Gelecegin Pilotlarina Bursa Semalarinda Uçus Deneyimi Yasatiyorlar

Gelecegin Pilotlarina Bursa Semalarinda Uçus Deneyimi Yasatiyorlar

Yunuseli Havaalani ve Yenisehir Havalimani'nda 3 uçakla hizmet veren uçus okuluna gelen ögrenciler, teorik egitimlerin ardindan pilotun yaninda 1 saatlik uçuslara katiliyor Pilot Burak Yürekli: 'Uçaklarimiz 2 kisilik ve her birinde 2 kontrol lövyesi mevcut. Yanimizdaki ögrenciye sürücü kurslarinda nasil ögretiliyorlarsa o sekilde göstererek, birebir uygulamali ögretme imkanimiz var'

BÜSRA NUR YILMAZ - Bursa'da faaliyet gösteren uçus okulunda, havacilik kültürünü yayginlastirmak için verilen egitimin ardindan çocuklar ve gençler gökyüzü ile bulusturuluyor.

Yunuseli Havaalani ve Yenisehir Havalimani'nda hizmet veren uçus okulunda, temel egitim için tecrübeli pilotlar tarafindan "uçak tanima", "uçagi uçusa hazirlama", "uçak motoru çalistirma", "rule yapma", "kule konusmalari", "pist kullanimlari", "inis ve kalkis çalismalari" dersleri veriliyor.

Uçmak isteyen 16 yas alti çocuklara "Temel Havacilik", 16 yas üstüne ise "UPL Pilot Lisans" egitiminin verildigi uçus okulunda, gelecegin pilotlari yetisiyor.

Uludag Havacilik firmasinda egiticilik yapan pilot Burak Yürekli, AA muhabirine, genel havacilik ve sportif havacilik alaninda faaliyet gösterdiklerini, bunun yani sira hava taksi hizmeti verdiklerini söyledi.

Gökyüzü sevdalilarini havacilikla tanistirmaya çalistiklarini belirten Yürekli, "Çocuklara uçus deneyimi yasatmak için elimizden geleni yapiyoruz. Havacilikla ilgili teorik bilgiler veriyoruz. Sonrasinda da uçus deneyimi yasatiyoruz. Bunlar genellikle 1 saatlik uçuslar oluyor. Bursa üzerinde lokal sekilde uçuslari tamamliyoruz." diye konustu.

Yürekli, uçustan sonra hatira anlaminda sertifika verdikleri çocuklar ve gençlerin büyük mutluluk yasadigini anlatti.

- "Yüzlerce çocugu uçurduk"

Sivil havacilik yönetmelikleri geregi çocuklarin 16 yasindan itibaren pilotaj egitimine baslayip pilot lisansi alabildigini aktaran Yürekli, su bilgileri paylasti:

"Uçus okulumuzda, pilot lisansli egitimlerimiz 45 saatlik teorik egitimle basliyor. Bu egitimleri bitirdikten sonra 25 saatlik uçus egitimi var. Bunun sonunda Sivil Havacilik Genel Müdürlügünün gönderdigi kontrol pilotuyla bir kontrol uçusuna çikiyor ögrencimiz. Basarili olursa pilot lisansi almaya hak kazaniyor ve o lisans, saglik sartlari el verdigi sürece uçmak için yeterli oluyor. Yüzlerce çocugu uçurduk. Bursa'da faaliyet göstermemize ragmen yurt disindan, Istanbul'dan, çevre illerden gelenler yüzde 60-70 seviyelerinde. Bu da bize ayri bir mutluluk veriyor."

Burak Yürekli, uçus okulunda 3 uçakla hizmet verdiklerini ifade etti.

Uçaklarin özellikleri hakkinda bilgi veren Yürekli, "Bunlardan biri, microlight delta kanat. Biri Cessna, genel havacilik uçagi. Biri de Aeroprakt, Ukrayna yapimi ultralight tipi bir uçak. Uçaklarimiz 2 kisilik ve her birinde 2 lövye (hava tasitlarini kontrol etmeye yarayan kumanda kolu) mevcut. Yanimizdaki ögrenciye sürücü kurslarinda nasil ögretiliyorlarsa o sekilde göstererek, birebir uygulamali ögretme imkanimiz var." ifadelerini kullandi.

- Ögrenciler deneyimlerini anlatti

Uçus okulunda egitime devam eden ögrencilerden 13 yasindaki Mirhan Yildirim, son derste uçagin parçalarini ve nasil çalistigini ögrendigini dile getirerek, "Benim için çok güzel bir deneyim oldu. Uçmak, özgürlügü temsil ediyor benim için. Insan kendini biraktiginda çok mutlu oluyor. Bu yüzden uçmayi tercih ettim." dedi.

Damla Ulus da uçmanin bir yasam biçimi oldugunu, derslerden çok keyif aldigini, uçaklarla ve uçmakla ilgili bilgi edindigi için çok mutlu oldugunu kaydetti.

Yusuf Öztahtali ise "Uçarken kendimi özgür hissediyorum. Bu, beni çok heyecanlandiriyor." seklinde konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile