Gelini Havaya Atıp Damadın Adını Söylettiler

Gelini Havaya Atıp Damadın Adını Söylettiler

Osmangazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi şenlikleri kapsamında düzenlenen geleneksel köy düğünü etkinliğinin en önemli bölümlerinden biri olan köy kınası, bu yıl kız evi olarak seçilen Çağlayan mahallesinde büyük bir coşku ile gerçekleştirildi.


Geleneksel köy düğünü etkinliğine kız evi olarak ev sahipliği yapan Çağlayan Mahallesinde gerçekleştirilen kına etkinliğine, düğünün gerçekleştirileceği Nilüfer ve Çağlayan Mahallelerinde yaşayan vatandaşların yanı sıra, şenliklere Almanya ve Filistin’den davet edilen konuklarda katıldı.

Çağlayan Mahallesindeki çok amaçlı hizmet binasının salonunda gerçekleştirilen etkinlik, gelinin arkadaşları tarafından mumlar eşliğinde düğün alayına getirilmesi ile başladı.

Kadınlar için salonda kına eğlencesi düzenlenirken, gelen erkek konuklar ise, mahalle meydanında kurulan düğün alayında çalan davul zurna eşliğinde oyunlar oynayarak eğlendi.

Gelinin arkadaşları tarafından düğün alayına getirilmesinin ardından genç kızlar ve gelinin akrabaları, çalan müzik eşliğinde yöresel oyunlar oynadı. Kına gecesi etkinliğini izlemek için gelen yabancı konukların da katıldığı yöresel oyun eğlencesine, geline kınanın yakılması için ara verildi.

Bakır tepsi içerisindeki gelin kınasının düğün alayına getirilmesi ile kına yakma töreni başladı.

Gelinin kayınvalidesi tarafından avuçlarına para konulmasının ardından gelinin kınası, arkadaşları tarafından yakıldı. Kınanın yakılmasının ardından, geleneksel bir etkinlik olan gelinin havaya atılarak damadın adının söyletilmesi, büyük bir coşkuya sahne oldu.

Kına yakma için alayın ortasına toplanan genç kızlar, gelini elleriyle tutup havaya fırlatarak damadın adını söylemesini istedi. Defalarca yükseğe atılan gelin, damadın ismini söylemekle de kurtulamayarak, sonunda damadı düğün alayına çağırdı. Tüm konukların büyük alkışları arasında gerçekleşen gelinin havaya atılmasının ardından damat ve gelin, düğün alayında birlikte oyun oynadı.

Kına eğlencesi, geline kınanın yakılmasının ardından, geleneksel tavuk alma etkinliği ile sürdü. Giydikleri kıyafetlerle gelin, damat, köy imamı ve gelinin akrabaları kılığına giren köyün gençleri, çalgılar eşliğinde gelinin ve akrabalarının evlerine giderek tavuk istediler. Tüm köy halkının da katıldığı tavuk alma etkinliği, oldukça renkle görüntülere sahne oldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile