Gediz‘de Deprem Felaketine Karşı Alınacak Önlemler Masaya Yatırıldı

Gediz‘de Deprem Felaketine Karşı Alınacak Önlemler Masaya Yatırıldı

Kütahya‘nın Gediz ilçesinde, muhtemel deprem felaketine karşı alınacak tedbirlerin masaya yatırılarak tartışılması için toplantı düzenlendi.

İlçe Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı öncülüğünde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, Belediye Başkanı Mehmed Ali Saraoğlu, Emniyet Müdürü Seyyid Kutup Özdem, İlçe Jandarma Komutanı Jan. Yüzbaşı Gökhan Tufan, Milli Eğitim Müdürü İsmail Aksoy, Orman İşletme Müdürü Nurettin Dağdelen, İl Genel Meclisi üyeleri, Sağlık Grup Başkanlığı ve Kızılay Şube yöneticileri, Daire Amirleri, Okul Müdürleri, Banka müdürleri, Belde Belediye Başkanları ve köy muhtarlarından oluşan geniş bir yönetici topluluğu katıldı.

19 Mayıs 2011 tarihinde Simav‘da meydana gelen depremin ardından birbirine çok yakın olan ve her yönden ortak özellikleri bulunan Simav ve Gediz‘in yerleşim ve yapısal gelişmelerinin tartışıldığı toplantıda, muhtemel depremlere karşı hazırlıklı olunması konuları görüşüldü.

Toplantıda, Gediz‘deki planlı yapılaşma ve imar uygulamaları hakkında bilgiler veren Gediz Belediye Başkanı Mehmed Ali Saraoğlu, Simav‘daki imar ve inşaatlarda bazı eksikliklerin görülmesinden dersler çıkarılması ve buna göre önlemlerin artırılması gerektiğini söyledi.

Belediye Başkanı Saraoğlu, inşaatlarda özellikle C30 beton kullanımına dikkat çekerek, eski usul karma beton kullanımının güvenli olmadığı gerekçesiyle yasaklandığını belirtti. Birinci drece deprem kuşağında olan ve 1970 yılında 7.2 şiddetinde büyük bir deprem geçiren Gediz‘in yapı denetimlerini güvenlikli sıkı bir şekilde yapmak zorunda olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Saraoğlu, "İnşaatlardaki aksaklıklarla ilgili yetkili mercilere bildirim yapılmalıdır. Yapının en temel yapısı betondur. Bu yüzden karma beton uygulamasını bir süre önce kaldırmıştık. İmar palanlarımızda yapı denetimini oluşturmalıyız. İmar çapı önemlidir. Yapı denetimleri ile sorumluluk alıyoruz ve yapılaşmaya önem veriyoruz. Örnek verecek olursak Ilıca Kaplıcasındaki eski otel inşaatının yıkım kararını aldırdık. Pamukkale Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarda bu otelin beton kalitesi C7 olarak belirlendi. Bu kalite çok dayanıksız bir sınıftır. Herhangi bir depremde burası yıkılır ve Allah göstermesin can kaybı yaşanırsa sorumluluğu kim alacak. Bize düşen daha sağlam güvenli yapılar yapılmasını temin ederek mal can emniyetini sağlamaktır" dedi.

İlçe Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ise konuşmasında, Simav‘da meydana gelen depremin hemen ardından Gediz‘den kurtarma ve destek takviyesi ile hızlı bir şekilde hareket edilmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. İlk olarak 3 bin kişilik çorba gönderildiğini, su hatlarının bozuk olması nedeniyle içme suyu takviyesi yapıldığını ve 5 bin 175 adet çadır kurulduğunu dile getiren Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, "İlçemiz geçmişte yaşadığı deprem acılarından dolayı bazı tecrübeler elde etti. Ancak yaşanacak muhtemel depremlere karşı bizim acilen bir toplanma merkezi tayin etmemiz gerekmektedir. Herhangi bir olası durumda kararlaştırılan toplanma merkezinde toplanılmalıdır. Gediz için çadır yerleri belirlenmelidir. Simav‘da bir süre çadır yeri aranmıştır. Her mahalle muhtarında, kaymakamlıkta ve belediyede jeneratör olmalı. Tespit edilen eksiklikleri gidermeliyiz. Gediz‘de afet kurtarma olarak otuz kişi seçtik ve eğitimlerini almalarını sağladık. Simav‘a ilk yardım elini uzatan bu arkadaşlardı. Onlara teşekkür ediyorum. Köylerimizde de bu şekilde eğitimli kişiler olmalı. Her konutta DASK olmalı" dedi.

Toplantıda ayrıca, Gediz‘de depremden hasar gören binaların bulunabileceği, varsa bunların muhtarlıklara bildirilmesi gerektiği ve yakın zamanda gelecek olan uzman ekipler tarafından inceleneceği belirtildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile