Gıda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, denizlerdeki ortamın değişken yapısı nedeniyle balıkların üreme ve büyümelerinde çevresel faktörlerin öneminin büyük olduğunu bildirdi.
Su sıcaklığı, akıntı, tuzluluk ve ışık gibi faktörler ile besin maddesi bolluğu ve yumurta kalitesi gibi biyolojik etkenlerin önem taşıdığını dile getiren yetkililer, ''Bu kapsamda palamut balığında bu yılki artışın nedenlerinin, üreme döneminde çevresel şartların üreme bakımından olumlu olması dolayısıyla yavru bir sayısının çokluğu, yavrular için çevre ve beslenme düzeyinin iyiliği ve alınan koruma ve kontrol önlemlerinin etkili olduğu söylenebilir'' dedi.
İlk av verileri ve tahminlerin, palamut balığının sevindirici bir şekilde bol çıkacağı yönünde olduğunu vurgulayan yetkililer, ''Diğer bir sevindirici husus ise bu balığın yaşam döngüsünü sürdürdüğü tüm alanlarda av vermesi ve yakalanan palamutların boylarının 35-40 santimetre ve ağırlıklarının ise 400-800 gram arasında iyi bir seviyede olmasıdır'' diye konuştu.
Palamutta geçen yıl tüm sezondaki av miktarının 9 bin 400 ton civarında gerçekleştiğini ifade eden yetkililer, genellikle palamut balığının yoğun olarak eylül-kasım aylarında avlandığını, toplam avın yüzde 30'unun eylülde yapıldığını bildirdi.
-''Kara etli'' palamuttan haftada iki kez tüketin önerisi-
Balıkların et yapısı bakımından ''beyaz etli'' ve ''kara etli-yağlı balıklar'' diye ikiye ayrıldığını anlatan yetkililer, şunları kaydetti:
''Mezgit, kalkan gibi balıklar beyaz etlilere, palamut ve orkinos gibi ton balıkları da kara etli balıklara örnektir. Genelde tüm balıkların eti zengin içeriklidir. Zengin protein, A, B, D, E, K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum ve fosfor gibi vücut için gerekli ve faydalı minerallere ilave olarak palamutta, omega-3 doymamış yağ asitlerinin bolca bulunduğu bilinmektedir. Yüksek sindirilebilirlik ve sahip olduğu besin değeri bakımından her yaşta insanın bu ucuz gıdayı haftada iki kez tüketmesi önerilmektedir.''
-Balıkçılar bu sezon 100 bin bekliyor-
Bandırma Ticaret Odası Başkanı ve bir balıkçılık firmasının sahibi Osman Kocaman, İstanbul'daki bazı büyük firmaların yöneticileriyle de yaptığı görüşmelere göre geçen yıl 9 bin 400 olan palamut avının bu yıl 100 bin tona çıkmasının beklendiğini söyledi.
Kocaman, Bandırma Balık Hali'ne eylül ayında gelen palamut balığının, önceki yılın aynı dönemine göre 21 bin çiftten 198 bin 893 çifte çıktığını anımsatarak, Ekimde ise 400 bin çifti geçmesini beklediklerini kaydetti.
Bu yıl balıkçının da deniz ürünü sevenlerin de palamuttan dolayı mutlu olduğunu belirten Kocaman, ''Son 7 yıldır görülmemiş bir balık sezonu yaşıyoruz. Palamut bolluğunu ilkbaharda deniz sucu sıcaklığının uygun gitmesine bağlıyoruz. Deniz suyu iyi olunca ilkbaharda havyar tuttu'' dedi.
Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Geçen Sezon Denizlerden 9 Bin 400 Ton Palamut Çıkarken Bu Yıl Rakamın 100 Bin Tona Ulaşacağı Tahmin Ediliyor
Zafer Akpınar - Geçen sezon denizlerden 9 bin 400 ton palamut çıkarken, bu yıl rakamın 100 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor.