Gebelikte Diyabet Riskine En Etkili Önlem Şeker Tarama Testi

Gebelikte Diyabet Riskine En Etkili Önlem Şeker Tarama Testi

Son günlerde tartışmalara konu olan ve halk arasında hamilelikte şeker yüklemesi olarak bilinen şeker tarama testiyle ilgili açıklamalarda bulunan Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülüzar Akçay, gebe diyeti tespitinde şeker tarama testinin şart olduğunu söyledi.


Dr. Akçay, Gebelik boyunca bir kez uygulanan test sayesinde gebelik diyabetinin tespitinin mümkün olduğunu, anne adaylarında gebelik öncesinde şeker hastalığı olmasa da, gebelik döneminde şeker seviyesinde yükselme olabileceğini, bu sorunun ancak bu testle belirlenebileceğini vurguladı.

24 ve 28. haftalarda yapılan bu tarama testinde glikoz dışında früktoz, mısır şurubu gibi farklı şekerlerin kullanılmadığını ifade eden Dr. Gülüzar Akçay, "Bu test sayesinde gebelik diyabetinin tespit edilmemesi halinde bebekte iri doğum, doğumsal anomali, gelişme geriliği, solunum sıkıntısı, doğum travması, erken doğum ve bebeğin kaybına kadar bir çok ciddi ve telafisi mümkün olmayan sağlık sorununun ortaya çıkabiliyor. Testte anne adayına önce 50 gram glikoz içiriliyor. Bir saat sonra ise kandaki glikoz seviyesinin kontrol ediliyor. Glikoz değeri 140 mg/dl altındaysa gebelik şekeri riski yok. Ancak sonucun bu değerin üstünde çıkması halinde 3 saatlik 100 gram glikoz yüklemesiyle test yeniden yapılıyor. Bu yüklemenin sonucunda kesin durum ortaya çıkıyor" dedi.

TEST SONRASINDA DİNLENME ŞART
Bu işlem sonrasında anne adayının aşırı fiziksel aktivite yapmaması gerektiğini ifade eden Dr. Akçay, testin tüm Kadın Doğum ve Çocuk Hastanelerinde ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde yapıldığını, hamilelerin 24 ve 28. haftalarda hastanelerine başvurmaları halinde işlemlerini sorunsuzca halledebileceklerini hatırlattı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile