Yasar Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü koordinatörlügünde 3 ülkeden 5 ekibin katilimiyla Türkiye Ulusal Ajansi tarafindan desteklenen “Sürdürülebilir Tasarim ve Döngüsel Ekonomi Kavramlarinin Insaat Mühendisligi Müfredatina Dahil Edilmesi” (SUSTAIN-CE) adli Erasmus+ KA2 Stratejik Ortaklik Projesi yürütülüyor. SUSTAIN-CE Projesi, tasarim derslerinin çesitli asamalarinda sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi kavramlarini dahil ederek çagdas insaat mühendisligi lisans programlarinin müfredatini zenginlestirmeyi hedefliyor. Yasar Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Özgür Egilmez’in yürütücüsü oldugu projede Dr. Efthimia Staiou proje müdürü, Doç. Dr. Mir Jafar Sadegh Safari, Doç. Dr. Yasin Özarslan ile arastirma görevlileri Ceren Duyal ile Ali Temel arastirmaci olarak yer aliyor. Proje ortaklari ise Türkiye’den Yasar Üniversitesi, Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (IYTE) ve Folkart, Yunanistan’dan Güneydogu Avrupa Arastirma Merkezi (SEERC) ve Selanik Aristotle Üniversitesi ile Portekiz’den ISQ Mühendislik ve Müsavirlik’ten olusuyor. Ayrica 3 ülkeden belediyeler, odalar ve sivil toplum kuruluslari da projenin iliskili ortaklari arasinda yer aliyor. Herkesin erisebilecegi, dijital ve açik bir platform araciligiyla sunulacak program ile yapilarin sürdürülebilir olmasini saglayan tasarimlar yapan, tasarim ömürlerinin sonunda yapiyi hammadde kaynagi olarak kullanmayi basaran mühendisler yetistirilmesi hedefleniyor.
“Kritik öneme sahip”
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Özgür Egilmez, “Sahip oldugumuz alt ve üstyapi, sürdürülebilir kalkinmanin bel kemigidir ve yasam kalitemizin temelini olusturmaktadir. Ancak bununla birlikte, büyük malzeme kaynaklari ve enerji tüketir. Bu nedenle, önümüzdeki 40-50 yil boyunca bu alt ve üstyapi sistemlerini tasarlayacak, insa edecek ve bakimini yapacak olan yarinin mühendislerini, sürdürülebilir altyapi tasarimi bilinci ve bilgisi ile egitmek, gelecek nesillerin sürdürülebilir bir yasam kalitesi elde edebilmesi için kritik öneme sahip” diyerek projenin çikis noktasini anlatti.
“Yapilarin sürdürülebilir olmasi için”
Prof. Dr. Egilmez, “Insaat mühendisligi; alt ve üstyapilari içeren insaat, çevre, geoteknik, su kaynaklari, yapi ve ulasim mühendisligi gibi çok çesitli disiplinleri kapsar. Bu nedenle insaat mühendisligi lisans ögrencilerinin gelecekte tasarlayip insa edecekleri projelerinde sürdürülebilirlik gereksinimlerini yerine getirmeleri için gerekli kavram ve ilkelere asina olmalari büyük önem tasiyor. Avrupa ülkelerindeki insaat mühendisligi lisans programlarinin müfredati, temel olarak alt ve üstyapi sistemlerinin yapisal güvenligi, yönetmelikler, düzenlemeler ve standartlara odaklanmis durumda. Tasarim sürecinin degisik asamalarinda dikkate alinmasi gereken sürdürülebilirlik ve dayaniklilik gibi kavramlarla projelerin toplum ve çevre üzerine etkileri müfredatlarda pek yer bulmaz. Bu proje, mezunlarin, insaat mühendisligi projelerinin çözümüne sürdürülebilirlik kavram ve ilkelerini uygulama becerisine sahip olmalarini saglamak için sürdürülebilir altyapi tasarimini kapsayan bir insaat mühendisligi lisans programi müfredati gelistirecek” dedi.
“Sorumlu tasarimlar yapan mühendisler yetistirilmesi amaçlaniyor”
Yasam ortaminin tüketilmesi ve tahribi konusundaki mevcut egilimin sürdürülebilir olmadigini belirten Prof. Dr. Özgür Egilmez, söyle devam etti:
“Insaat faaliyetlerinin enerji ve hammaddenin çok büyük bir kismini tükettigi düsünülürse bu faaliyetlerden elde edilecek herhangi bir tasarrufun da büyük etkisi olacaktir. Bu nedenle sürdürülebilir tasarim ve döngüsel ekonomi yöntemlerinin insaat mühendisligi uygulamalarinda özümsenmesi çok önemli. Buna insaat mühendisligi adaylari için üniversite düzeyinde ve mevcut mühendis ile mimarlarin egitimi yoluyla baslanmali. Projemiz, bunu amaçlamakta. Yapilarin ömrünü uzatmak için sorumlu tasarim yapan, yeniden kullanima izin veren semalari seçen ve tasarim ömürlerinin sonunda yapiyi hammadde kaynagi olarak kullanmayi basaran mühendisler yetistirilmesi için bu proje fikri ortaya çikti.”
Yenilikçi bir müfredata öncülük edecek
SUSTAIN-CE, endüstri, akademi, sivil toplum kuruluslari, devlet kurumlari ile birlikte çalisarak ve bu konudaki öncü uluslararasi uygulamalari da harmanlayarak Türkiye, Yunanistan ve Portekiz’de yenilikçi bir müfredata öncülük edecek. Projenin çiktilari 5 günlük akademik atölyelerde test edilecek. Ortaya çikarilan müfredat, açik ögrenmeyi tesvik etmeye yönelik olarak dijital ve tamamen açik bir platform araciligiyla daha genis bir kitlenin erisimine açilacak. Böylece bitis tarihinden sonra da projenin sürdürülebilirligi saglanmis olacak.
Gelecegin Insaat Mühendisleri Için AB Projesi
Yasar Üniversitesi koordinatörlügünde yürütülen ve Türkiye, Yunanistan ile Portekiz merkezli 5 ekibin katilimiyla gerçeklestirilen Avrupa Birligi (AB) projesiyle gelecegin mühendislerini sürdürülebilir altyapi tasarimi bilinci ve bilgisiyle donatmak için egitim programi hazirlanacak.