Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Anadolu Yönlendirilmiş Enerji Teknolojileri AŞ arasında 'Elektromanyetik Fırlatma Sistemi Saha Prototipi Tedarik Projesi' imzalandı. SSM'de gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Demir, güvenlik birimlerinin kullanımına yönelik olarak envantere çeşitli yeni nesil sistemlerin dahil edilmesi çalışmalarına ve bu konuda çeşitli araştırma, geliştirme çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti.
Şu anda imza attıkları sistemin dünyada ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin üzerinde çalıştığı elektromanyetik fırlatma sistemine dayalı bir top projesi olduğunu belirten Demir, 'Hocamız bu projeye 2013 yılından beri çalışıyor. Bu, dünyada şu anda teknoloji geliştirme safhasında olan ve prototip ürünlerinin çeşitli ortamlarda kullanılmaya başladığını gördüğümüz bir teknoloji. Klasik silahlarda barut, yakıt veya patlayıcılarla hedef vuruluyor. Ama elektromanyetik top sisteminde ise bunların yerine elektrik enerjisi kullanılıyor. Bu enerjiyle fırlatılan mühimmat çok yüksek bir kinetik enerjiye ve hipersonik hıza sahip oluyor. Hedefi de bu yüksek enerjiyle vurarak imha ediyor' diye konuştu.
'Birinci hedefimiz yüzde yüz yerlilik'
Demir, bu teknolojinin en büyük avantajının atış maliyetinin ucuz olması olduğuna vurgu yaparak, 'Benzeri projeler Türkiye'de başka kurumlar tarafından da çalışılıyor. Burada bizim birinci hedefimiz yüzde yüz yerlilik, ikincisi ise bu tür teknoloji gösterimlerinin birden fazla kurum, kuruluş, akademi tarafından çalışılması. Çünkü projeler hem kendi mecralarında değişik teknolojilere yol açabiliyor hem de birbirini tetikleyen ve birbiriyle belki ileride entegre çalışacak değişik sistemler ortaya çıkarabiliyoruz' şeklinde konuştu.
'Hedefimiz güvenlik güçlerinin kullanacağı silah sistemine dönüşmesi'
Proje kapsamında çeşitli deneme safhalarının olacağını paylaşan Demir, şunları kaydetti:
'Güvenlik güçlerimizin kullanacağı silah sistemi platformuna dönüşmesi nihai hedefimiz. Geliştirme çalışmaları kapsamında şu anda laboratuvar ortamında oluşturulmuş olan prototipler var. Benzer özelliklerde bir adet saha prototipinin tedarik edilmesine yönelik olarak Anadolu Yönlendirilmiş Enerji Teknolojileri AŞ ile sözleşme imzalıyoruz. Bu proje safha safha ilerleyecek bir projedir. Laboratuvar ortamındaki testleri devam ediyor. Bugüne kadar bine yakın test yapılmış durumda. Şu anda sahaya çıkacak, alanda atış yapabilecek bir ürünü hedefliyoruz. İnşallah saha testimize de hep beraber şahitlik edeceğimiz günü de görürüz. Bu projemiz 3-5 yıl sürecek bir proje değil. Bu projemizi çok kısa sürede sonuçlandırmayı hedefliyoruz. İnşallah bu yaz bitmeden bu projenin saha testine hep birlikte şahitlik edeceğiz.'
Demir, topun isminin Fatih Sultan Mehmed'in kullandığı 'Şahi' topları ile Türk ordusunun kuruluş tarihi olan 209'un birleşimi olan 'ŞAHİ 209' olduğunu ifade etti.
Çok yüksek bir kinetik enerjiye ve hipersonik hıza sahip
Elektromanyetik Fırlatma Sistemi ŞAHİ 209, geleceğe dönük olarak ele alındığında kritik teknolojiler arasında yer alıyor. Dünyada şu anda ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Almanya ve Rusya bu sistem üzerinde çalışıyor. Klasik silahlarda barut, yakıt veya patlayıcılarla hedef vurulurken, elektromanyetik top sisteminde bunların yerine elektrik enerjisi kullanılıyor. Bu enerjiyle fırlatılan mühimmat çok yüksek bir kinetik enerjiye ve hipersonik hıza sahip oluyor ve hedefi de bu yüksek enerjiyle vurarak imha ediyor.
Geleceğin silahı elektromanyetik top sistemi
Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, "Klasik silahlarda barut, yakıt veya patlayıcılarla hedef vuruluyor. Ama elektromanyetik top sisteminde bunların yerine elektrik enerjisi kullanılıyor. Bu enerjiyle fırlatılan mühimmat çok yüksek bir kinetik enerjiye ve hipersonik hıza sahip oluyor" dedi.