TABA/AmCham'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Geleneksel TABA AmCham 2015 İftarı"nda konuşan Gürçay, Taba-AmCham'de yepyeni bir oluşumun içinde olduklarını belirterek, bu noktada 2 aydır çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Dernek olarak, koalisyon ve erken seçim beklentileri, Yunanistan ve Türkiye içindeki gelişmelerden bağımsız olmadıklarının altını çizen Gürçay, şöyle devam etti:
"Türkiye-Amerika ticaret hacmi 2009 yılında 10 milyar dolar iken bugün 19 milyar dolara yükseldi. Bugün ABD'nin dış ticaret hacmi 3,7 trilyon dolar. 2009 yılında sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Başkan Obama tarafından gerçekleştirilen ABD-Türkiye Stratejik Ekonomik ve Ticari İşbirliği Çerçevesi'nde aslında bize çok büyük görevler düşüyor. Ekibimizle, ticaret ve sosyal bağlamda 'neler yapabiliriz?' diye iş bölümü yaptık. TABA, gücünü büyük ölçüde üyelerinden alan bir kuruluştur. Yönetim Kurulu, komiteler ve üyelerimizin, derneğimize, onun misyonuna yürekten inanarak zamanlarını, fikirlerini, kaynaklarını, inanç doğrultusunda tahsis ettiğini biliyorum. Bu yüzden tüm toplantılara katılımları ziyadesiyle önemsiyorum."
Gürçay, derneğin yaptığı faaliyetlerin TOBB, DEİK, Amerikan Başkonsolosluğu, yabancı ticaret odaları, meslek kuruluşları ve üniversiteler ile koordineli şekilde yapıcı uzlaşmacı pozitif etkilerinin, Türkiye'ye hizmet edecek nitelikte olduğunu aktardı.
- "2016 yılından itibaren üniversitemizin kurulumuna başlayacağız"
Bora Gürçay, TABA'nın yeni dönemde desteklediği ve gerçekleştirmeyi hedeflediği misyonları arasında Türk- Amerikan Bilişim Üniversitesi kurulumunun bulunduğu bilgisini verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aldıkları yol haritasıyla üniversiteyi kurmayı planladıklarını dile getiren Gürçay, eylül ayı itibarıyla çalışma programının belli olacağını ve 2016 yılında üniversitenin kurulumuna başlayacaklarını anlattı.
Trade Mission (Ticaret Heyeti) ile savunma, ICT, enerji sektörüyle ilgili Türk-Amerikan yatırımcıları, Amerikan Kongre üyeleri ve devlet büyüklerini bir araya getirecek yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi de hedeflediklerini bildiren Gürçay, diğer çalışmalarının ise "US Chamber-TABA ile Amerikan Ticaret Odası ile ortaklaşa gerçekleştirecekleri ve devlet büyüklerinin iştirak edeceği sektörel istişare toplantılarının düzenlenmesi", "Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) süreçleriyle ilgili Avrupa AmCham'ler ile ortak toplantıların gerçekleştirilmesi" olduğunu kaydetti.
Gürçay, misyonları arasında "ATC-TABA iş birliği ile Türk Amerikan ticaretini geliştirmek için başlatılan ortak iş planına bağlı olarak Washington ve Türkiye'de düzenlenen ATC konferanslarına ICT ve otomotiv sektörleriyle ilgili iş birliği anlaşması imzalamak", "TABA-AmCham aylık dergisi ile Türk-Amerikan ekonomik, ticari ve politik gündemleri hakkında güncel bilgilerle tekrar hayata geçirilmesi" gibi konuların da bulunduğunu açıkladı.
Otomotiv sektörüyle ilgili de yerli endüstriyi ABD'de yatırım yapmaya nasıl davet edecekleri konusunda çalıştıklarını vurgulayan Gürçay, "Şu anda ismini açıklamayacağım iki firma, ilk defa TABA ile düzenlenen ATC konferansında ABD'de üretecekleri ve buradaki ilk araçlarını bizim konferansımızda açıklayacak. Bu bağlamda aynı konferansta, ABD'nin çok büyük bir devi, şu anda Türkiye'de yapacağı yatırımı TABA ile birlikte gerçekleştirecek. Yakın zamanda bunu size açıklayacağım. Bunlar bizim görevi aldığımız gibi yaptığımız yatırımlardı" diye konuştu.
Hükümetin karar vericilerinin yaptıkları toplantıların her birine bakan seviyesinde katılımcı olacağıyla ilgili teyitleri aldıklarını belirten Gürçay, toplantılara eylül ayında başlayacaklarını ifade etti.
- "Bu kurum, Türkiye ve ABD arasında bir köprü kurmuştur"
TABA-AmCham Onursal Başkanı Dr. Zeynel Abidin Erdem de derneğin kurulduğu 1986 yılından bu yana, Türk-Amerikan ilişkilerini en üst düzeyde koruyan tek kurum olduklarını dile getirdi.
Derneğin, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kendilerine emanet ettiği, içinde hiçbir anti propagandanın yer almasını istemediği bir yer olduğunu anlatan Erdem, bu zamana kadarki başkanların, bu politikaya uygun şekilde yol aldığını aktardı.
Başkanların, ticareti, sosyal ve siyasal münasebetleri artırdığını vurgulayan Erdem, mevcut başkanın da sistemi çok düzeyli şekilde götürdüğünü belirtti.
Polisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis ise "Çevremiz, Yunanistan, Suriye, Irak da düzelsin, o zaman biz daha düzgün oluruz. Ortadoğu'nun en itibarlı ülkesiyiz. Hep beraber daha iyi yerlere ulaşmak dileğiyle" ifadelerini kullandı.
Toplantıya, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve Galatasaray Kulübü'nün eski Başkan Yardımcısı Abdurrahim Albayrak'ın yanı sıra çok sayıda iş adamı katıldı.
Geleneksel TABA-Amcham İftarı
Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) Yönetim Kurulu Başkanı Bora Gürçay, "Türkiye-Amerika ticaret hacmi 2009 yılında 10 milyar dolar iken bugün 19 milyar dolara yükseldi. 2009 yılında sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Başkan Obama tarafından gerçekleştirilen ABD-Türkiye Stratejik Ekonomik ve Ticari İşbirliği Çerçevesi'nde aslında bize çok büyük görevler düşüyor" dedi.