Avrupa Birligi destegiyle Ankara Büyüksehir Belediyesi’nin yürüttügü, proje kapsaminda Eskisehir, Izmir ve Gaziantep’te düzenlenen mini zirvelerin sonuncusu olan organizasyonda, akademisyenler ve is dünyasinin basarili isimleri konuk oldu. Uzmanlar hizla degisen dünya ekonomisi ve dijitallesme karsisinda istihdam ihtiyaci artan sektörler, kadin girisimciligi ve gelecegin istihdam imkanlari hakkinda önemli bilgiler verdi.
“Atakum’u sanayi degil ama turizm kenti yapma konusunda mücadelemiz var”
Atakum Belediye Baskan Yardimcisi Suat Yildiz, programda yaptigi konusmada, “Atakum, yaz aylarinda 350-400 bin nüfusa ulasan, kisin 300 bin nüfusu istihdam eden ama nüfus kayitlarinda 250 bin hatta 247 bin görünen bir ilçemiz. Bu yönüyle Karadeniz’in hatta Türkiye’nin birçok ilinden daha büyük. Atakum bir sanayi sehri degil, turizm sehri de olamadi. Atakum’u sanayi degil ama turizm kenti yapma konusunda mücadelemiz var. Atakum, Karadeniz’deki en yüksek egitim seviyesine sahip insanlarin yasadigi bir kent. 30 bin nüfuslu bir üniversite Atakum sinirlari içerisinde yer aliyor. Atakum’un kendi istihdaminin haricinde yaklasik 8-10 bini de, Türkiye genelinde üniversite okumak için gelen ve mezun oldugunda hayatlarini burada idame ettirmek isteyen gençlerimizle dolu. Yaklasik bir buçuk aylik baskan yardimcisiyim. Önüme en çok gelen konu, issizlik projeleri. Su an bize gelen üniversite egitimi almis gençlerin is basvurusu 3 bini buluyor. Gelecegin mesleklerini çok planlayamiyoruz. Bir sektörde bir is yaparken isçisinden, teknisyeninden teknikerinden mühendisinden ara elemanindan en üst noktadaki projecisine kadar bir istihdam ve yetistirme alani saglamak gerekir. ‘Gelecegin Meslekleri ve Kadin Girisimciler Zirvesi’nin ve benzer projelerin bu konuda çok büyük katki saglayacagina inaniyorum” ifadelerini kullandi.
Ankara Büyüksehir Belediyesi Projeler Sube Müdürü Ömer Faruk Sari, moderatörlügünü yaptigi zirvede proje hakkinda bilgi vererek, “Gelecegin meslekleri ve kisilerin kendilerini daha donanimli hale getirmesi gereken alanlar sürekli degisiyor. Bu degisime de gençlerimiz, ailelerimiz ve tüm bireylerimizin hazir olmasi gerekiyor. Eskiden üniversite mezunu olmak yeterli bir kavramken artik kisilerin kendilerini dönüstürme ve çalismalarini ona göre yön verme ihtiyaci dogdu” diye konustu.
“Çiftçilerden yogun talep var”
Helimore Havacilik Kurucu Genel Müdürü Basak Demir, programda hayata geçirdikleri yerli üretim yazilimina sahip zirai insansiz hava araci üretimi ve insansiz hava aracinin kullanildigi alanlar hakkinda bilgi verdi. Demir konusmasinda, “Tarimda çok büyük açik oldugunu ve pazarda da 34 milyar dolarlik bir pazar payinin oldugunu fark ettik. Hizli bir sekilde bu sektöre girdik. Ekosistem büyüyor, tarim sektöründeki çiftçilerden yogun talep bulunuyor. Tarim haricinde arama kurtarma sektöründe çalismalar gerçeklestiriyoruz” dedi.
Ondokuzmayis Üniversitesi (OMÜ) Grafik Bölümü Ögretim Görevlisi Dr. Ayse Iri Öztürk, markalarin piyasada tutunmasi için hedef kitleye dogru mesaji iletmesi gerektigine dikkat çekerek, “Bir markanin pazarda yer edinebilmesi ve pazar payini koruyabilmesi için mutlaka arka planindaki hikayeleri tüketicilere anlatmasi gerekir. ‘Bu marka nasil dogdu, marka farkliligi nedir, marka farkindaligi konusunda tüketicilere ne söylemek ister?’ Tüm bunlari misyonuna uygun sekilde paylasmasi gerekir. Ayrica bir markanin tüketiciye karsi her zaman dürüst ve iletisime açik, etkilesim içinde olmasi çok degerli” seklinde konustu.
Programda Lebleby Games Kurucusu ve Yönetim Kurulu Baskani Ercan Karabulut, Ideha Enerji Mühendislik Proje Danismanlik Kurucu Genel Müdürü ve Elektrik Yüksek Mühendisi Ilknur Yilmaz ve Cybernova Siber Güvenlik ve Yazilim Teknolojileri Akademisi Kurucusu, OMÜ Ögretim Görevlisi Dr. Hakan Can Altunay da birer konusma yapti.
'Gelecegin Meslekleri Zirvesi' Atakum'da Gerçeklestirildi
Samsun’un Atakum Belediyesi tarafindan düzenlenen ‘Gelecegin Meslekleri ve Kadin Girisimciler Mini Zirvesi’nde programinda akademisyenler ve is dünyasinin basarili isimleri vatandaslarla bulusturuldu.