Geleneksel Mutfak Kültürü Ve Yemekleri Sempozyumu

Geleneksel Mutfak Kültürü Ve Yemekleri Sempozyumu

Van Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı İkram Kali, bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu'na iki bildiriyle katılacağını açıkladı

Van Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı İkram Kali, bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu'na iki bildiriyle katılacağını açıkladı.
İkram Kali, geçen yıl Bitlis'te düzenlenen sempozyuma, Van'a ait 'Kırtlama Çay', 'Tekeş Çay', 'Semaver', 'Çay Tabağının yan çevrilmesi', 'Ara sıcak çay', 'Ağır Çay' gibi Vanlıların çaya ait kültürel zenginlini "Van Kültüründe Çay' başlıklı bildiri ile sunmuştu. Kali, 24-26 Kasım tarihleri arasında Van'da yapılacak olan "2. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü Ve Yemekleri Sempozyum"unda sunacağı bildirilerinin ilkinde, Van mutfak ve yemek kültüründe derin geçmişi olan, yapımı için özel bir gün ayrılan ve yoğun emek verilerek yapılan "Kavurma Kültürü"nü ve bu kültür içinde ayrı bir yeri olan "Van Sac Kavurması"nı geniş bir boyutta sunacak. İkram Kali ikinci bildirisinde. Van Gölü'nde yaşayan, endemik bir balık olan Vanlı hanımların maharetli ellerinde lezzet bulan, çarşıda pazarda, köyde, kenarda kıyıda yenilen "Van Bağlı Yemekleri"ni anlatacak "Soslu Van Bağlı" bildirisini sunacak.
II. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü Ve Yemekleri Sempozyum"unun Van ve bölgemiz açısından çok önemli bir etkinlik olduğuna belirten İkram Kali, "Kültürel ağırlıklı bu etkinlikler toplumumuzda farkındalık oluşturarak genelde "Kentli Olma Bilinci"ne ve sağlıklı ve bilinçli beslenme alışkanlığının kazanılmasına katkı sağlamaktadır. Özelde ise Van için, "Vanlılık Ruhu" dediğimiz, Van'ın tarihiyle, kültürüyle, ekonomisiyle nihayet bütün değerleriyle Van da yaşayanlar tarafından sahiplenerek önemsemesine, değerlerimizin yaşatılmasına, tanıtılmasına ve bu yöndeki çaba ve anlayışın güçlenmesine katkı sunmaktadır. Bu sempozyumda sazangiller familyasını mensup, dünyada sadece Van Gölü Havzası'nda yaşayan, genelde parlak gümüşi, sırtı gri-yeşil ve karın bölgesi gümüşi renkte olan yüz yıllardır çeşitli pişirme şekilleriyle Vanlıların sofralarından eksik olmayan onlarca "Van Balığı Yemekleri" özetle anlattık "Soslu Van Balığı"nın da tarifi fotoğraflar eşliğinde anlatılacaktır. İkinci bildiride derin tarihi geçmişi olan, Van mutfağında farklı ağırlığı olan, Vanlılar için özel bir önemi değeri bulunan yapımı dostluk, dayanışma paylaşma içinde adeta şenliğe dönüşen yapımı için özel bir gün ayrılan "Van Kavurma Kültürü" ve bu kültür içinde yer alan "Van Sac Kavurması"nı sunulacaktır. Amacımız bu araştırmalarla doğduğumuz doyduğumuz Van ilimizin Mutfak ve Yemek Kültürü değerlerini araştırmak, belgelemek, tanıtmak ve özveriyle sahip çıkmaktır" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile