Geçmiste Yolculuga Çikaracak Gölbasi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Açildi

Geçmiste Yolculuga Çikaracak Gölbasi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Açildi

Gölbasi’nin zengin somut olmayan kültürel mirasinin korunmasi ve daha genis kitlelere ulasarak gelecek nesillere aktarilmasi amaciyla olusturulan Gölbasi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi kapilarini ziyaretçilere açti. Açilis töreninde Gölbasi Belediye Baskani Ramazan Simsek, ilçeye bir açik hava müzesi kazandiracaklarinin müjdesini verdi.

Gölbasi’nda somut olmayan kültürel mirasin derlenmesi, degerlerin ve kültürün kusaktan kusaga aktarilarak korunmasi ve kültür turizmi potansiyelinin artirilmasi için Gölbasi Belediyesi ve Haci Bayram Veli Üniversitesi isbirligiyle olusturulan ‘Gölbasi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ açildi.

Açilisa MHP Genel Baskan Basdanismani Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Gölbasi Kaymakami Erol Rüstemoglu, Gölbasi Belediye Baskani Ramazan Simsek, MHP Gölbasi Ilçe Baskani Musa Sahin, AK Parti Gölbasi Ilçe Baskani Selim Akceylan, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Baskani ve Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Halk Bilimi Bölümü Baskani Prof. Dr. Mehmet Öcal Oguz, Haci Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Bostanci, Haci Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Nursen Özkul Findik, Gölbasi Ilçe Gençlik ve Spor Müdürü Özden Cengiz Simsek, Ülkü Ocaklari Gölbasi Ilçe Baskani Özer Polat, rektör yardimcilari, dekanlar, dekan yardimcilari, akademisyenler, STK temsilcileri, muhtarlar, basin mensuplari ve vatandaslar katildi.

Vatandaslarin yogun ilgi gösterdigi açilis programda, ögrencilerin sergiledigi halk oyunu gösterisi büyük alkis aldi.

Geçmisten günümüze yolculuk

Gölbasililarin kendi somut olmayan kültürel mirasini yasatabilmesi için kent merkezinde kültürel bir mekân olarak tasarlanan müze, Gölbasi’nin zengin somut olmayan kültürel mirasini daha genis kitlelere ulastirarak gelecek nesillere aktarmada bir araci kurum olacak.

Müzede kirklama, dis hedigi, sünnet gelenekleri, asker ugurlama, kina gecesi, dügün gelenekleri, geleneksel sohbet toplantilari, mutfak kültürü, el sanatlari, sözlü anlatimlar ve geleneksel çocuk oyunlari gibi unsurlar ziyaretçilere interaktif bir sekilde anlatildi. Gölbasi’nin tüm köy ve mahallerinde detayli bir arastirma yapilirken, çok sayida geçmis kültüre ait malzeme toplandi.

Gölbasi’nin kültürel zenginligi tek çati altinda

Gölbasi Belediyesi ve Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi is birligiyle kurulan müze, Gölbasi’nin 54 mahallesinden 203 kisi ile gerçeklestirilen uzun süreli bir alan çalismasi sonucunda elde edilen somut olmayan kültürel miras unsurlarini barindiriyor. Müzede, Gölbasi’na özgü el sanatlari, türküler, halk oyunlari, atasözleri, deyimler, hikayeler ve inançlar gibi birçok kültürel öge ziyaretçilere sunuluyor.

Müze, Gölbasi’nin geçmisini ve kültürünü kesfetmek için essiz bir firsat sunuyor. Gölbasi’na gelen ziyaretçiler, müzeyi ziyaret ederek Gölbasi’nin zengin kültürel mirasini deneyimleyebilir ve geçmise bir yolculuga çikabilirler.

“Kültürel degerlerimizi gelecek kusaklara aktarmaliyiz”

Programda yaptigi konusmada geçmisin mirasinin gelecek nesillere aktirilmasinin önemine dikkat çeken UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Baskani Prof. Dr. Mehmet Öcal Oguz, “Somut olmayan miras tanimi çok önemli. Gölbasi’nda yapilan uzun arastirmalarin sonucunda, ilçemizin önemli kültür miraslarini bu müzemizde topladik. Insanlik tarihini, geçmisini unutmaya basladi.

Iste bu yüzden bu çalismalar çok önemli. Kültürel degerlerimizi gelecek kusaklara aktarmaliyiz” diye konustu.



“Bizi geçmisimizle yüzlestiren bu tür müzeler son derece önemli”

Prof. Dr. Mehmet Naci Bostanci da, “Kelimeler birbirlerine gönderme yaparak anlam kazanirlar. Aslinda hayat da sözcük gibidir, bir insani anlamak için hayat içerisindeki birçok göndermeyi bilmek ve bütün bunlari nüfus ederek anlamak lazim. Geçmis hiçbir zaman geçmiste kalmaz. Hem bireysel hayatimiz hem de kolektif hayatimiz içinde yer alir. Bizi geçmisimizle yüzlestiren bu tür müzeler son derece önemlidir. Insanlari geçmisiyle bulusturan esas içinde yasadigi bu tür müzelerdir. Bizleri geçmisin degerleriyle bulusturan müzenin olusmasinda emegi geçenlere çok tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi

“Gölbasi turizmin, tarihin baskenti olacak”

Gölbasi Belediye Baskani Ramazan Simsek, yaptiklari yatirimlar sayesinde Gölbasi’ni turizmin baskenti haline getirdiklerini belirterek “Gölbasi’mizin tarihi degerleri bizim dönemimizde gün yüzüne çikmaya basladi.

Bunlardan bir tanesi Oyaca’da bulunan Külhöyük. 2 yil önce kazilarina basladik, 5 bin yillik yapiya ulasmaya çalisiyoruz. Bir digeri Seydi Yusuf Türbemiz. Türbemizin tescilini yaptirdik. Manevi bir deger olarak Gölbasi’miza kazandiriyoruz. 5 bin yil önce olusumuna baslamis, Damlatas Magarasi’ndan bile daha özellikli, olusumu devam eden Tulumtas Magarasi’ni turizme kazandirdik. Gölbasi turizmin, tarihin baskenti olacak insallah” seklinde konustu.



“Gölbasi’na açik hava müzesi kazandiracagiz”

Gölbasi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi hakkinda bilgiler paylasan Baskan Simsek, “UNESCO’nun 2003 yilinda kabul ettigi bir sözlesmeyle tanimlanan somut olmayan kültürel miras kavrami, bizim için son derece önemlidir. Bu miras, geçmisimizi, geleneklerimizi ve yasam tarzlarimizi yansitan unsurlari içerir. Bu müze, bu mirasi korumak ve gelecek nesillere aktarmak için önemli bir adimdir. Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Uygulama ve Arastirma Merkezi (THBMER) ile birlikte yürüttügümüz bu projede, Gölbasi ilçesinin 54 mahallesinde 203 kaynak kisiyle gerçeklestirilen alan çalismalari büyük bir öneme sahiptir. Bu çalismalarin sonucunda, müzemizin içerigi dogumdan ölüme kadar insan yasamindaki çesitli pratiklere odaklanmistir“ dedi.

Açilis töreninde yeni bir müjdeyi paylasan Baskan Simsek, “Seçim yatirimi olarak degil, gelecege yatirim olarak Gölbasi’na açik hava müzesi kazandiracagiz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile