Giresun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan 'cam yaldızlama' atölyesiyle, yöre kadınlarına ekonomik gelir sağlayacak yeni bir iş imkanı sunulurken, aynı zamanda yöreye özgü motif ve simgelerin camla buluşturularak gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen proje kapsamında müdürlük bünyesinde oluşturulan atölye, üç yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. Son aylarda yöreye özgür motif ve simgelerin kullanımına ağırlık verilen ürünlere özellikle turistler büyük ilgi gösteriyor.
Merkez Müdürü Harun Karabürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atölyenin DOKA destekleriyle üç yıl önce kurulduğunu söyledi.
Rize'den sonra Doğu Karadeniz'de Giresun'da atölyenin bulunduğunu vurgulayan Karabürk, 'Bu sanat tüm dünya çapında uygulanıyor. Ülkemizde de değişik bölgelerde mevcut. Giresun'da ise 3 yıldır DOKA desteğiyle oluşturduğumuz atölyemizde faaliyetimizi sürdürüyoruz.' dedi.
- Giresun'a özgü motif ve simgeler camla buluşuyor
Karabürk, kendi ürünlerini diğerlerinden ayıran en büyük farkın yöreye özgü motif ve simgeleri kullanmaları olduğunu dile getirerek, 'Giresun olarak Türkiye ve dünyada yaygın olan cam yaldızlama sanatında bir adım öne çıkartmak amacıyla yöresel motiflere ve simgeler kullanmaya karar verdik. Son dönemde de ürünlerimizde buna ağırlık veriyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.
Fındık, kiraz, Giresun Adası ve yaylalar gibi farklı yörelere özgü motif ve simgeleri camla buluşturduklarını kaydeden Karabürk, atölyede ortaya çıkan ürünlere büyük ilgi olduğunu ve bölgeye gelen turistlerin yoğun talepleriyle karşılaştıklarını vurguladı.
Karabürk, atölyede iki amaçlarının olduğunu ifade ederek, 'Birincisi Giresunlu kadınlara yeni bir gelir sağlayıcı iş imkanı yaratmak. Açılan kurslarla kadınlarımızın bu sanatı öğrenmelerini ve üretim yaparak ekonomik kazanç elde etmelerini istiyoruz. İkincisi de, yöresel motif ve simgelerimizi camla buluşturarak gelecek nesillere aktarmak. Son dönemlerde yoğun ilgiyle karşılaşıyoruz. Şuanda da gayet güzel gidiyor ve ilgi var. Gelecek için umutluyuz.' diye konuştu.
Karabürk, 3 yıl içerisinde 10 cam yaldızlama kursu açıldığına ve 120 kişinin katılım gösterdiğini dile getirerek, şunları vurguladı:
'120 kadınımız cam yaldızlama sanatını açtığımız kurslarda öğrendiler. Ancak cam yaldızlama atölyesi oluşturmak ciddi sermaye isteyen bir iş. O nedenle kurslarımız sonrası bu işi kendi atölyesinde sürdüren mezunumuz yok. Ancak müdürlüğümüzün atölyesini kursiyerlerimizin hizmetine açtık. Sipariş alan kadınlarımız müdürlüğümüz işbirliğiyle hareket ederek burada üretim yapıyorlar. Yine kurumumuzun döner sermayemiz var. Döner sermayemiz üzerinden de cam yaldızlama ürünlerimizin satışını yapıyoruz. Kadınlarımıza ekonomik olarak katkı sağlıyoruz.' ifadelerini kullandı.
Kurumun sabit satış yerinin bulunmaması nedeniyle ürünleri müdürlük binası, sergiler, kermesler ve etkinliklerde satışa sunduklarını belirten Karabürk, halen süren cam yaldızlama kursunda 4 kadının bu sanatı öğrendiğini sözlerine ekledi.
Geleneksel Motifler Camla Gelecek Nesillere Aktarılıyor
Giresun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan 'cam yaldızlama' atölyesiyle, yöre kadınlarına ekonomik gelir sağlayacak yeni bir iş imkanı sunulurken, aynı zamanda yöreye özgü motif ve simgelerin camla buluşturularak gelecek nesillere aktarılması hedefleniyorMerkez müdürü Karabürk: 'Son dönemlerde yoğun ilgiyle karşılaşıyoruz. Şu anda da gayet güzel gidiyor ve ilgi var. Gelecek için umutluyuz'