Gebelikte Depresyon Tehlikesi
Tüm anne adaylarının güvenli doğum yapmalarının sağlanması, anne ve baba adaylarına bilgi ve beceri kazandırılması amacıyla OFM Antalya Hastanesi içinde ücretsiz gebe okulu faaliyete sokuldu.
Anne adayları bilgilendirildi
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümmühan Dursun Toros, Op. Dr. Metin Güldaş ve Beslenme ve Diyetik Uzmanı Derya Devrim Dalkılıç’ın anne ve baba adaylarına verdiği ücretsiz eğitimin ilki önceki gün gerçekleştirildi.
Anne ve baba adaylarının ilgi gösterdiği gebelik ilk eğitimde; “Gebelikte Beslenme, Bebekte Üreme Organları ve Gebeliğin Oluşumu, Gebelikte Anne Meydana Gelen Fizyolojik Değişiklikler” konularına yer verildi.
Gebeliğin ilk 3 ayına dikkat
Eğitimde ilk sözü, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Metin Güldaş aldı. Gebelik sürecinin çok önemli bir süreç olduğunu, bu sürecin bilinçsiz geçirilmesinin anne adayı açısından bir takım riskler taşıdığına dikkat çeken Güldaş; “Gebelikteki fizyolojik ve psikolojik değişikliklerin nedeni gebelik ve doğum sırasında annenin bazı risklerden korunması, bebeğin büyüme ve gelişiminin sağlanmasıdır. Bu dönemi kadın yaşamında değişik ve yeni rollere uyum gerektiren bir kriz dönemi olarak görmekte mümkündür. Gebeliğe uyum süreci her kadının geçmiş yaşam deneyimlerine göre değişiklik gösterir” diye konuştu.
Gebelikte depresyon tehlikeli
Anne adayının ilk 3 aylık döneminde; aşırı duyarlılık, huzursuzluk, ani kızgınlık ve mutluluk gibi duyguların nedensiz geliştiğine dikkat çeken Op. Dr. Güldaş, anne adaylarının bu dönemlerde girdiği depresyonun ciddiye alınması gerektiğinin altını çizdi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Metin Güldaş; “Nasıl olsa doğumdan sonra geçer, gebeliğin getirdiği durumlardır düşüncesiyle anne adayının yaşadığı psikolojik sorun ertelenmemelidir. Bu psikolojik sorunlar; Sürekli üzüntü hali, dikkat dağınıklığı, çok az veya çok uzun süre uyuma, normalde hoşlanılan aktivitelerin artık zevk vermemesi, umutsuzluk, ölüm kaygısı, içine kapanma, yalnızlık, eşinden uzaklaşma, sürekli ve aniden ağlamak, cinsel isteksizlik, aşırı unutkanlık şeklinde görülebilir. Tedavi edilmediği takdirde hem anne hem bebek açısından çeşitli sakıncalar doğurabilir” diye konuştu.
Korkularınızı değil güzel anılarınızı düşünün
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümmühan Dursun Toros, “Bebekte Üreme Organları ve Gebeliğin Oluşumu, Annede Meydana Gelen Fizyolojik ve Psikolojik Değişiklik” konularına değindi. “Gebelik süresince çift olarak ya da annenin psikolojik destekle ilerlemesi fayda sağlayacaktır. Hiçbir şey kaybettirmemekle beraber belki de daha sağlıklı bir süreç getirecektir. Hamilelik bir kadın için hem fiziksel, hem psikolojik hem de toplumsal olarak hayatı boyunca yaşayabileceği en özel süreçlerden biridir. Aynı zamanda anneye ve tüm aileye bütün bir hayat boyunca devam edecek bir takım sorumluluklar da yükler” diyen Op. Dr. Ümmühan Dursun Toros, bilgilendirmelerine şu ifadelerle devam etti: “Bebeğinizin gelişi için her şeyi hazır edin. Bilinmeyene ya da hangi korkunuz varsa ona odaklanmak yerine, gelecekte yaşayacağınız güzel anları düşünün. Kızınızın ya da oğlunuzun gelişiyle hayatınızın ne kadar güzelleşeceğini hayal edin ve bunun tadını çıkarın. Dahası, size ve bebeğinize her adımda yardımcı olacak tıbbi personelin de yanınızda olacağını unutmayın. Doğum sırasında hiçbir anınızda yalnız olmayacaksınız. Size rehberlik ve yardım edecek uzmanlar yanınızda olacak ve çocuğunuzu dünyaya getirmek için tam olarak ne yapacağınızı biliyor olacaksınız”
Gebelikte diyetten kaçının
Beslenme ve Diyetik Uzmanı Derya Devrim Dalkılınç da gebelik de beslenme konusunu anlattı. Gebelikte beslenme sürecinin çok önemli olduğunu söyleyen Dyt. Dalkılınç, “Hayatımızın her döneminde önemli olan beslenme, gebelikte de çok önemlidir. Annenin sağlığı ve beslenme durumu sadece annenin değil doğuracağı bebeğinde sağlığı, büyüme ve gelişmesi yönünden önem taşımaktadır. Anne ve çocuk ikilisini birbirinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Kimi zaman gebe kadınlara diyet programları verilmekte ve belli beslenme kurallarına zorlanmaktadırlar. Bazı gebeliğin özel durumları haricinde bu tür yaklaşımların hiç biri kabul edilebilir değildir. Gebe kadınları korkutarak sevmedikleri ve ya tolere edemedikleri gıda maddelerini tüketmeye zorlamak yersizdir. Bu tür diyetler ancak konunun uzmanı tarafından gebenin durumu göz önüne alınarak, doktorun önerileri doğrultusunda ve kişiye özel hazırlanmalıdır” ifadelerini kullandı. Eğitim sonunda anne adayları yararlı egzersizler öğretildi, ardından toplu fotoğraf çekimi yapıldı.