Gelecegin Habercileri, 'Medya Akademisi' Ile ADÜTV Üzerinden Egitimlerine Devam Diyor

Gelecegin Habercileri, 'Medya Akademisi' Ile ADÜTV Üzerinden Egitimlerine Devam Diyor

Aydin Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve Uluslararasi Medya Enformasyon Dernegi (UMED) is birligi ile düzenlenen Medya Akademisi egitimleri devam ediyor.



Moderatörlügünü Sümeyra Simsek’in yaptigi medya akademisine, egitimciler Kemal Gümüs, Edip Üzen, Serkan Fiçici ve Gurbet Ece Zorba konuk olarak katildi.

Gazeteci Kemal Gümüs ‘Özel Habercilik’ konulu egitiminde, gazeteciligin zirvesinin özel habercilik oldugunu söyledi.

Özel haberin muhabirle arasinda bir aidiyet oldugunu belirten Gümüs, “Özel haber kuruma da haberi yapana da ayricalik katacaktir. Rutin haberin ötesine geçerek, okuyucuda da farkli bir merak uyandiracaktir. Ancak burada habercilik kadar yazim dili de önemlidir. Haberci; dile de hakim olmalidir.” dedi.



"Basarinin sirri dogru ve özel haber"

Özel haberin muhabiri zirveye tasiyabilecegi gibi mesleki kariyerini de bitirebileceginin altini çizen Gümüs, “Muhabir, özel haberin etik kurallarina riayet etmeli, basin meslek ilkelerine bagli kalmalidir. Gazeteciligin merkezinde, dogruluk ve güven olmalidir. Bu sizi bu meslekte uzun yillar konusulan bir marka isim yapacaktir. Ayni zamanda haber kaynaginizin mahremiyeti gazetecilik açisindan son derece önemlidir” dedi.



Egitimde ayrica savas muhabirligi, zorluklari ve özel haberciligin dijitallesen dünyadaki yeri hakkinda da bilgi veren Gümüs, genç iletisimcilere, gazeteciligin çok kiymetli bir meslek oldugunu söyledi.



Bir internet sitesinin Genel Yayin Yönetmeni Edip Üzen ise ‘internet Haberciligi’ baslikli egitiminde gazeteciligin özellikle son dönemde geçirdigi evrimden bahsetti. Internet ile birlikte geleneksel gazeteciligin farkli bir mecrada daha genis kitlelere ulastigini belirten Üzen, Internet haberciliginde ‘Gelir’, ‘Tik’ haberciligi gibi konularda da katilimcilari bilgilendirdi.

"Geleneksel gazetecilik güç kaybediyor"

Dijital medyanin yazili ve görsel medyanin önüne geçtigini vurgulayan Üzen, “Dijital medya ivme kazandikça, basili medyaya güç kaybettiriyor. Dijital medyayi geleneksel medyadan ayiran en önemli özellik iletinin aninda okuyucuyla bulusabiliyor olmasidir” seklinde konustu.



‘Dogru bilginin gazetecinin en önem vermesi gereken konu oldugunu vurgulayan Üzen, “Gazetecilik bir propaganda aracidir. Dogru haberin propagandasidir, etik ilkelerin propagandasidir. Hakikatin sesidir. Ayrica dijitallesen habercilik anlayisiyla birlikte en büyük tavsiyem gazetecilik yapmak isteyen gençlerin photoshop, illüstratör gibi önemli programlari da okul suralarinda ögrenmis olmaktadir” dedi.



"Medya mensuplari kendilerini güncellemelidir"

Bir haber sitesinin Genel Yayin Yönetmeni Gazeteci Yazar Serkan Fiçici, ‘Dijital Medya’ konulu sunumuna, medyanin kitle ile bulustugu mecralarin ve teknolojinin degistigini medya mensuplarinin buna uyum saglamasi gerektigini ifade ederek basladi.



Medya mensuplarinin güncel ihtiyaç ve donanimlarla bütünleserek günü yakalamasi gerektigine vurgu yapan Serkan Fiçici, “Içerigin anlasilir hale getirilerek, yorumlanmasi, analiz edilmesi ve bir süzgeçten geçirilerek haber olarak yansitilmasi gerekir. Medya sektörü tek kisilik yayinciliga dogru gidiyor bu sebeple kisilerin kendilerine yetebilir hale gelmeleri gerekiyor. Medya sektörüne girecek arkadaslar teknolojik araçlari tanimali ve kullanabilmeliler” dedi.



"Önemli olan, kaliteli, özgün, orijinal içerik"

Televizyon haberciligi ve kriz anlarindan yasanan sorunlar hakkinda bilgi veren Serkan Fiçici, “Televizyon haberciligi etkisini, internet ve sosyal medyaya ragmen koruyabilen bir alan. Televizyon haberciliginde iyi bir ekip ve ekip uyumu varsa krizler çözümlenebilir. Asil önemli olan kaliteli, özgün, orijinal içerik ile insanlarin gerçekten merak ettikleri olaylari yansitabilmek” dedi.



Içerik üreticisi olmak için bilgi ve genel kültür sahibi olmanin önemine vurgu yapan Fiçici, “Habercilikte isi sanata dönüstürebilmek için birtakim meziyetler kazanmak lazim bunlarin basinda da hayata ve meslege çok yönlü bakabilmek geliyor” dedi.



"Hakikati önceleyip gerçegin pesinden gitmeliyiz"

Basin danismanliginin araliksiz çalismayla gerçeklesen bir itibar yönetimi oldugunu özgüven ve hakimiyet gerektirdigini ifade eden Fiçici, kriz yönetimi becerisine ve konuya hakim olmanin önemine vurgu yaparak yalan haberle mücadele etmek için yapilmasi gerekenler hakkinda bilgi verdi. Fiçici, “Yalan haberlerle topyekun mücadele etmeliyiz. Hakikati önceleyip, gerçegin pesinden gitmeliyiz” dedi.



Gazeteci Yazar Fiçici “Arkadaslar her gün bir basili gazete alin, o gazetenin birinci sayfasindaki haberleri 6 ay boyunca her gün degistirmeden yazin. Yazdiklarinizi arsivleyin. Sevdiginiz köse yazarlarinin yazilarini da birebir kopyalayarak yazin ve arsivleyin. Bu yazdiklarinizi mutlaka kendinize sesli olarak okuyun. Anlamadiginiz meseleleri belirleyin ve bunlari arastirin. Köse yazilarinda bahsedilen olaylari internetten arastirin, sorgulayin ve tartisin. Bir müddet sonra birtakim kabiliyetlerinizin gelistigini göreceksiniz. Bu kabiliyetlerinizi kullanmaya baslayacaginiz alanlarda da yer bulabilirseniz bu yaptiginiz çalismanin faydalarini göreceksiniz” sözleriyle genç iletisimlere tavsiyede bulunarak sunumunu tamamladi.

"Gündem yakindan takip edilmeli"

Haber Spikeri Gurbet Ece Zorba ‘Sunuculuk’ konulu sunumuna, canli yayinda her an son dakika olaylari gelisebilecegini, gündemin yakindan takip edilmesi gerektigini bu anlamda büyük sorumluluk oldugunu ifade ederek basladi.

Her yayinin yeni bir tecrübe oldugunu ve kriz yönetimi gerektirdigini belirten Gurbet Ece Zorba, “Canli yayinin olmazsa olmazi dilimizi dogru kullanabilmek, kendimizi iyi ifade edebilmek ve iyi dinleyebilmek. Bu hayatin her alaninda böyle iliskilerimizde dili dogru kullanarak saglikli bir sekilde ilerleyebilir” dedi.



"Türkçe iyi kullanilmali"

Spiker olmak isteyen kisinin dikkat etmesi gerekenleri hakkinda bilgi veren Zorba, Türkçe’nin iyi kullanilmasi, kriz ani yönetimi, farkli bir yabanci dile hakimiyet ve objektik olarak topluma haberleri sunmak hususlarina degindi.

"Konuya hakim olmali, gündemi takip etmeliyiz"

Gurbet Ece Zorba, “Hedef kitleye bir konu aktarirken ayna görevi görmeniz gerekiyor. O bölgeyi ya da ülkeyi ilgilendiren olguyu haberlestiriyoruz ve hedef kitlemizin izleyecegi sekilde hazirliyoruz. Toplumumuzun sosyolojik ve ekonomik yapisina uygun olarak hedef kitlemize ulastiriyoruz. Bu anlamda sunulan konuya hakim olmali, gündemi takip etmeliyiz” dedi.



Iyi bir spikerin ayni zamanda haber merkezi hakimiyetinin olmasi gerektigini belirten Zorba, “Spiker canli yayinda herhangi bir son dakika gelismesine bilgisi ile hakim olmali. Karsinizdaki konugunuzdan bilgi anlaminda eksik kalirsaniz hos olmuyor dolayisiyla yayinlara hep donanimli çikmak lazim. Olaylarin geçmisini ve gelecekle ilgili rotasini bildiginiz zaman hazirlikli ve hakim olabiliyorsunuz. Ayni zamanda bir spiker haber merkezinde haber yazabilmeli ve haber yazmanin temel kurallarini bilmeli” diye konustu.



"Samimiyet kazandirir"

Diksiyon ve beden dilinin iletisimde önemine vurgu yapan Zorba, yayinda samimiyetin önemine deginmesinin ardindan uygulamali egitimler önemi, meslegin zorluklari, çözüm yollari ve tecrübelerini paylasarak sunumuna son verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile