Mimar Ömer Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşlarda şehit olan Türk askerlerinin defnedildiği 23 şehitliğin yerlerinin, o dönem Albay Şevki Paşa'nın hazırladığı 43 parçalık harita incelenerek belirlendiğini söyledi.
Söz konusu şehitlikler için kurulan 5 kişilik jüride kendisinin de bulunduğu bilgisini veren Yıldız, bölgede incelemelerde bulunduklarını anlattı.
İhya çalışmaları öncesi şehitliklerin tasarımı için yarışma düzenlenmesinin planlandığını dile getiren Yılmaz, "Jüri, yeni tasarımlarının ülkeye yakışır bir şekilde oluşturulması amacıyla kuruldu. Bu jüri, yarışma modeline karar verecek. Yeni şehitliklerin ne şekilde tasarlanacağı bu şekilde ortaya çıkacak" dedi.
Çok hassas bir çalışma yürütüldüğünü vurgulayan Yılmaz, yeni şehitliklerin bulunduğu alanların sit bölgesi olarak tescillendiğini aktardı.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Müdürü Ozan Hacıalioğlu ise bir süre önce Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümünden uzmanlarla yaptıkları çalışmada, savaş alanlarının tespitini manyetik ve radar sistemleriyle yaptıklarını kaydetti.
Hacıalioğlu, yeni şehitliklerin ortaya çıkarılması ve isimlendirme çalışmalarının tamamlandığını belirtti.
Gelibolu Yarımadası'nda Yeni Tespit Edilen 23 Şehitlik İhya Edilecek
Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda yerleri yeni tespit edilen 23 şehitliğin düzenlenerek ziyarete açılması amacıyla çalışma başlatıldı.