'Gelenekten Geleceğe İcazet Merasimi'

Uygulamalı Türk İslam Sanatları Kütüphanesi ile Konya Destegül Güzel Sanatlar Merkezi'nde yetişen sanatkarlara, Hattat Hüseyin Kutlu tarafından icazet verildi.

Cemal Reşit Rey Salonu'nda gerçekleşen "Gelenekten Geleceğe İcazet Merasimi"nde, 33 hattat, 26 müzehhip, 9 ebru ve 1 minyatür sanatkarı icazet aldı.

Hattat Hüseyin Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada bu merasimin önemine değindi.

Kutlu, yeni neslin sanatları kitaplara bakarak, okuyarak, işiterek anlamaya ve uygulamaya çalıştığını ifade ederek, "Bizim kültürümüz daha ziyade şifahi bir kültürdür. İnsandan insana aktarılır. Kitapla devam etmez. Satırlarda değildir. Dolayısıyla nesillerin arası, uçurum şeklinde tamamen açılınca kültürsüzlük başladı. Bu sanatların, temel bir kültüre dayanmadan, kitabi bilgilere ve duyumlara dayanarak yeniden ihyası söz konusu olunca yozlaşma başladı. Dolayısıyla bu sanatlarımızın kendi mecrasında yeniden ihyası bir anlam ifade eder" değerlendirmesinde bulundu.

İcazeti şan, şöhret, şov olsun diye yapmadıklarının altını çizen Kutlu, şöyle konuştu:

"Bunları anlatabilmek, kökümüze dönüşümüzü, disiplinli ve ilkeli bir şekilde yapmamız gerektiğine vurgu yapmak istiyorum. Biz, keyif için bunlarla uğraşmıyoruz. Bunlar bizim kadim medeniyetlerimizin köklerine dayanan, bizi ona götüren vesileler ve vasıtalardır. Bu yolları bizim doğru katetmemiz lazım. Eğer bu yollar eğri giderse bizi gitmemiz gereken o kadim köke, aslımıza götürmez, başka yerlere götürür. O bakımdan bu icazet müessesesini ihya etmeye çalışıyoruz."

- "Diploma okuldan alınır, icazet hocadan alınır"

Kutlu, diploma ile icazetin farklı olduğunu kaydederek, "Diploma okuldan alınır, icazet ise hocadan alınır. Dolayısıyla hoca, icazet verdiği talebenin sorumluluğunu üstleniyor demektir. Yani talebe ahlaki zaafiyetler gösterirse sanatında birtakım yanlış şeyler yaparsa hoca o icazeti geri alır" dedi.

Törende ayrıca sergi açıldı, konser verildi.

Sergi, 17 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile