Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı Projesi

Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (APGEM) hazırlamış olduğu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Antalya İl Özel İdaresi’nin proje ortağı olarak yer aldıkları “Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı” adlı projenin merkez açılışı gerçekleştirildi.

Proje ile Döşemealtı halısının gereken ilgiyi görmesi ve bölgedeki halıcılık faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ile bu alandaki istihdamın arttırılması hedefliyor.

Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (APGEM) hazırlamış olduğu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Antalya İl Özel İdaresi’nin proje ortağı olarak yer aldıkları “Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı” adlı proje kapsamında Döşemealtı Halıcılık Eğitim, Araştırma, Uygulama ve Tanıtım Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi.

APGEM’in hazırlamış olduğu proje ile Döşemealtı halısının gereken ilgiyi görmesi, bölgedeki halıcılık faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve bu alandaki istihdamın arttırılması hedefliyor.

Merkez açılışına, Kepez Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Döşemealtı Belediye Başkanı Nurettin Tursun, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Certel, APGEM Müdürü Prof. Dr. Cengiz Sayın, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta gazetecilere bilgiler veren APGEM Müdürü Sayın, “Halıların özellikle turistik açıdan tanınması ve değer görmesini istiyoruz. Bunun yanında çok kişiye de istihdam sağlayacağız. Bölgesel aktörlerin işbirliği içinde hareket etmeleri ve bu amaçla için sürdürülebilir yapılar kurulmasıdır. Proje kapsamında Kovanlık Köyü’nde bulunan eski Süt Ürünleri kooperatif Binası Antalya İl Özel İdaresi tarafından katkıları ile tadilat edildi. Emeği geçenlere teşekkür ederiz” dedi.

Döşemealtı halıcılığını eski parlak günlerine döndürmek istediklerini belirten Döşemealtı Başkanı Tursun, “Ortak inancımızı besleyen ve geliştirenlere teşekkür ederiz. Döşemealtı ilçesinde yok olmaya yüz tutan geleneksel halı dokumacılığının tüm özellikleri ile korunması, ulusal ve uluslararası alanda ekonomik ve turistik değer olarak tanıtılması ve bölgede işgücü piyasası dışında kalan kadınların halı dokumacılığını meslek olarak benimsemesi için böyle bir proje yapıldı” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri merkezin açılış kurdelesini kesti. Proje kapsamında Döşemealtı Halıcılık Eğitim, Araştırma, Uygulama ve Tanıtım Merkezi’nde Döşemealtı halıları envanteri çıkarılacak ve araştırma çalışmaları yapılacak. Bölgeden seçilen 10 kadın eğitim alacak ve aralarından ikisinin yerel eğitmen olarak istihdam edilmesi sağlanacak. Başta Kovanlık olmak üzere bölgeden seçilen 30 kadına ise Döşemealtı Halısı dokumacılığı, turizm, pazarlama ve girişimcilik eğitimi verilecek .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile