Gebelikte dinlenen müzik türlerinin önemine dikkati çeken Doktor Küçük, “Her müzik türü gebelikte dinlenmek için uygun değildir. Hareketli olmayan, hafif müzikler tercih edilmelidir. Mozart, Bach gibi bestecilerin eserleri, Mevlevi müziği, ney sesi bebeğe sakinlik ve huzur verecektir. Klasik müzik bebeğin beyin gelişimi için de yararlıdır” diye konuştu.
Küçük, bebek doğduktan sonra da benzer müzikler dinlendiğinde bebeğin kendini anne karnındaki gibi güvende hissedeceğini, sakinleşmesine yardımcı olacağını belirtti.
Küçük, anne karnında dinlenen müziğin bebek üzerindeki etkilerine yönelik bilimsel çalışmalara da dikkat çekti, anne karnında dinlenen müziğin, bebeğin gelişimini hızlandırdığına, belli gelişim bozukluklarını azalttığına dair bilimsel çalışmalar bulunduğunu anlatan Küçük, şunları kaydetti:
“Yapılan bir çalışmada 28-36 haftalık gebe annelere müzik dinletiliyor. Bu çalışma sonrasında anne karnında müzik dinleyen bebeklerin seslere daha çok dikkat ettiği, göz takibinin daha iyi olduğu, motor kontrol ve koordinasyonunun hızlandığı belirleniyor. Ancak dinlenen müziğin sakinleştirici, dinlendirici bir özelliğinin olması önemli. Hızlı, gürültülü müzikler çocukları olumsuz etkileyebilir. Anne karnında müzik dinleyen bebeklerin büyük bölümünün hırçın hareketler sergilemediği, uyumlu ve sosyal olduğu gözlenmiştir. Çocukların zihinsel gelişiminde müziğin etkisi oldukça fazladır. Yapılan çeşitli araştırmalar, müzik dinlemenin bebeklerin beyin kıvrımlarının gelişiminde etkili olduğunu göstermiştir. Müzik aynı zamanda, matematik zekasının ve dil gelişiminin hızlanmasına da yardımcı olur.”
Gebeyken Müzik Dinlemenin Faydaları
Lokman Hekim Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zahide Küçük, anne karnındaki bebeklerin 20’nci haftadan itibaren sesleri duyabildiğini, 24’üncü haftadan itibaren aktif dinlemeye başladıklarını belirterek, “Bebeklerin daha annelerinin karnındayken müzikle tanışmaları hayatlarının ileri dönemlerinde çok faydalıdır” ifadelerini kullandı.