Geçmisten Günümüze Psikoloji Etkinligi 10 Mayis Psikologlar Günü'nünde Gelecegin Psikologlarini Bir Araya Getirdi

Geçmisten Günümüze Psikoloji Etkinligi 10 Mayis Psikologlar Günü'nünde Gelecegin Psikologlarini Bir Araya Getirdi

Yakin Dogu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Ögrenci Dekanligi is birliginde 10 Mayis Psikologlar Günü’nde düzenlenen etkinlikte, “Geçmisten Günümüze Psikoloji” pek çok açidan ele alindi. Türkçe ve Ingilizce olarak, Büyük Kütüphane Salonu’nda düzenlenen etkinlik, yogun bir katilimla gerçeklesti.

Etkinlikte; psikoloji tarihi ve günümüze kadar olan evrimini, temel kavramlari, önde gelen isimleri ve önemli teorileri içeren konular ele alindi. Tüm gün süren etkinligin Türkçe oturumunda Uzm. Psikolog Ülkem Karakas, Psikiyatrist Dr. Zeki Öznaçar, Doç. Dr. Meryem Karaaziz, Dr. Bingül Harmanci, Uzm. Psikolog Bade Yaya, Doç. Dr. Hande Çelikay yer aldi. Ingilizce oturumda ise Doç. Dr. Ezgi Ulu, Yrd. Doç. Dr. Ayse Buran, Yrd. Doç. Dr. Gloria Manyeruke, Uzm. Psikolog Noora Rahmani ve Uzm. Psikolog Nesrin Cambaz sunumlariyla yer aldi.

Moderatörlügünü Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Fahriye Balkir’in üstlendigi etkinligin açilis konusmasini Fen-Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ali Efdal Özkulgerçeklestirdi.

Farkli disiplinlerden uzmanlar psikolojiyi her yönüyle ele aldi

Türkçe oturumda, Uzm. Psikolog Ülkem Karakas, psikolojinin dogusunu ve gelisim sürecini ele aldi. Psikiyatrist Dr. Zeki Öznacar psikanalitik psikoterapide tekrarlama zorlantisini incelerken, Doç. Dr. Meryem Karaaziz, Carl Gustav Jung’un kurami olan Analitik Psikoloji’yi açikladi.

Dr. Bingül Subasi günümüzde çagdas psikolojinin uygulamali ve deneysel alanlarini ele aldi. Uzman Psikolog Bade Yaya ise bilissel davranisçi terapilerin üçüncü kusak yaklasimlarini ve terapi süreçlerini anlatti. Doç. Dr. Hande Çelikay, De Shazer ve Berg’in öncüsü oldugu Çözüm Odakli Terapi’nin varsayimlarini, kuramini ve uygulama tekniklerini paylasti.

Iki dilde etkinliklerle birçok konu ele alindi

Ingilizce Psikoloji Bölümü tarafindan Ingilizce olarak gerçeklesen oturumda ise; Doç. Dr. Ezgi Ulu çocuk terapisinde yenilikçi yaklasimlari ele aldi. Uzm. Psikolog Noora Rahmani ergenlik dönemini ve yasanan karmasalari anlatti. Yrd. Doç. Dr. Ayse Buran, psikolojide teknoloji kullanimini hakkinda bilgiler verirken Uzm. Psikolog Nesrin Cambaz, belirli bir bozukluga odaklanmak yerine, farkli bozukluklari etkileyen ortak süreçleri ve özellikleri anlatti. Yrd. Doç. Dr. Gloria Manyeruke ise yapay zekanin psikolojide kullaniminin arti ve eksi yönlerini ele aldi. Tüm oturumlar, soru-cevap bölümü ile son buldu.

Ögrencilerimize genis bir perspektif sunmayi amaçladik

Yakin Dogu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türkçe Psikoloji Bölüm Baskani Doç. Dr. Meryem Karaaziz, “Psikoloji bilimi, insan zihninin karmasikligini ve davranislarinin çesitliligini anlamaya yönelik derin bir çaba içerisinde. Psikologlar, insanlarin zihinsel sagligina, duygusal refahina ve iliskilerine yönelik destek sunarlar. Bu, bireylerin daha saglikli ve tatmin edici bir yasam sürmelerine yardimci olurken, toplumun genel refahini da artirir. Düzenledigimiz bu etkinlikle ögrencilerimize bu kavrayisi güçlendirecek genis bir perspektif sunmayi amaçladik” dedi.

Fen-Edebiyat Fakültesi Ingilizce Psikoloji Bölüm Baskani Doç. Dr. Doç. Dr. Ezgi Ulu ise psikologlarin sadece yetiskinler açisindan degil çocuklarin ruhsal olarak saglikli gelisiminde önemli bir rol oynadiklarini vurgulayarak, “Çocukluk; fiziksel, bilissel, duygusal ve sosyal alanlarda birçok gelisim sürecini içerir. Bu süreçte; genetige, ögrenmeye ya da çevresel faktöre bagli bazi psikolojik problemler yasanabilir. Çocuga, sorunlariyla bas etme sürecinde psikolog olarak birçok farkli terapi yöntemiyle yardimci olabiliriz. Bilissel davranisçi terapi, oyun terapisi, sanat terapisi, hayvan destekli terapi bunlardan sadece bazilaridir” bilgilerini verdi.

Prof. Dr. Ali Efdal Özkul: “Psikologlara olan ihtiyaç, toplum içerisinde normallesmeli”

Etkinligin açilisinda konusan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, “Psikologlarin toplum sagliginda oynadigi kritik rolü vurgulamak, onlarin mesleklerini yaparken dikkat etmeleri gereken konulari tartismak ve psikoloji egitiminin önemini anlamak için bu etkinlik gerçekten degerli bir firsat” dedi.

Psikologlarin, mesleklerini yaparken bir dizi önemli sorumluluga uymalari gerektigini de vurgulayan Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, mesleki etik kurallara vurgu yapti. Hasta gizliliginin psikolojik tedavi sürecinin en önemli etik ilkesi oldugunu söyleyen Prof. Dr. Özkul, “Psikologlar, her bir bireyin benzersiz ihtiyaçlarini anlayarak, her birine kisisellestirilmis bir yaklasim sunmalidir” dedi.

Yakin Dogu Üniversitesi’nde egitim alan psikolog adaylarina, teorik bilginin yaninda pratik beceriler kazanmalari için gereken ortami sagladiklarini söyleyen Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, “Bu etkinlik, gelecegin psikologlari ile tecrübeli meslek profesyonellerini bir araya getirmesi açisindan da son derece önemliydi. Etkinligimize katki sunan tüm katilimcilara tesekkür ediyorum. 10 Mayis Psikologlar Günü kutlu olsun” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile