastaligi gelisme riskini artirir. Ayrica bebekte yenidogan döneminde seker düsüklügü ve yenidogan sariligini tetikleyebilir” dedi.

Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Esra Tutal, gebelikte seker hastaligi hakkinda açiklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Tutal, “Gebelik sekeri, gebelik sirasinda tespit edilen kan sekeri yüksekligidir. Gebelik sekeri annede yüksek tansiyon hastaligi gelisme riskini artirir. Ayrica bebekte yenidogan döneminde hipoglisemi (seker düsüklügü) ve yenidogan sariligini tetikleyebilir. Seker hastaligi gelisme riskini artiran unsurlar ise ailede seker hastaligi olmasi, gebelikten önce kilolu olmak, 4,5 kilogramdan daha agir bebek dogurmus olmak, öncesinde erken dogum yapmis olmak, gebelik öncesi gizli seker hastaligi, 25 yasin üzerinde gebe kalmak ve polikistik over sendromudur” diye konustu.



“Tani konma süreci”

Hiçbir risk faktörü olmadan da gebelik sekerinin gelisebileceginin unutulmamasi gerektigini belirten Uzm. Dr. Tutal, “Genellikle gebeligin 24. ve 28. haftalari arasinda gebelik sekeri teshisi konulur. Önceden gebelik sekeri geçirdiyseniz veya doktorunuz riskli oldugunuzu düsünüyorsa, 13. haftadan önce de testler yapilabilir. Gebelik sekeri taramasi, oral glukoz tolerans testi (seker yükleme testi olarak bilinir) ile yapilir. 50 gram glukozlu içecek içildikten 30 dakika sonra alinan kan düzeyine bakilir. Test sonucu anormal ise 100 gram glukoz ile tekrar test yapilir” seklinde konustu.



“Seker yükleme testi degil, annede seker oldugunu bilmemek riskli”

Seker yükleme testi yaptirmanin zararli olmadigini dile getiren Uzm. Dr. Tutal, “Test sirasinda alinan seker, 1 bardak sekerli içecek, birkaç dilim tatli ya da bir tabak pirinç pilavindaki seker kadardir. Asil riskli olan durum annede gebelik sekeri olmasi ve bu durumun bilinmemesidir. Anne kanindaki yüksek seker, bebege geçerek bebekte asiri miktarda insülin üretilmesine bu da bebegin asiri büyümesine neden olur. Asiri büyük olan bebeklerin dogum travmalarina maruz kalma ihtimalleri artar. Annenin yüksek kan sekeri, erken dogumu tetikleyebilecegi gibi bebegin asiri büyük olmasi da erken dogum kararinin alinmasina neden olabilir. Gebelik sekeri olan annelerin bebeklerinde dogum erken olmasa bile akciger gelisimi yetersiz olabilir ve bebek dogdugu zaman nefes almakta zorlanabilir. Kan sekeri kontrolsüz olan annelerden dogan bebeklerde dogum sonrasi kan sekeri düsebilir. Çok ciddi düsüsler bebegin havale geçirmesine neden olabilir. Derhal kan sekerinin yükseltilmesi gerekir. Gebelik sekeri olan annelerden dogan bebeklerde yasamlarinin ileri dönemlerinde obezite ve tip 2 diyabet hastaligi gelisme riski artmistir” ifadelerini kullandi.

“Anneye verdigi zararlar”

Uzm. Dr. Tutal, gebelik sekerinin anneye ve bebege yansiyabilecek olumsuz etkilerini söyle paylasti:

“Gebelik sekeri, yüksek tansiyon riskini arttirir. Ayrica hem anne hem de bebegin hayatini tehlikeye sokan preeklampsi riskini arttirir.

Gebelik sekeri geçirdiyseniz, bir sonraki gebelikte de muhtemelen gebelik sekeri olacaksinizdir. Ayrica yasiniz ilerledikçe tip 2 diyabet hastasi olma ihtimaliniz de artacaktir. Gebelik sekeri geçiren kadinlarin yasam tarzlarinda yapacaklari saglikli beslenme ve egzersiz gibi saglikli degisimler, gelecekte seker hastasi olma ihtimallerini azaltir. Diyetle kan sekeri kontrol altina alinamayan hastalarda insülin tedavisi gerekir. Dogum sonrasi kan sekeri ölçümüne bir süre daha devam edilmelidir. Dogumdan yaklasik 2 ay sonra seker yüklemesi yapilarak sekerin tamamen normale döndügünden emin olunmalidir. Daha sonra her 2-3 yilda bir diyabet riskinin degerlendirilmesi gereklidir. Bu hastaligin tedavisi endokrinoloji ve kadin hastaliklari ve dogum uzmani hekimlerince yapilmaktadir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile