'Gebelikte Seker Yükleme Testi Ihmal Edilmemeli'

'Gebelikte Seker Yükleme Testi Ihmal Edilmemeli'

Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Opr. Dr. Sami Sahin, gebelikte seker yüklemesinin ihmal edilmemesi gerektigini söyledi.

Liv Hospital Samsun Kadin Hastaliklari ve Dogum Klinigi’nden Opr. Dr. Sami Sahin, gebelikte seker yüklemesi testi hakkinda bilgilendirmelerde bulundu. Gebeligin normalde seker seviyesini arttiran bir süreç olduguna dikkat çeken Opr. Dr. Sami Sahin, “Normal bir gebelik döneminde bebegin esi dedigimiz plasentadan salgilanan bazi hormonlardan dolayi insülin direnci, hiperinsülinemi ve hafif postprandial hiperglisemi dedigimiz durum ortaya çikar. Yani seker seviyesi yükselmis olur. Bu durum, özellikle gebeligˆin ikinci yarisinda fetusun artan aminoasit ve glukoz gereksinimini sagˆlamasi için anneyi hazirlar. Bu yüzden altta yatkinlik varsa, gebelik döneminde ortaya çikan gestasyonel diyabet hastasi olabilirsiniz” dedi.



Kilo artisina dikkat

Gebelikte sekeri tetikleyen durumlardan bahseden Opr. Dr. Sahin, “Gebelikte sekerin risk faktörü olusturan durumlar; tip 2 diyabet için yüksek riskli etnik gruplarin üyesi olmak, birinci derece akrabalarda diyabet öyküsü, önceki gebeliklerde gebelik diyabeti öyküsü, vücut kitle indeksinin 30 kg/m2’nin üzerinde olmasi, gebelik öncesi ve gebelikler arasinda anlamli kilo artis¸i, gebelik sirasinda anlamli kilo artis¸i, anne yas¸inin 25’in üzerinde olmasi, 4100 gram üzerinde dogˆum öyküsü, nedeni belli olmayan ölü dogˆum veya anomalili dogˆum öyküsü, annenin dogˆum agˆirligˆinin 4100 gramdan büyük veya 2700 gramdan küçük olmasi, ilk prenatal vizit sirasinda glukozüri saptanmasi, metabolik sendrom, polikistik over sendromu, glukokortikoid kullanimi ve hipertansiyon gibi diyabet gelis¸imi ile ilis¸kili durumlardir” diye konustu.



Gebelikte diyabet komplikasyonlari

Opr. Dr. Sami Sahin, komplikasyonlar hakkinda ise, “Gebelik diyabet; düsük, gebelik zehirlenmesi, uteroplasental yetmezlik, erken dogum, plasenta ayrilmasi, enfeksiyona meyil, hipo/hiperglisemi ataklari, fetal anomali, makrozomik bebek, dogumdan sonra hipoglisemik bebek, su fazlaligi, dogumdan sonra bebekte akciger hastaliklari, küvezde daha çok yatis, genellikle sezaryen ile dogum, omuz takilmasi, brakiyal plexus felci, klavikula kirigi gibi komplikasyonlara neden olabilir” seklinde konustu.



“Seker yükleme testi mutlaka yapilmali”

Gebelikte seker yükleme testinin öneminin altini çizen Sahin, ayrica sunlari söyledi:

“Seker yükleme testinde karbonhidrat miktari, günlük alinan karbonhidrat miktarindan azdir. Test tek seferlik olup, vücudun kan seker seviyesini tolere edip edememe durumunu kontrol eder. Bu nedenle bilinen bir zarari yoktur. Sayet altta yatan bir diyabet durumu varsa bunu ortaya çikardigi için gebelik döneminde olusacak komplikasyonlar engellenebilir. Bu nedenle kesinlikle seker yükleme testinin yapilmasi önerilir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile