Geçirilmiş kafa travmaları birçok psikiyatrik hastalığa yol açabiliyor

Geçirilmiş kafa travmaları birçok psikiyatrik hastalığa yol açabiliyor

Psikiyatrist Tanju Sürmeli, geçirilen kafa travmalarının, dikkat eksikliğine, öğrenmeyle ilgili sorunlara yol açtığına dikkat çekerek, "Bazen depresyona benzer bir tablo, bazen manik depresyon dediğimiz iki uçlu duygu değişim bozukluğuna benzer bir tablo, hatta daha ileri safhada şizofreniye benzer bir tablo ortaya çıkabiliyor" dedi.

Show tv ekranlarında yayınlanan Gülgün Feyman'ın sunduğu Sağlık Haber programının bugünkü bölümüne konuk olan Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli kafa travmalarının bir çok psikiyatrik hastalığa yol açabileceğini söyledi.

Feyman'ın, "O kadar çok cinayet haberi duyuyoruz ki, çocukları boğdular, kestiler, gömdüler. Bütün bunları dinlediğiniz zaman ne düşünüyorsunuz, toplum bir travma mı geçiriyor?" sorusu üzerine Sürmeli, "Toplumsal olarak bu olaylar daha fazla medyaya yansıyor. Belki bu olaylar daha öncede oluyordu ama daha fazla medyaya yansıdığı için anında haberdar oluyoruz. Tabi istatiksel olarak bakmak lazım, son 10 yılda, 5 yılda bu rakamlarda bir artış var mı gerçekten. Millet cinnet mi geçiriyor, oradan çıkarılabilir. Sayı olarak bir artış var mı, yoksa bunlarda daha fazla daha kısa zamanda medyaya yansıdığı için mi bunlar fazlaymış gibi gözüküyor. Tabi ki bunların olmaması lazım ama bu cinayet olaylarının atında da ciddi anlamda araştırmalar yapılıyor bütün dünyada, neden insanlar öldürüyor, ne oluyor diye. Bir grup cinayet işleyen insanların daha önceden kafalarından hafif derecede darbe aldıklarını tespit ediyor bilimsel çalışmalar" diye konuştu.

Sürmeli Feyman'ın, "Geçirilmiş kafa travmaları birçok psikiyatrik hastalığa yol açabiliyor mu?" sorusuna ise şöyle cevap verdi:

"Çocukluğumuzdan beri daha önce ufak tefek düşmelerde biz birşey olmadığını düşünüyorduk. Merdivenden düştü, salıncak çarptı, yere düştü, ayağının üstüne düştü ama birşey olmadığı için, bayılma yoksa bir bilinç kaybı yoksa, kusma yoksa uykuya bir meyil yoksa bunlardan birşey olmadığını düşünüyorduk. Ama son 10 yıldır teknolojiyle bunların önemli olduğunu görmeye başladık. Bu tür düşüşlerde beyinde elektriksel akım değişebiliyor. Mesela 30 kilometre hızla aracınızla aniden fren yapıyorsunuz. Fren yaptığınızda vücudunuz bir öne gidiyor bir arkaya. O sırada beyin kafa tasına içeride çarpıyor öne ve arkaya. Hatta bazen trafik kazası geçirdik, takla attık ama bana bir şey olmadı der şahıslar. Ama bana geldiklerinde birçok psikiyatrik rahatsızlıkla gelebiliyorlar. Halbuki takla atarken beyin yine kafa tasına içeride yine çarpıyor defalarca. 3 ay sonra 6 sonra bazen 20-25 sene sonra bile şikayetler ortaya çıkabiliyor."
 
En fazla şikayetlerde dikkat eksikliği, öğrenmeyele ilgili sorunlar  olduğuna dikkat çeken Sürmeli, "Bazen depresyona benzer bir tablo, bazen manik depresyon dediğimiz iki uçlu duygu değişim bozukluğuna benzer bir tablo, hatta daha ileri safhada şizofreniye benzer bir tablo ortaya çıkabiliyor" dedi. Sürmeli şöyle devam etti:

"Şiddete yönelme, agresiflik, vurma kırma, küfür, ani patlamalar, birden cinayet işleyecek duruma gelebilmesi bu cinayet olaylarına bakıldığında da önemli bir kısmında dikkatle ilgili. Çocukluğunda problem yaşamış, öğrenmeyle ilgili problem yaşamış ama tedavi olmamış ya da bu şekilde düşmelerden çarpmalardan beyinde elektriksel aksamında değişiklik olmuş insanlar buluyorlar. Tabi bir kısmına baktığımızda bu cinayetler dışında da biraz da kültürel olarak beynimizin etkilendiği kısımda var."

BEYAZ GAZETE
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile