Geçici Koruma Altındaki Bini Aşkın Kişiye Türkçe Öğretildi

TDV KAGEM Sosyal Destek ve Eğitim Merkezi Yöneticisi Aktaş:'Geçen yıl geçici koruma altındaki bin 45 kişiye Türkçe dil eğitimi verdik. İleri düzey Türkçe dil eğitiminden geçen yıl 89 kişi mezun oldu'

SEFA ŞAHİN - Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın ve Aile Gençlik Merkezi (KAGEM) Sosyal Destek ve Eğitim Merkezi Yöneticisi Selman Aktaş, "Geçen yıl geçici koruma altındaki bin 45 kişiye Türkçe dil eğitimi verdik. İleri düzey Türkçe dil eğitiminden geçen yıl 89 kişi mezun oldu." dedi.

Aktaş, savaş sebebiyle Türkiye'de bulunan geçici koruma altındaki kişilere kimlik kaydı, hukuki danışmanlık, sağlık, insani yardım ile eğitim konularında yardımcı olduklarını belirtti.

Geçici koruma altındaki kişilere temel ve ileri düzey Türkçe dil eğitimi verdiklerini ifade eden Aktaş, "Geçen yıl geçici koruma altındaki bin 45 kişiye Türkçe dil eğitimi verdik. İleri düzey Türkçe'den geçen yıl 89 mezun oldu." diye konuştu.

Mezun öğrencilerin bazılarını Yunus Emre Enstitüsü bünyesindeki istihdamı artırmaya yönelik bilgisayar kursuna gönderdiklerini anlatan Selman Aktaş, öğrencilerin 3 ay başlangıç, 3 ay ileri düzey bilgisayar eğitimi gördüğünü kaydetti.

Aktaş, geçici koruma altındaki 8 öğrenciyi de Türk Kızılayının profesyonel aşçılık kursuna gönderdiklerini dile getirerek, "Aynı zamanda TÖMER'den mezun öğrencilerin birçoğunun burslu olarak üniversitelerde okuyabilmelerini sağladık. 16 öğrenci Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının bursunu kazandı. Şu anda Türkiye burslarıyla üniversitede okuyor." şeklinde konuştu.

- "3 sınıfta Arapça dil eğitimi veriyoruz"

Geçici eğitim merkezlerinde eğitim veren Suriyeli öğretmenlerin Sosyal Destek ve Eğitim Merkezinden aldıkları diplomalar sayesinde öğretmenliğe devam edebildiğini söyleyen Selman Aktaş, şöyle devam etti:

"Arapça eğitimimiz de var. Özellikle Suriyeli sığınmacılarla çalışan kişilere veriyoruz bu eğitimi. Mesela Altındağ İlçe Emniyet Müdürlüğüyle bir çalışmamız var. Polis memurları Arapça dil eğitimi alıyor. Özellikle bu bölge civarında imam hatiplere, vaiz ve vaizelere Arapça kursumuz devam ediyor. Şu ana kadar 80 civarında kişi mezun oldu. Ancak bu sayı hem kursun ücretsiz olmasından hem de mekanın biraz uzak olmasından dolayı azaldı. Şu an 3 sınıfta Arapça dil eğitimi veriyoruz."

- "Öğrenciler sorunlarını rapor haline getirecek"

Aktaş, Altındağ ilçesindeki okullarla ilerleyen günlerde yapacakları "Güç Bizde" projesine ilişkin de bilgi verdi.

Bu kapsamda, öğrencilerin okullarda karşılaştıkları empati, ön yargı gibi konularla ilgili tespit ettiği sorunları rapor haline getireceğini dile getiren Selman Aktaş, "Öğrenciler raporlarında bu olumsuzluklarla başa çıkabilmek için oyunlar ve etkinlikler hazırlayacaklar. Daha sonra bunu uygulayacaklar. Uygulanan en yaratıcı ya da en iyi olan etkinliğe de biz puan vereceğiz. Bunun üzerine o öğrenci grubu ödüllendirilecek. Buna da katılım şartları olacak. Mesela en az 3 yabancı öğrenci, 3 Türk öğrenci bir grup oluşturabilecek." dedi.

- Üniversiteye gidebilmek için sınava giriyorlar

Toplumda "Suriyeliler hiçbir sınava girmeden üniversitede okuyor" algısı oluştuğunu ifade eden Aktaş, geçici koruma altındaki Suriyeli öğrencilerin, üniversiteye gidebilmek için Yabancı Öğrenci Sınavı'na girdiklerini söyledi.

Üniversiteye gidecek öğrenciler için hazırlık kursu ve etüt sınıfları da açtıklarını bildiren Selman Aktaş, ayrıca Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi iş birliğiyle geçici koruma altındaki ailelere hukuki danışmanlık hizmeti sağlayacaklarını da sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile