Geleneksel Çocuk Oyunları Ankara'da Yaşatılacak

Keçiören Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Geleneksel Çocuk Oyunları Derneği (GEÇODER) işbirliği ile Keçiören Samanyolu İbrahim Avcı Koleji'nde, öğretmenlere yönelik “Geleneksel Çocuk Oyunları” ve “Akıl Oyunları” semineri düzenlendi.

120 öğretmenin katıldığı seminerde yağ satarım bal satarım, mendil kapmaca, tombik, yakan top, akıl oyunları, dokuz taş, beş taş, üç taş, çiçek tamamlama, dama, isim şehir ve amiral battı oyunlarının kuralları anlatıldı.
Seminer, GEÇODER Başkanı Sefa Balcı’nın, "Oyun Kavramı ve Oyunun Çocuk Gelişimindeki Yeri" konulu sunumuyla başladı.

Daha sonra Genel Sekreter İsmet Eren ve Başkan Yardımcısı Mustafa Atalık tarafından, "Geleneksel Çocuk Oyunları Oyun Kuralları" ve "Akıl Oyunları" konusunda sunumlar yapıldı. Ardından öğretmenler, İbrahim Avcı Koleji spor salonunda bu çocuk oyunlarından oynadı. Öğretmenlere ayrıca Keçiören Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün "Okullar Hayat Olsun" projesi Kapsamında 120 saate kadar ders dışı egzersiz yapabilecekleri belge verildi.

Bu belgeyle yaz tatillerinde de çalışma yapabilecekler. Proje kapsamında 2. sınıflarda “yağ satarım bal satarım”, 3. sınıflarda “mendil kapmaca”, 4. sınıflarda “tombik” ve 5. sınıflarda “yakan top”, belirlenen kurallar çerçevesinde müsabaka şeklinde oynanacak. Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile GEÇODER arasında yapılan protokol çerçevesinde 500 bin öğrenci ve 50 bin öğretmenin yer alacağı geleneksel çocuk oyunları organizasyonu, 29 Mayıs 2013'te Arena Spor Salonu'nda yapılacak büyük Ankara finaliyle son bulacak.
GEÇODER Başkanı Balcı, hedeflerinin geleneği yenileyerek korumak, çocukları oyun yoluyla eğitmek, çocuğun gözünde okulu oyun okulu yapmak, anne ve babaları ile paylaşabilecekleri bir geleneksel oyunu oynatmak, bazı oyunları dünya kültürüne armağan etmek, hiperaktivite, dikkat eksikliği ve obeziteyle mücadele, teknolojinin zararlı yönlerine karşı seçenek üretmek olduğunu ifade etti.

Samanyolu İbrahim Avcı İlköğretim Okulu Müdürü Mevlüt İşleyen ise, “Çocuklarımızın birçoğu teknolojiyle iç içe yetişiyor. Bazı çocuklarımızda, teknolojinin zararlarına yönelik gelişim bozukluğu oluşuyor. Maalesef tam anlamıyla çocukluğu yaşayamıyorlar. Bir eğitim kurumu olarak çocuklarımızı teknoloji bağımlısı olarak yetiştirmek istemiyoruz. Bu bağlamda geleneksel çocuk oyunları projesini çok önemsiyoruz ve evsahipliği yapmaktan son derece mutluyuz.” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile