Geçmisten Gelen Tarihi Doku, Olgunlasma Enstitüsü Ile Gelecek Nesillere Aktarilacak

Geçmisten Gelen Tarihi Doku, Olgunlasma Enstitüsü Ile Gelecek Nesillere Aktarilacak

Milli Egitim Bakanligi tarafindan gerekli onay süreci tamamlanan Edirne Olgunlasma Enstitüsü, arastirma-gelistirme çalismalarina basladi. Tarihsel süreçte kaybolmus ve unutulmaya yüz tutmus sanatsal yapilar, Edirne Olgunlasma Enstitüsünde gün yüzüne çikacak.

Millî Egitim Bakani Mahmut Özer’in Hayat Boyu Ögrenme Haftasi’nda 5 yeni olgunlasma enstitüsünün birisinin Edirne’de açilacaginin müjdesini vermesinin ardindan, Edirne Olgunlasma Enstitüsünün faaliyet ve yapilanmasi ile ilgili Edirne Valisi H. Kürsat Kirbiyik baskanliginda toplanti yapilmisti. Edirne’nin geleneksel degerlerini ve unutulmaya yüz tutmus sanatlari gelecege tasimada köprü vazifesi görecek olan Edirne Olgunlasma Enstitüsünde çalismalar basladi.

Olgunlasma Enstitüsü ile geçmisten gelen tarihi doku ve kültürel degerler gelecek nesillere aktarilacak. Olgunlasma Enstitüsünde kurulan atölyelerde 20 usta ögretici tarafindan geçmisten gelen geleneksel motiflerle hazirlanan giyimden takiya, aksesuardan Osmanli mutfagina kadar birçok el emegi ürün gelecege tasinacak.

"20 usta ögretici ile çalismalara basladik"

Türkiye’de sayili enstitülerden birisi olmanin gururunu yasadiklarini söyleyen Edirne Olgunlasma Enstitüsü Kurucu Müdürü Hakan Çiçek, 3 ögretmen ve 20 usta ögretici ile çalismalara basladiklarini belirtti.

Hafta basi itibariyla çalismalara basladiklarini vurgulayan Çiçek, ilk olarak Edirne’ye ait kültürel zenginlikleri arastirmak için var olan tüm mekanlarin ziyaretini yaptiklarini ve daha sonra ise kente ait eserleri arastirip kayit altina alacaklarini belirtti.

Ilerleyen zamanlarda usta ögreticilerle birlikte var olan kültürel zenginligi yeniden tasarim ve üretimlerle tanitarak gelecek kusaklara aktarmak istediklerini söyleyen Çiçek, "Olgunlasma Enstitülerinin slogan bir cümlesi bulunuyor. Bizler Türk kadininin gerçeklestirdigi bu eserlerin sandiklarda gizli kalmasini istemiyoruz. Gelecek kusaklara aktarmak ve onlarla tanistirmak istiyoruz" dedi.

Olgunlasma Enstitülerinin amacinin geçmisi günümüze uyarlamak ve kaybolmaya yüz tutmus eserleri gün yüzüne çikarmak oldugunu söyleyen ve görsel sanatlar alaninda çizim yapan 23 yasindaki Irem Koçan, Edirne’ye özgü geçmis eserlerle ilgili çalisma yapacagini belirtti.



"Büyük bir heyecanla basladik"

Üniversitede aldigi egitim sonrasi Edirnekariye yönelen ve bu alanda çalismalar yapan usta ögretici Buse Kaçar, Edirne’de Olgunlasma Enstitüsü açilacagini duydugunu ve basvuru yaptigini söyledi.

Olgunlasma Enstitülerinin bir ili ayakta tutan ve geçmisten günümüze tarihi yansitan kurumlardan birisi olduguna deginen Kaçar, büyük bir heyecanla basladiklarini ve hazirladiklari projeler sonrasinda uygulamaya geçeceklerini ifade etti.



"Saraciyeyi Olgunlasma Enstitüsünde canlandiracagiz"

Olgunlasma Enstitüsünde saraciye alaninda görev alan usta ögretici Heves Kayin, saraciyenin Osmanli döneminden beri var olan bir zanaat oldugunu ve bu zanaati Olgunlasma Enstitüsünde canlandirmaya çalisacaklarini aktardi. Saha çalismalari yaparak geleneksel motifleri deri ürünler üzerinden uygulayacaklarini belirten Kayin, Selimiye ve Muradiye Camii’nde yer alan bazi motifleri deri üzerinde deneyeceklerini söyledi.



Geleneksel Türk El Sanatlari alaninda tezhip sanati ile ugrasan usta ögretici Arzu Pehlivan, Olgunlasma Enstitüsünde Edirne’deki sanat eserlerini gün yüzüne çikarip gelecek nesillere ulastirmayi hedeflediklerini dile getirdi.

20 senedir çini sanati ile ugrasan Nezire Tuna, Olgunlasma Enstitüsünün kendileri için büyük bir sans oldugunu söyledi.



Yönetim binasi Tarihi Kaleiçi’nde bulunan Edirne Olgunlasma Enstitüsünün üretimleri ise Devecihan Kültür Merkezinde gerçeklestirilecek. Devecihan Kültür Merkezindeki üretim kisminda yiyecek-içecek, çini, seramik, deri-saraciye, dekoratif el sanatlari, Edirnekari ve geleneksel Türk el sanatlari atölyesi bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile