Gediz Deltası'nda Yapılaşmaya İzin Verileceği İddiası

Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, Gediz Deltası'ndaki koruma altındaki bazı sulak alanların Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satılığa çıkarıldığını belirterek, bu alanlarda yapılaşmanın önünün açılması için bazı düzenlemeler yapıldığını iddia etti.

Yılmaz, yaptığı açıklamada Akdeniz havzasının en önemli sulak alanlarından birisi olan ve tepeli pelikan gibi nesli tehlike altındaki 8 kuş türünün yaşadığı Gediz Havzası'nın flamingolar için Türkiye'deki en büyük ikinci üreme alanı olduğunu ifade etti.

Ramsar ve Bern Sözleşmeleri kapsamında uluslararası koruma altına alınan ve 1. Derece Doğal Sit kapsamında bulunan deltada Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 18 bin dönüm arazi, 55 bin metrekare tuz azmağı ve 231 bin metrekarelik tarlayı satışa çıkardığını kaydeden Yılmaz, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Gediz Deltası'nda herhangi bir yatırım yapmak mevzuata göre mümkün değildi. Yapılacak satış ile kamuya ait bu alanın özel mükiyete geçişini takiben imara açılmasının ve her türlü yatırımının önünün açılmasının hedeflenildiği düşünülüyor.
Bu kuşkuları güçlendiren önemli bir neden de 4 Nisan'da Sulak Alanlar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik kapsamında "Kontrollü Kullanım Bölgesi" tanımı ile Gediz Deltası da dahil olmak üzere tüm sulak alanlarda yatırımların önünün açılması. Bir çok kuruluş ve kişi yapılan bu değişikliğe karşı dava açmak için hazırlanıyor.
Yapılması istenen bu satışla deltanın tamamen yatırımlara açılması hedefleniyor. Gediz yaşamazsa İzmir de yaşamaz. Gediz Deltası'nı ve canlıların yaşam hakkını korumak varken rant için bu yok oluşa sebep olanlara karşı İzmir halkı ile birlikte bilimsel, hukuki ve vicdani tüm demokratik yollarla direneceğiz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile