Geç Hasat Kiraz, Dünyanin Dört Bir Yaninda Ragbet Görüyor

Geç Hasat Kiraz, Dünyanin Dört Bir Yaninda Ragbet Görüyor

Türkiye’de kiraz hasadinin en geç yapildigi yerlerden Toroslarin eteklerindeki Konya’nin Hadim ilçesinde yetistirilen kirazlarin yüzde 90’i, Avrupa ve Asya ülkeleri basta olmak üzere dünyanin dört bir yanina ihraç ediliyor.

Toroslar’in etegindeki Konya’nin Hadim ilçesinde üretilen, kalitesi ve aromasiyla yurt disinda "Türk Kirazi" olarak bilinen Hadim kirazinin hasadi devam ediyor. Yetistirilen kirazlarin yüzde 90’i ise Avrupa ve Asya ülkeleri basta olmak üzere dünyanin dört bir yanina ihraç ediliyor. Özellikle Rusya ve Çin basta olmak üzere Avrupa, Asya, Ortadogu, Uzakdogu’nun bazi ülkelerinden gelen talebin etkisiyle tarlada yaklasik 30-35 liradan alici buluyor. Bu yil mevsimsel etkilerden dolayi rekoltenin yari yariya düstügü kirazin fiyatinin yükselmesi üreticileri memnun etti.

Ihracatçi firma temsilcisi Ercan Sen, yaptigi açiklamada, kiraz hasadinin geç olmasinin üreticiler açisindan avantajli oldugunu söyledi.

Kiraz üreticilerinin profesyonelce üretim yaptiklarini belirten Sen, “Ülkemiz basta olmak üzere Italya’dan Yunanistan’a, Ispanya’ya kadar dünyanin birçok noktasinda kiraz yetistiriciligi yapilmaktadir. Türkiye’de ilk hasadi Izmir Kemalpasa Bagyurdu’nda baslamaktadir. Daha sonra 30-35 noktada hasat yapilmaktadir. Hadim ilçesinin özelligi rakim olarak 1860-1900’lere ulasmaktadir. Bunun yani sira çiftçilerimiz de bu konuda profesyonellesmistir. Napolyon dedigimiz Ziraat 900 cinsi kiraz, Regina ve diger bazi kiraz cinsleri üretilerek ürün çesitliligi saglanmistir. Rekolte olarak da ciddi bir tonaja sahiptir. Bu yil Türkiye’nin her tarafinda oldugu gibi mevsimsel bir durumdan dolayi rekolte biraz düstü. Aroma ve sertlik açisindan ülkemizin birçok yerinde yetisen kiraza göre Hadim kirazi biraz daha öne çikmaktadir” dedi.



Kirazlar açik artirma usulü ile pazarlaniyor

Pazarlama konusunda da ilçenin önemli bir kiraz alim merkezi oldugunu vurgulayan Ercan Sen, “Üretim konusunda oldugu kadar pazarlama konusunda da çiftçilerimizin çektigi bazi zorluklar vardi. Birçok ihracatçi firma gelmiyordu. Gelenler ise belirsiz noktalarda alim yapiyordu. 7 yil önce belediye tarafindan kiraz hali yapildi. Bu sayede bir hal sistemi gelmis oldu ve üreticinin getirdigi kiraz açik artirma usulü ile pazarlanmaya baslandi. Örnegin bir araba kiraz gelmis alicilar toplaniyor verebilecegi rakam dahilinde ihale ortami olusuyor. Bugünlerde kirazimizin fiyati 30-34 liraya kadar rekor fiyatlara ulasmistir” diye konustu.



"Hadim kirazi yurtdisinda ragbet görüyor"

Hadim Tarim ve Orman Müdürü Erol Iscan da, ilçede üretilen kirazlarin yüzde 90’inin yurt disina ihraç edildigini ifade etti.

Kirazlarin kendine has aromasi ve sertligi nedeniyle yurtdisinda ragbet gördügünü anlatan Iscan, “Ilçemizde 750 rakim ile 2 bin rakim arasinda 2 bin 500 çiftçimiz tarafindan yaklasik 32 bin dekar alanda kiraz üretimi yapilmakta. Ilçemizde yetistiriciligi yapilan kirazin yüzde 90’i yurtdisinda Napolyon olarak bilinen Ziraat 900 cinsi kirazdir. Ancak son yillarda geçciligi nedeniyle tercih edilen Regina kiraz dikimleri baslamistir. Yaklasik 2 bin dekar alanda da Regina cinsi kiraz mevcuttur. Rekoltemiz don ve kuraklik gibi iklimsel olaylar nedeniyle geçen yila göre yüzde 40 oraninda düstü. Geçen yil 22 bin ton civarinda gerçeklesen üretimimiz bu yil 12 bin ton civarinda gerçeklesecek gibi görünüyor. Kiraz hasadi bundan 40 gün önce basladi, bayram sonuna kadar devam edecek. Temmuz sonu gibi de hasadin tamamlanacagini düsünüyorum. Ilçemizde üretilen kirazin yüzde 90’i ihraç ediliyor. Ihraç edildigi ülkeler de basta Rusya ve Avrupa Birligi ülkeleri olmak üzere Ortadogu ve Uzakdogu’nin bazi ülkelerine ihraç edilmekte. Ilçemizde üretilen kirazlar cografi konumu ve yüksek rakim nedeniyle daha çok tercih ediliyor. Ilçemizin günes isigindan çok fazla faydalaniyor olmasi, gece-gündür arasindaki sicaklik farklarinin ve rakimin yüksek olmasi nedeniyle kirazlarin kendine has bir aromasi, sertligi ve lezzeti oluyor. Bu sebeple de yurtdisinda ragbet görüyor” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile