Çeşit kurum ve kuruluşlarla otel işletme sahipleri tarafından, Palandöken Kayak Merkezi'nde yapılan yatırımlar sayesinde çok sayıda telesiyej ve lift yenilendi, yeni pistler açıldı.
Kar sıkıntısı yaşanmaması için her piste suni karlama sistemi kurularak, hava sıcaklığının sıfırın altında 5 dereceye düştüğü günlerde göletlerden su yardımıyla kar yapılıyor. Aydınlatılan pistler sayesinde de yerli ve yabancı turistler, akşam geç saatlere kadar kayak, snowboard yapmanın, kızak kaymanın keyfini yaşıyor.
Özellikle sanat camiasından, gündüz pistlerle rahatsız edilmek istemeyenler gece kayağını tercih ediyor.
Palandöken'de faaliyet gösteren bir otelin genel müdürü Bora Kamber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Palandöken'in yapılan yatırımlarla kendini aşmaya başladığını belirterek, özellikle son iki-üç yıldır çok büyük yatırım yapıldığını söyledi.
Otel olarak bu yıl sadece pistlere 5,5 milyon avroluk yatırım gerçekleştirdiklerini ifade eden Kamber, "Liftlerimizi değiştirdik, kayak odaları yenilendi. Otelimizde kayak odasından beş metre sonra tesise binebiliyorsunuz. Her misafire bir dolap ürettik. Sadece büyüklere değil, çocuklara yönelik de kar üzerinde park yaptık. Palandöken, yapılan yatırımlar sayesinde her geçen gün kayakseverlere daha kaliteli hizmet veriyor" dedi.
Palandöken'in bu yıl, önceki yıllara göre çok daha fazla yoğun olduğunu vurgulayan Kamber, kayak merkezinde faaliyet gösteren tüm otellerin yüzde 100 kapasiteyle çalıştığını vurguladı.
- "Sezon boyunca kar garantisi veren tek kayak merkezi Palandöken"
Kamber, Palandöken'in artı avantajları olduğuna dikkati çekerek, "Yatırımlardan bir tanesi suni karlama sistemleriydi. Şu anda kar sıkıntısı olmayan ve sezon boyunca kar garantisi veren tek kayak merkezi Palandöken Dağı. Ayrıca burada gece kayağı yapma imkanı var, misafirlerimizin. Çünkü tüm dağlarda saat 16.30-17.00 gibi kayak biterken, Erzurum'da 21.00-22.00'ye kadar kayak devam ediyor" ifadesini kullandı.
Pistlerin tamamının ışıklandırıldığını, misafirlerin gece kayak yapmanın tadına varabildiğini belirten Kamber, bazı turistlerin akşam saatlerinde otele ulaştığını ve o akşamı da boş geçirmediğini, gece de kayak yaptığını söyledi.
Kamber, gece kayağının büyük bir avantaj olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
"Kayak çok kısa süren bir şey. Gece kayağının buraya potansiyel açısından etkisi oldu. Doluluk oranlarını artırdı. Hatta gece kayağı turizmi ikiye katladı diyebiliyoruz. Gece kayağına özellikle sanat camiasından gündüz insanlarla karşılaşmak istemeyenlerden talep alıyoruz. Ünlüler tabii gündüz kaymak istemiyor, pistlerde rahatsız olabileceğini düşünerek, gece kayağını tercih ediyorlar. Daha özgür oluyorlar, pistler sakin oluyor. Gece kayağı özellikle kayak tutkunları için büyük bir avantaj."
- "Gece kayağı büyük bir talep artışı yarattı"
Başka bir otelin genel müdürü Altuğ Kargı ise suni karlama sistemiyle ortalama 90 gün olan Türkiye'deki kayak sezonunu 120 güne çıkarttıklarını vurgulayarak, bu yılın Palandöken'in kış sezonu yılı olacağını söyledi.
Şubat ve mart ayları için de rezervasyonlar aldıklarını ve hiç olmadığı şekilde doluluğun söz konusu olduğunu anlatan Kargı, şöyle devam etti:
"Gece kayağı büyük bir talep artışı yarattı. Geçen sene 800 metre olan aydınlatılmış pistleri bin 300 metreye çıkardık. Aydınlatma sistemi olmayan pistlerdeki 7 saat olan kayak süresini, aydınlatılmış pistlerimiz sayesinde 12 saate kadar çıkarma imkanımız var. Bu büyük bir avantaj bizim için. Öğleden sonra gelen misafirlerimiz de akşam kayak yapma imkanı buluyor. Kent merkezinde gündüz çalışanlar gece kayak yaparak, günün yorgunluğunu atıyor."
Tatilcilerden Efsun Yıldırım da gece kayağının ayrı bir zevk olduğunu belirterek, "Özellikle akşamları kayak yapıyorum" dedi.
'Gece Kayağı' Turizmi İkiye Katladı
Dünyanın önemli kayak merkezleri arasında yer alan Palandöken'de aydınlatılmış pistler sayesinde günde 7 saat olan kayak süresi 12 saate, ortalama 90 gün olan Türkiye'deki kayak sezonu da suni karlamayla 120 güne uzatıldı. Özellikle gece kayağı, doluluk oranlarını ikiye katladı.