Ögretim elemanlari ve 2022-2023 ögretim yilinda kayit yaptiran ögrenciler, makine halisinin üretim asamalarini hal fabrikasini ziyaret ederek yerinde gördü. Makine halisinin hammaddeden iplige, dokumadan konfeksiyona, kalite kontrolden ambalajlamaya kadar bütün üretim süreçlerini isin uzmanlarindan dinleyen ögrenciler, fabrikadaki üretim asamalarina tanik oldu. 2021-2022 Egitim-Ögretim yilinda ögrenci kabulüne baslayan Hali Tasarimi Programina, geçen yil oldugu gibi bu yil da yeni kayit yapan ögrencilerin ürünü ve sektörü tanimalari için bir fabrika gezisi organize edildi. Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi tarafindan organize edilen ziyarette showroom gezisi ile baslayan teknik gezi, fabrikanin üretim ve paketleme bölümlerinin ziyaretiyle devam etti. Iyi bir hali tasarimcisi olmanin yolunun hali üretiminin her asamasini iyi bilmekten geçtigini vurgulayan Isletme Sahibi Ali Sahan, “Kendinizi, isinizde en iyi olmak için gelistirin. Ebatlamayi ve desinatörlügü bilmeden, bu asamada emek ve zaman harcamadan, iyi bir tasarimci olunamaz. Üretim süreçlerini ve desinatörlerin çalisma mantigini kavrayan tasarimcilar, daha basarili çalismalara imza atar” diye konustu.
’’Kendinize yatirim yapin’’
Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri Genel Sekreter Yardimcisi Serdar Aydogan ögrencilere sektörün yapisi ile ilgili bilgi ve tavsiyeler verdi. Aydogan konusmasinda sunlari söyledi:
“Iyi bir tasarimci olmak, benzerlerinize kiyasla bazi özelliklerinizle öne çikabilmenize baglidir. Küresel trendler, tüketici tercihlerindeki gelismeler, ilgili sektörlerdeki gelismeler konusundaki çalismalar ve akademik makaleler büyük ölçüde Ingilizce hazirlaniyor. Tercüme edilmesini beklemeden güncel gelismelere hâkim olabilmek için yabanci dil çok önemli. Halinin üretim asamalarini ve kullanilan hammaddelerin özelliklerini iyi tanimak, yenilik gelistirme konusunda en önemli altyapiniz olacaktir. Tasarim yazilimlarini etkin kullanabilmek de size nitelik katacak bir beceri olacaktir. 4 yillik ögrenim hayatinizi kendinize yatirim yaparak geçirmeye bakin.”
’’Bu tür ziyaretler çok önemli’’
GAÜN Hali Tasarimi Programi Bölüm Baskani Doç. Dr. Nazan Avcioglu Kalebek ise ögrencilere egitmenler olarak teorik bilgiler aktardiklarini belirttigi konusmasinda, “Fabrika ortaminda bir hali üretim sürecini somut olarak görmek ve sorularimizin cevabini isin uzmanlarindan almak, uygulama tecrübesi açisindan da çok kiymetli. Geçen yil da ögrencilerimizin farkli isletmeleri ziyaret etmesini sagladik. Sektöre deger katan tecrübeli tasarimcilar fakültemizi ziyaret ederek derslerimizi takviye etti. Bölümün kurulmasi asamasinda resmî girisimleri, donanim ve teçhizat konusundaki yardimlari hem de üniversite-sanayi is birligi konusunda etkin bir köprü olan Hali Ihracatçilari Birligi’ne çok tesekkür ederiz. Onlarin varligi bizlere güç veriyor” ifadelerinde bulundu.
Is güvenligi kurallarina uyularak yapilan teknik gezide, ögrenciler hali üretimine iliskin birçok soruya uzmanlarindan cevap buldu. Gelecegin tasarimci adaylari kendi hayallerindeki hali tasarimlari ve sektörde elde edebilecekleri is imkanlari hakkinda fikir edindi.
’’Ilk ve tek örnek olma özelligi tasiyor’’
GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi altinda açilan, Türkiye’de ilk ve su an için tek örnek olma özelligi tasiyan Geleneksel Türk El Sanatlari Bölümü Hali Tasarimi Programi, 2021-2022 Egitim-Ögretim yilinda Özel Yetenek Sinavi ile ilk ögrencilerini bünyesine almisti. Bu yil ikinci dönem ögrencileri de yeteneklerine göre programa yerlestirildi. Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi tarafindan her sene en basarili 20 ögrenciye asgari ücretin yarisi oraninda karsiliksiz burs verilen program, lisans düzeyinde ögrencilerine, alana dair entelektüel birikim, teknik donanim, sanat vizyonu ve tasarimci kimligi edindirmeyi hedefliyor.
Gelecegin Tasarimcilari Hali Fabrikasini Ziyaret Etti
Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birliginin girisimleri ile Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatlari Bölümü altinda açilan, konusunda Türkiye’nin ilk ve tek olma özelligi tasiyan Hali Tasarimi Programina yönelik oryantasyon programi düzenlendi.



















