Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç ile ekibi tarafından başlatılan çalışma kapsamında, kemiklerin bulunduğu alan jeoradarla incelendi.
Prof. Dr. Büyüksaraç, kemiklerin bulunduğu bölgeyi biraz daha genişleterek, ne kadarlık bir alanda defin yapıldığını araştırdıklarını söyledi.
Bu çalışmalara 2011 yılında başladıklarını belirten Büyüksaraç, "İlk kez Ağadere Şehitliği'nde böyle bir çalışma yapmıştık. Orada bu yöntemin başarılı olduğunu gördük ve daha sonrasında 18 şehitlikte daha çalıştık. Şehitlik sınırlarını tanımladık" dedi.
Büyüksaraç, Alçıtepe ve civarının yoğun şekilde çalışılması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bu anlamda kullandığımız yöntem, oldukça başarılı sonuçlar verdi. Bunları uluslararası alanda yayınladık. Şehitlik bölgesine, Çanakkale'ye olan ilgiyi savaşların 100'üncü yıl nedeniyle çekmiş olduk. Gelibolu Yarımadası'nın genel bir şehitlik haritasının tanımlanması ve şehitliklerin ihya edilmesi için taban çalışmalarının bitirilmesi gerekiyor. Biz bunun için ekip olarak hazırız."
Gelibolu Yarımadası'nda Yeni Bulunan Şehitlik
Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda, Devlet Su İşleri (DSİ) 252'nci Şube Müdürlüğü ekiplerinin Alçıtepe mevkisindeki su iletim hattı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan ve daha önce bilinmeyen şehitlikte, jeoradarla inceleme yapılıyor.