Gedizli Öğrenciler: Hidrojenli Araba Yarışında Biz De Varız

Gedizli Öğrenciler: Hidrojenli Araba Yarışında Biz De Varız

Gediz Üniversitesi öğrencileri, mevcut hidrojen araçlarının verimliliğini artırarak Shell Eco-Maraton’a katılmaya hak kazandı.

Gençler , yüzde 100 çevreci otomobilleri GÜVE 1’le Hollanda’da Avrupa ekiplerine karşı Türkiye’yi temsil edecek . Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri , danışman öğretim üyeleri desteğinde sürdürdükleri başarılı çalışmalarıyla yurtdışından kabul gördü . Barış Zafer’in kaptanlığındaki ekip , mevcut hidrojenli araç teknolojisine bir yenilik getirerek , Shell Eco - Maraton’a başvurdu . Daha önce TÜBİTAK Hidrojen Enerjili Otomobil Yarışları’nda üç yıl üst üste birincilik elde eden Barış ve arkadaşlarının projesi , alternatif ve çevreci yakıtları geliştirmenin amaçlandığı yarışmaya davet edildi . Gedizli gençler bunun üzerine , tasarladıkları aracı Yrd . Doç . Dr . Selim Solmaz’ın akademik danışmanlığında 8 ayda hazırladı . GÜVE 1 ( Gediz Üniversitesi Verimlilik ) adı verilen otomobille 17 - 19 Mayıs 2012 arasında Hollanda’nın Rotterdam şehrinde mücadele edilecek .


İzmirli öğrencilerin eseri GÜVE 1’i , İtalyan öğretim üyesi Yrd . Doç . Dr . Carmen Amaddeo ve takım üyesi gençlerden Yasemin Yılmaz kullanacak . Kaptan Barış Zafer , GÜVE 1’in tamamen çevreci ve yüksek verimli olduğunu belirtti : “Bu yarışmaya , mevcut hidrojen araçlarını daha da geliştirebilenler katılabiliyor . Biz de hidrojen yakıt pillerinin verimliliğini artırmayı başararak kabul edildik . Avrupa’nın farklı ülkelerinden ekiplere karşı üç gün boyunca mücadele edeceğiz . Zorlu parkurları en az yakıtla aşarak birinci olmaya çalışacağız . ”Gediz Üniversitesi Rektör Yardımcısı , Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof . Dr . Mustafa Güneş de öğrencilerin bu yarışmaya katılmaya hak kazanmalarının kendilerine büyük onur verdiğini ifade etti .

Prof . Dr . Güneş , şunları söyledi : “Genç araştırmacılarımızı ve öğrencilerimizi sürekli teşvik ediyoruz . Bu hedefleri iyi kavrayan öğrencilerimiz , 8 ay boyunca adeta gece gündüz çalışarak mühendislik başarısı diyebileceğimiz bir araç ortaya çıkardılar . Sürtünmeyi en aza indiren özel bir aerodinamik yapıya sahip GÜVE 1’de en küçük ayrıntılar bile düşünüldü . Bu gençlerin çabaları , gelecekte hidrojen gibi alternatif yakıtların günlük hayatta ve sanayide daha etkin kullanımını sağlayacak , Gediz Üniversitesi’ni de bu alanlarda bilgi merkezi haline getirecek . Dekan Yardımcımız Rıdvan Özel başkanlığındaki ekibimizin ülkemizi , İzmir’i ve üniversitemizi en iyi şekilde temsil edeceğine , dereceyle döneceklerine inanıyoruz . Bu aracın hazırlanmasına katkıda bulunan Bisan , Katmerciler , Özgörkey Otomotiv , Mercan Yat ve Teksav Teknoloji firmalarına da teşekkür ediyoruz . ”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile