Yapılan incelemede, kemiklerin bulunduğu alanın Müslüman mezarlığı olduğu belirlendi.
Tarihin en kanlı savaşlarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası’nda şimdiye kadar hiçbir kaynakta yer almayan yeni bir şehitlik bulundu. Devlet Su İşlerinin, bölgedeki köy ve şehitliklere içme suyu getirmek için yaptığı çalışmalar sırasında, Alçıtepe köyü ile Şehitler Abidesi arasında kalan ‘protokol yolu’ olarak adlandırılan yol kenarında iş makinesiyle yapılan kazılarda kemikler ortaya çıktı. Kepçeye takılan kemikleri fark eden işçiler, çalışmaları durdurup Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğüne durumu bildirdi. Yapılan incelemede, bölgenin mezarlık olduğu anlaşıldı. Definlerin kıble yönünde yan yana yapılması ise buranın Türk şehitliği olduğunu ortaya koydu. Yapılan inceleme çalışmalarının ardından, ortaya çıkan şüheda kemikleri yeniden defnedildi. Daha sonra ise bölge koruma altına alındı.
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale 2015 Ajansı Koordinatörü Mahmut Akkuş, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ozan Hacıalioğlu, yeni bulunan şehitlikte inceleme yaptı
Şehitliğin kayıtlarda yer almadığını söyleyen Vali Ahmet Çınar, “Devlet Su İşleri Müdürlüğü burada bir çalışma yaparken kemikler ortaya çıkmış. Görevliler gerekli incelemeyi yaptı. Mezarların yönü ve defnediliş şekliyle buranın bir Müslüman mezarlığı olduğu ortaya çıktı. Envanterimizde olmayan bir şehitlikti. Yöremizde sanıyorum böyle çok fazla şehitlikler hala çıkabilir. Gerekli incelemeler teknik cihazlarla yapılıp alan tam olarak tespit edilecek ve burası yeni bir şehitlik olarak düzenlenecek. Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşımızda da söylediği gibi, ‘Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda’ ibaresi burada canlı olarak yaşanmış görünüyor. Burası Şevki Paşa haritasında yer almıyor” dedi.
Bulunan mezar alanlarında, jeofizik radar taramasıyla şehitlik alanının sınırları tespit edilecek. Ardından da bölge ‘Gerçek şüheda kabristanı’ olarak tescillenecek. Alan, şehitlik olarak düzenlenecek. Gelibolu Yarımadası'nda gerçek şüheda kabristanlarının tespiti için, bugüne kadar, 1913-1926 yıllarında üst düzey harita hizmetlerinde bulunan, Cumhuriyet döneminin ilk harita genel müdürü olan Şevki Paşa'nın hazırladığı haritadan faydalanılıyordu. Şevki Paşa, 1916 yılında bölgede yaptığı çalışmalarda, hem Türk askerlerine ait şehitlikleri hem de itilaf devletlerine ait mezarların tamamını harita üzerinde detaylı olarak göstermişti. Bugüne kadar Şevki Paşa haritasından yola çıkılarak Gelibolu Yarımadası’nda 24 gerçek şehitlik tespit edilerek tescillendi. Yeni bulunan mezarlığın ise Şevki Paşa haritası da dahil olmak üzere hiçbir kaynakta yer almadığı belirtildi.
Gelibolu Yarımadası'nda Yeni Şehitlik Bulundu
Gelibolu Yarımadası'nda şehitliklerin ihyası için yürütülen su kanalı açma çalışmaları sırasında yapılan kazıda şehit kemikleri ortaya çıktı.