Van Geçici Köy Korucuları ve Şehit Ailelleri Yardımlaşma Derneği'nin talebi üzerine, Van Valiliği, yaşadıkları köylerde güvenlik görevlerinin dışında, tarım ve hayvancılık faaliyetlerini yürütebilmeleri için koruculara hayvancılık eğitimi vermeye başladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından "Mesleki Eğitim Projesi" kapsamında verilen ve 80 saat sürecek eğitimlere katılan korucular, ardından köylerinde daha modern tarım ve hayvancılık yapılmasına da öncülük edecek.
Van Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen projenin tanıtım toplantısında konuşan Vali Münir Karaloğlu, yıllarca terörle mücadele güvenlik güçlerinin yanında yer alan korucuların, alacakları eğitimlerle köylerde modern hayvancılığın yapılmasına rol model olacak bireyler haline geleceklerini bildirdi.
Olayların en yoğun yaşandığı dönemlerde Van'daki korucu sayısının 7 bin 500 olduğunu anımsatan Karaloğlu, şimdi bu sayının 5 bin 800'e kadar düştüğünü ve yeni alımlarında yapılmadığını açıkladı.
Karaloğlu, "Bu arkadaşlarımız görevlerine devam edecek. Koruculara ekonomik olarak katkı sunmak ve yeni meslekler öğretmek amacıyla, böyle bir proje hazırladık. Korucuları modern hayvancılık yapan bireyler haline getirerek, köylerde rol model oluşturmak istiyoruz" dedi.
Bazı köylerde sağlık hizmetlerinin alınması konusun da küçük sorunlar yaşandığına dikkat çeken Karaloğlu, 250 geçici köy korucusuna da ilk yardım eğitimi vereceklerini söyledi.
Eğitimlerin ardından koruculara sertfika verileceğini kaydeden Vali Karaloğlu şöyle konuştu:
"Sertifika alan korucular, köylerinde tansiyon ölçümü, iğne yapılması, pansuman gibi sağlk hizmetlerini verebilecek. İlimizde tarım ve hayvancılığın, çok önemli avantajları var. Terörün çok yoğun olduğu dönemlerde, mera ve yaylaları iyi kullanmadık ama 2010'dan sonra vatandaşların kullanımına kapalı olan bir metrekare kapalı mera ve yayla yok. Artık gelecek yıllarda modern tarım ve hayvancılığa geçmede köy korucuları bize yardımcı olacak."
Karaloğlu, 3 bin 33 korucuya tarım ve hayvancılık, 250 korucuya da ilk yardım konusunda eğitim verileceğini kaydetti.
Korucularının tarım ve hayvancılıktan uzak olmadığını ve yıllarca bu faaliyeti yürüttüklerini açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ise amaçlarının bundan sonra daha modern şekilde tarım ve hayvancılığın yapılmasını sağlamak olduğunu ifade etti.
Van Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Ayhan Kahraman da devletin her zaman korucularının yanında olduğunu belirterek, eğitimlerin hayırlı olmasını diledi.
Konuşmaların ardından, koruculara "koyunculuk" konulu ilk ders verildi.
Geçici Köy Korucularına Hayvancılık Eğitimi
VAN - Van'da, köy korucularına, "Mesleki Eğitim Projesi" kapsamında, hayvancılık eğitimleri verilmeye başlandı.