Gelecek Nesiller Sismik Izolatör Sistemini Ögreniyor

Gelecek Nesiller Sismik Izolatör Sistemini Ögreniyor

Kahramanmaras merkezli depremlerden sonra Bitlis’in Tatvan ilçesinde egitim gören ögrenciler, binalarda kullanilan sismik izolatör (yayli sistem) ile depreme dayaniksiz yapilan bina arasindaki farki deney yaparak ögreniyor.

Kahramanmaras’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremler 11 ilde büyük bir yikim meydana getirirken, deprem hasarini yüzde 80 oraninda azalttigi bilinen sismik izolatörler ise yeniden gündeme geldi. Çin ve Japonya’da bulunan binalarda sikça kullanilan sismik izolatörler, Türkiye’de ise yeni yapilan sehir hastanelerinde ve bazi yurtlarda kullaniliyor.

Türkiye’de bu sistemin daha çok yayginlasmasina dikkat çekmek ve gelecek nesilleri bu konuda suurlandirmak için Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Van Gölü Ilkokulunda görev yapan Sinif Ögretmeni Fuat Ütkür, ögrencilere binalarda kullanilan sismik izolatörlerin deprem sirasinda nasil çalistigini ve binalarin yikimini nasil önledigini göstermek amaciyla harekete geçti. Ütkür, kendi sinifinda bulunan tahta materyaller ve 3 kalem ile ögrencilerine deprem sirasinda sismik izolatör sistemine sahip olan ve olmayan bina arasindaki farki göstermek için 2 ayri maket bina insa etti. Ögrenciler tarafindan merakli gözlerle izlenilen deneyde Ütkür, sismik izolatörlü maket binayi ileri geri sallayarak ayakta kaldigini gösterirken, ayni siddetle sallanilan sismik izolatörsüz binanin ise yerle bir oldugu görüldü.

Basit materyallerle ögrencilerin yayli sistemi daha iyi anlamalarini saglayan Ütkür, Türkiye’de yeni yapilan sehir hastanelerinde bu sistemin kullanilmaya baslandigini fakat daha çok yayginlasmasi gerektigini söyledi.



"Elimizdeki basit materyallerle bunu canlandirmaya çalistik"

Ögrencilere depremin korkutucu olmadigini ve depremden korunmak için neler yapilmasi gerektigini anlatan Sinif Ögretmeni Fuat Ütkür, "Milli Egitim Bakanligimizin bizlere göndermis oldugu psikososyal destek egitimi çerçevesinde bir plan vardi. Ögrencilerimizin bu travmayi daha çabuk atlatabilmesi adina etkinlikler ve konusmalar yaptik. Depremin aslinda korkutucu olmadigini, doganin dogal bir refleksi, bir doga olayi, bizim deprem ülkesi oldugumuzu ve asil önemli olan korkmak, ürkmek yerine deprem öncesinde, sirasinda ve sonrasinda neler yapmamiz gerektigini çocuklarimiz ile konustuk. Tabii çocuklar da haberleri izliyor. Sinifta yapilan konusmalar arasinda çocuklarin bana ‘Ögretmenim Çin ve Japonya’da binalar yikilmiyor, bizde de uygulanmaya baslamis, bir sistem var’ diye sorulari oluyordu. Bunun rayli sistem oldugunu, sismik izolatör oldugunu anlattim. Ögrencilerimiz canli ögrenme döneminde olduklari için konulari canlandirmak gerekiyordu. Biz de elimizdeki basit materyallerle bunu canlandirmaya çalistik. Çocuklarimizla da gayet güzel geri cevaplar aldik. En azindan isin mantigini kavradilar. Ülkemizde de yeni sehir hastanelerinde ve yurtlarda bu sistem kullanilmaya basladi.

Umarim deprem öncesi almamiz gereken tedbirleri biraz daha artirir ve bu yaslarda çocuklarimizi suurlandirabiliriz. Depremden korkmak, çekinmek yerine tedbirlerimizi alip depremle yasamaya ama dirençli, güçlü binalarda suurlu bir sekilde yasamaya alisiriz" diye konustu.



"Iki maketi de ayni materyallerden yaptik"

Yapilan deneye çocuklarin çok sasirdigini dile getiren Ütkür, “Olusturdugumuz maketin her ikisinde de ayni katlar vardi. Tabii ki çocuklar yaptigimiz bu düzenege sasirdilar. Demek ki önlem alirsak deprem çok da ürkütücü, yikici bir felaket degil, normal bir doga olayi mantigini anladilar ve ben umutluyum. Bizden sonraki nesiller biraz daha suurlu bir sekilde depreme daha hazirliklilar. Çünkü bunun defalarca egitimini yaptik. Bunlar bizim için umut vaat ediyor ve gelecege daha umutluyuz" dedi.



"Ülkemizde bu sistemin yayginlasmasini istiyoruz"

Gelecekte mimar olmak isteyen 4’ncü sinif ögrencisi Furkan Akbay ise sismik izolatör sisteminin yayginlasmasini istedigini söyleyerek, "Televizyon izlerken sismik izolatör sistemi vardi. Çin’de meydana gelen 9,7 siddetindeki depremler binada oturanlar 3,7 diye hissetmisler. Ben de merak edip ögretmenime sordum. Ögretmenimizde bize anlatti fakat çok iyi anlamamistik. Ögretmenimiz de bize deney olarak gösterdi ve bence çok da iyi anladik. Ülkemizde bu sistemin yayginlasmasini istiyoruz. Bu sayede binalar çökmez ve insanlar daha güvende kalarak zarar görmez. Gelecekte mimar olmak istiyorum. Mimar olursam evleri saglam yapip sismik izolatörü fazlaca kullanmaya çalisacagim. Mimar olunca projeleri ona göre çizecegim. Binalari düzgün yapip malzemelerden çalmayacagim" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile