‘Geçmişten Geleceğe İzin Sırrı’ Belgesel Çalışmaları Başladı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Safranbolu, Konya, Nevşehir, Ankara ve İstanbul’da belgesele ilişkin çekimlerin devam ettiğini belirterek, her iki ülke halkı için bu belgeselin çok önemli olduğunu bildirdi.

2012 Türkiye’de ‘Çin Kültür Yılı’ olması sebebiyle Çin Devleti resmi televizyon kanalı CCTV ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Başbakanlık tanıtma fonu mali desteği ile çekimleri devam eden ‘Geçmişten Geleceğe İzin Sırrı’ belgesel çalışmasına ilişkin Dedeman Otel’de bir basın toplantısı yapıldı. Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Yönetmen Mustafa Altıoklar, FİYAB Film Yapımcıları Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Galip Gültekin ve Çin Ankara Büyükelçiliği Kültür Müşaviri Yu Jian katıldı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Arıcı, yaptığı konuşmada, “Geçmişte Türkler ve Çinlilerin ilişkileri olmuş. Bu geçmişteki ilişkileri yıkmak açısından geleceğe ilişkilerimizin daha doğru, daha güzel, hoşgörü içerisinde, Mevlana ve Konfüçyüs felsefesi temelinde yeni ilişkilerin kurulması gerekiyor” diye konuştu.

Safranbolu, Konya, Nevşehir, Ankara ve İstanbul’da belgesele ilişkin çekimlerin devam ettiğine işaret eden Arıcı, her iki ülke halkı için bu belgeselin çok önemli olduğunu ifade etti.

Arıcı, Çin’de Türkiye’nin tanıtımının çok önemli olduğunu söyledi.

Arıcı, “İki ülke halkı arasında dostluk, barış ve birbirini tanıma açısından önemli bir başlangıç. Çünkü, Çin’in resmi devle televizyonu tarafından da yayınlanacak bir belgesel ve Türkiye’de de TRT tarafından öncelikle yayınlanacak. Her iki halkların birbirini tanıması açısından önemli. Dünya dostluk ve barış içinde kalsın diyorum. Dün Afyon’da yaşadığımız olayda, bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

FİYAP Film Yapımcıları Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin, “Çok uzun yıllardır özellikle de geçen yıl Türkiye ve Çin arasındaki 40’ıncı dostluk yılı içerisinde Film Yapımcıları Meslek Birliği olarak bu dostluk yılında biz sinemayı temsilen Çin’de ve Türkiye’de birçok çalışmalar sürdürdük. Geçtiğimiz yıl içerisinde de Türkiye ve Çin arasındaki bu dostluğun görsel anlamda pekiştirilmesi için bir belgesel çalışması başlattık” dedi.

‘Geçmişten Geleceği İzin Sırrı’ isimli bir belgesel çalışmasının Altıokların yönetmenliğinde yapıldığına işaret eden Gültekin, filmde herkesin heyecan duyacağı tarafın Çin ve Türkiye arasındaki iki dostluğun tarihler boyunca kültürel mirasın bu belgeselde aktarılacağını ifade etti.

Gültekin, “Amacımız bu filmle bu yıl Türkiye’de bildiğiniz Çin Yılı, önümüzdeki sene de Çin’de ‘Türk Yılı’ olarak kutluyoruz. Bu nedenle de bu filmin bir diğer özelliği de her iki ülkenin de ortak bir belgeseli beraber yapıp ortak bir filmi kullanmaları olacaktır. İlk gösterimini TRT’de yapılacak” diye konuştu.

Bir gazetecinin, filmin bütçesine ilişkin sorusuna, Gültekin, “Belgeselin bütçesi 1 milyon 200 bin TL. Bunun yarısı Çin, yarısı ise Türkiye tarafından karşılanacak” cevabını verdi.

Bir soru üzerine, Yönetmen Mustafa Altıoklar, “Yüzyıllarca komşu olarak yaşamış topluluk Türkler ve Çinliler. Tarihsel pek çok alanda karşı karşıya, bazen dostça bazen kavgayla karşı karşıya gelmiş yüzyıllara dayanan bir ilişki sürmüş gitmiş” dedi.

Altıoklar, belgeselde esas olarak iki ülke arasındaki ortak noktaların ne olduğuyla ilgilendiğini söyledi.

Altıoklar, “Ortak noktalar; Gölge oyunu, Kültigin Anıtı, çini işlemesinden ebru sanatına, hat sanatından Çin kaleografisine…O kadar çok etkilenmişlik var ki karşılıklı olarak. Biz de bunların arkasındaki sırrı, bu izlerin peşinden giderek bunların sırrını çıkarmaya çalışacağız bu belgeselde” diye konuştu.

Belgesel çalışmasının Türkiye çekimleri İstanbul, Konya, Nevşehir, Ankara ve Safranbolu olarak belirlendi ve belgeselin Ankara çekimleri bugün yapıldı. Belgesel çalışmasının içeriği ‘geçmişten günümüze kadar gelinen süreçte, Çin Devleti ile kültürel, sosyal, mimari benzeşlik ve zıtlıkların Mevlana ve Konfüçyüs felsefesi temelinde aktarımı

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile