Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölümü akademisyenleri ve öğrencileri, Kozbeyli'yi turizme açmak için bölgede röleve çalışması yaptı, şimdi sıra restorasyona geldi.Gediz Üniversitesi tarafından yürütülen sosyal sorumluluk projesiyle, 1600'lü yıllarda kurulan, her karışı tarih kokan Foça'nın Kozbeyli Köyü'ndeki binalar yenilenip turizme kazandırılacak. Gediz Üniversitesi, Foça Kaymakamlığı, Foça Belediyesi, Kozbeyli Muhtarlığı ve Köy Güzelleştirme Derneği'nin katılımı ile protokol imzalandı. Köy meydanında düzenlenen protokol imza törenine; Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Foça Kaymakamı Adem Arslan, Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, CHP eski İzmir Milletvekili Kemal Anadol ile restorasyon projelerini hazırlayacak olan Gediz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
Protokol töreni ile birlikte proje başlatılırken, öncelikle Kozbeyli için hazırlanan koruma amaçlı imar planının Foça Belediye Meclisi'ne sunulacağı, daha sonra restorasyonda gerekli kaynağın İl Özel İdaresi bütçesinden aktarılması için İzmir Valiliği'ne başvurulacağı belirtildi. İlk etapta özel proje alanı olarak belirlenen meydan ve çevresine el atılacak. Binaların dış cepheleri özgün görüntülerine kavuşturulacak, yol düzenlemesi gerçekleştirilecek. Köyün en eski yapılarından cami de restore edilecek, ayrıca yerli ve yabancı konukların ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal tesisler kurulacak. RS Proje İnşaat Şirketi ve harita mühendisi Hasan Yılmaz'ın da teknik destek verdiği çalışmalar sonucu kısa sürede 21 taş binanın rölevesi hazırlandı.
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, törende yaptığı konuşmada, tarihsel kimliğimiz bundan sonraki nesillere en iyi aktarma hamlesini gerçekleştirmek için burada olduklarını söyledi.
Demirağ, "Foça, Türkiye'deki 15 özel koruma bölgesinden bir tanesi, dolayısıyla Türkiye ve dünya mirası olan ilçemizde böyle bir projeyi çok önemsiyoruz." dedi.
Foça Kaymakamı Adem Arslan da köy muhtarlığının isteği ile böyle bir projenin başladığını söyledi.
Arslan, "Kozbeyli halkı yaşadığı köyüne sahip çıktı, şimdi sıra bizde. Bu protokol ile köyde turizm gelişecek. Bizlere düşen görev de kamu adına yapabileceğimizin en iyisini yapmaktır." diye konuştu.
Böyle bir proje kendilerine geldiğinde, büyük bir heyecan duyduklarını belirten Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, "Mimarlık Fakültesi dekanımız ve akademisyen arkadaşlarımız projeyi bana getirdiklerinde hemen kabul edelim dedim. Hem akademisyenlerimiz hem de öğrencilerimiz burayı doğal bir laboratuvar olarak kabul ederek işe sarıldılar. Burası bize ecdadımızdan kalan bir tarih mirası, onlara olan borcumuzu ödemek adına da bu projeyi hayata geçirmek istedik." diye konuştu.
Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özlem Erkaslan ise Kozbeyli'nin, tarihi zenginliğiyle yaşatılması ve geleceğe aktarılması gereken bir kültür mirası olduğuna dikkat çekti. Erkaslan, yörenin geçmişi kadar doğal güzellikleriyle de güzel olduğuna işaret etti. Erkaslan, şunları söyledi: "Restorasyon tamamlandığında ortaya bambaşka bir yer çıkacak, Kozbeyli önemli bir çekim merkezi haline gelecek. Gediz Üniversitesi olarak tarihi bir zenginliğimizi insanlığa tekrar kazandırmaktan ve geleceğe taşımaktan büyük onur duyuyoruz. Hem öğretim üyesi arkadaşlarımız hem de öğrencilerimiz heyecanla görev alıyor, böyle tarihi öneme sahip projenin gönüllü birer parçası olmanın gururunu paylaşıyor."Gedizli gençlerin yaz tatilinde de çalışacağı köydeki diğer bölgelere de can suyu verilmesi için röleve çalışmaları devam edecek. Önümüzdeki birkaç ayda 25 bina daha restorasyona hazır hale getirilecek. Doğanın ortasında, Ege Denizi'ne bakan yamaçta yer alan Kozbeyli'de tarihin ayağa kalkmasıyla Safranbolu, Ödemiş Birgi, Bursa Cumalıkızık gibi göz kamaştıran turistik bir yere daha kavuşulmuş olunacak.
Gediz Üniversitesi'nin Kozbeyli'de Tarihi Canlandırma Seferberliği
Gediz Üniversitesi, Foça'nın 400 yıllık tarihi köyü Kozbeyli'deki taş evleri aslına uygun olarak restore etmek için Foça Belediyesi ile protokol imzaladı.