Geçen Yıl Kestane Balı Üretiminde Düşüş Yaşadık

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kaba, 2012 yılında kovan başına 12 kilogram kestane balı üretildiğini, geçen yıl hava şartlarından dolayı bu sayının 8 kilograma kadar düştüğünü bildirdi.

Kaba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl hava şartlarının kestane balı açısından olumsuz geçtiğini söyledi.

Kestane balında en fazla üretimin Düzce ve Zonguldak'ta olduğunu, bunun Trabzon ve Ordu'da çok az üretildiğini belirten Kaba, "350 ton Düzce'de, 200-250 ton civarında da Zonguldak'ta üretim var. Diğer yörelerde 50-100 ton civarında üretiliyor" diye konuştu.

Kaba, havaların çok sıcak olmasından dolayı kestane balında nektar veriminin az olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Arılar tarafından da alınmadı. Sıcak yaktı, yağmur yıkadı. Bu, bir aylık dönemde oluyor. O nedenle o ayın çok güzel geçmesi lazım. 2012 yılında kovan başına 12 kilogram kestane balı üretilirken, geçen yıl hava şartlarından dolayı bu sayı 8 kilograma kadar düştü. Düzce'de de 350 tondan 250 tona düştü. İklim şartları güzel olmadığı zaman mevsimin verdiği zarar nedeniyle balımız az oluyor ama haziran ayı nemli geçer, fazla sıcak ve yağmurlu olmazsa verim yükselir."
Bu yıl Düzce'de 350 ton, Türkiye'de ise 500-600 ton civarında tahmini kestane balı üretimi beklediklerini anlatan Kaba, "İnşallah mevsim güzel giderse, arıcılarımızın yüzü gülecek" ifadesini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile