Geleceğin Yeni Liderleri İslamköy'de Yetişiyor

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Süleyman Demirel Liderlik Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Süleyman Demirel Vakfı arazında imzalanan protokol kapsamında üniversitedeki yüksek lisans ve doktora öğrencileri, derslerinin bir bölümünü Süleyman Demirel Külliyesi'nde görüyor.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yaşadığı ev ile Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin bulunduğu Süleyman Demirel Külliyesi, İslamköy'deki 17 bin dekarlık alana kurulu.

Külliyede bulunan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nde Demirel'in memurluğa başladığı 1949 yılından cumhurbaşkanı olduğu döneme kadar sakladığı çok sayıda belge, 45 bin kitap, 32 bin gazete ve dergi, 126 bin fotoğraf ve hediye edilen eşyalar yer alıyor. Müze Ev'de ise Demirel ve ailesinin 1920'li yıllardan bu yana kullandığı eşyalar bulunuyor.

Bugüne kadar binlerce kişinin ziyaret ettiği külliye, üniversite öğrencilerine ise Demirel'in "Çoban Sülü"den cumhurbaşkanlığına uzanan hayatını ve siyasi tarihi anlamalarında bulunmaz bir fırsat sunuyor.

- Protokol imzalandı

Süleyman Demirel Liderlik Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Süleyman Demirel Vakfı arasında imzalanan protokolle yüksek lisans ve doktora programı öğrencileri bazı derslerini külliyede yapmaya başladı.

Merkez Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hakan Mehmet Kiriş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Demirel'in Türk demokrasisi ve dünya siyaseti açısından "orijinal" bir kişilik olduğunu söyledi.

Külliyenin kendileri için bulunmaz bir bilgi merkezi olduğunu dile getiren Kiriş, merkezin hem Demirel'in hayatını hem de Türkiye'nin yakın siyasi tarihini anlamaları için öğrencilere büyük kolaylık sağladığını bildirdi.

- Genç liderler ve yöneticiler, görerek yetişecek

Bu kapsamda kamu yönetimi ve siyaset bilimi yüksek lisans ve doktora derslerinin bir kısmını burada yapma kararı aldıklarını dile getiren Kiriş, şöyle konuştu:

"Demirel'in başbakanlık, cumhurbaşkanlığı görevlerini yürüttüğü dönemleri, burada görsel malzemeleri ile arşivleriyle anlatmak bir başka oluyor. Öğrenciler özellikle cumhuriyetin sunmuş olduğu fırsat eşitliğinin ne olduğunu burada daha iyi anlıyorlar. 1950'li yıllardan 2000'lere uzanan dönemde Türk siyasi hayatını, buradaki dokümanlar yardımıyla işleme, değerlendirme, tartışma ve yorumlama şansımız oluyor. Öğrenciler, Demirel'in 1924 yılında İslamköy'de doğup, büyüyüp, devletin bir numarasına nasıl yükseldiğini görme şansı buluyorlar. Öğrenciler, burada bir nevi kendilerini de keşfetmiş oluyorlar. Demirel örneğini görüp, toplumda dikey yükselmenin nasıl gerçekleştiğini görerek öğreniyorlar. Belki de buradan geleceğin liderlerini, geleceğin yöneticilerini yetiştirmiş olacağız."

Çalışmaların Liderlik Merkezi'nin külliye içinde bir büro açması ile daha da yoğunlaşacağını anlatan Kiriş, yakın zamanda buradan Türk siyasal hayatını şekillendirecek yeni bilimsel çalışmaların çıkacağını bildirdi.

Siyaset bilimi bölümünde yüksek lisans yapan Alican Can ise bir köyden çıkan kişiyi cumhurbaşkanı yapan cumhuriyeti burada görerek daha iyi anladığını söyledi. Bu tarz bir müzeye ilk kez geldiğini vurgulayan Can, burada Türkiye'nin yakın siyasi tarihini adeta yaşadığını dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile