Gebelikte Balık Tüketin, Bebeğiniz Zeki Olsun

Gebelik boyunca bol balık yiyenlerin çocuklarının daha zeki olduğu bildirildi.

Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, koroner kalp rahatsızlığı ve kolesterolü olanların sağlıklı yaşamak için mutlaka balık yemeleri gerektiğini söyledi. Yıldız, Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen birçok ülkeden daha az balık tüketildiğini belirtti. Balığın haftada en az bir, mümkünse balık mevsiminde haftada 2 ya da 3 defa tüketilmesi gerektiğini söyleyen Yıldız, "Balık, içindeki bağ dokusu fazla olmadığı için çabuk pişen bir besindir. En sağlıklı balık
pişirme yöntemleri ızgara, yağsız veya az yağlı tavada pişirme ve fırında buğulamadır. Eğer 0-5 yaşında çocuğunuz varsa, hamileliğinizin özellikle son 3 ayında iseniz, guatr hastalığından korunmak istiyorsanız, koroner kalp rahatsızlığı riskiniz varsa, kolesterolünüz yüksekse ve yaşınız ne olursa olsun sağlıklı yaşamak istiyorsanız balık tüketmelisiniz" şeklinde konuştu.
Yediğimiz hayvani gıdalar arasında en iyi protein kaynağının balık olduğunun altını çizen Yıldız, "Günlük protein ihtiyacımızın karşılanmasında, yara iyileşmesinde, yanık sonrası dokuların onarılmasında, bebek ve çocuklarda büyüme-gelişmede, protein ihtiyacının arttığı hamilelik döneminde balık çok ideal bir protein kaynağıdır. Balık A ve D vitaminleri yönünden zengindir. Bu vitaminler özellikle kemik gelişiminde, ileriki yaşlarda kemiklerin kırılmasının engellenmesinde ve gözlerimizin daha iyi
görmesinde etkili olan vitaminlerdir" dedi.
Balığın çok iyi bir mineral kaynağı olduğunu, bol miktarda fosfor, çinko, iyot ihtiva ettiğini anlatan Yıldız şunları söyledi:
"Bu mineraller kemik gelişiminde, saç sağlığında, insülin hormonu yapımında, yaygın olarak görülen guatr hastalığının engellenmesinde, kanın normal yoğunlukta olmasında fonksiyonu olan minerallerdir. Ayrıca hamsi gibi küçük balıklar da kılçıkları ile yenilirse kalsiyum minerali açısından da iyi bir kaynak olur."
Balığın özellikle gebeler için son 3 aylık dönemde bebeğin beyin gelişimi ve göz gelişimi için çok önemli olduğunun altını çizen Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, "Bebeğinizin daha zeki olmasını istiyorsanız gebelik döneminde her hafta 1-2 defa düzenli balık tüketmek uygun olur. Bebeklerin ek besine başlama döneminde de 8. ay itibarıyla balık tüketimine başlanmalıdır. Çünkü beyin gelişimi 5 yaşına kadar devam eder. Bu dönemde bebek ve çocuğun beslenmesi çok önemlidir"
ifadesini kullandı.

BALIK DOĞAL ASPRİN
Yıldız, doymamış yağ ve özellikle Omega 3 denilen yağ asitlerini bol miktarda içeren balığın özelikle kanın normal yoğunlukta olmasını sağladığını söyledi. Balığın bu özelliğiyle doğal aspirin olduğunun altını çizen Yıldız, "Omega 3 yağ asitleri aynı zamanda kalp-damar rahatsızlığı riski taşıyan kişiler için koruyucu, kötü huylu kolesterol yüksekliği ve iyi huylu kolesterol düşüklüğü olan kişiler için de iyi bir ilaçtır. Balık içinde bulunan Omega 3 yağ asitleri kötü huylu kolesterolü düşürür, karaciğeri
koruyan iyi huylu kolesterolü yükseltir. Omega 3 yağ asitleri bilhassa büyük balıklarda daha çok bulunur" dedi.
İçinde bol miktarda protein bulunduğu için balığın çabuk bozulma riski taşıdığına dikkat çeken Yıldız, bir gıdanın ne kadar yüksek protein ihtiva ediyorsa o kadar çabuk bozulduğunu ve hastalık yapan mikroorganizmaların o kadar hızlı ürediğini ifade etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile