Geçen Sene Kilosu 40 TL Olan Keçiboynuzu Agaçta Kaldi

Geçen Sene Kilosu 40 TL Olan Keçiboynuzu Agaçta Kaldi

Antalya’nin Gazipasa ilçesinde üretimi yapilan ve geçen sene kilogrami 40 liradan satilan keçiboynuzu, üretimin fazla olmasi sebebiyle fiyatta yüzde 80’lik düsüs yasadi ve 8 liraya geriledi. Buna bir de hirsizlardan korkan üreticinin erken hasat yapmasi eklenince, alan firmalar zarar etti, keçiboynuzu agaçta kaldi.



“Geçen sene altin olan keçiboynuzu bu sene hurda oldu”

Keçiboynuzu alim isiyle ugrasan Osman Yalçin, keçiboynuzunun ellerinde kaldigini söyleyerek; “ Gazipasa’da ticaret yapiyorum. Keçiboynuzu aliyorum ve bu isi 20 yildir devam ettiriyorum. Ancak ne yazik ki geçen sene altin olan keçiboynuzu bu sene hurda oldu, hiçbir degeri kalmadi. Geçen sene 40 TL’ye kadar çikan keçiboynuzu bu sene 8 TL. Ne oldugunu biz de bilemedik. Türkiye’deki keçiboynuzu ürünleri elimizde kaldi. Su anda Gazipasa’da 3-4 bin ton keçiboynuzu var ama üreticilerimiz satmiyor biz de alamiyoruz. Tek nedeni ise fiyatlar. 8 TL olan keçiboynuzu, bu sene alip satilamiyor. Çiftçimiz de ürünlerini satmiyor. Çünkü yevmiyelerini karsilamiyor. Hem toplanmiyor hem de toplanan ürünler elimizde kaldi. Çiftçiler ve alicilar zor durumda. Geçen yil Gazipasa’da keçiboynuzu 40 TL oldugu için, hirsizlar da çogaldi piyasada. Vatandaslar da hirsizlarin ellerinden almak için ürünleri erkenden toplamaya basladilar. Olgunlasmadan yesilken topladilar. Hal böyle olunca da firmalar zarar etti. Zarar ettikleri için de bu yil keçiboynuzu alimini durdurdular. Sonuç olarak piyasa çöktü ve keçiboynuzu hayalleri suya düstü" diye konustu.



“Keçiboynuzu para etmez oldu “

Birçok faydasi olan keçiboynuzunun bu sene deger görmedigini belirten Yalçin; “Keçiboynuzu sadece çekirdek olarak degil, çerez olarak da satilabiliyor. Pekmezi yapilir, pekmezi sifa bakimindan büyük önem tasir. Ununu da yaparlar. Yurtdisina çekirdek olarak ihracati yapilir ama geçen yil 28 Euro olan çekirdek bu yil kilosu 2 Euro oldu. Bundan dolayi da keçiboynuzu para etmez oldu.” Dedi.

“Alim ve satim durma noktasina geldi”

Keçiboynuzu isinde çalisan isçiler isi “Yillardir keçiboynuzu isinde çalisiyorum. Keçiboynuzlarinin içinden iyilerini ayiriyoruz. Ama bu sene para etmedi. Geçen seneye oranla asiri derecede düsüs var ve isçilerin parasini bile karsilamiyor. Keçiboynuzu alimi ve satimi durma noktasina geldi.” diyerek tepkisini dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile