Eylül ayında evlenme kararı alan, Bodrum'da yaşayan Cevdet Özer ve Yatağan'da yaşayan Seçil İnce, düğünleri öncesinde, geçmişi 300 yıl öncesine dayanan bir geleneği canlandırdı.
Damadın ailesi tarafından hazırlanan ve sandık içine yerleştirilen gelinlik, kınalık, çeyiz malzemeleri ile takılar, önce Bodrum'dan araçlarla Yatağan'a getirildi. Ardından Yatağan'da devenin sırtına yüklenen malzemeler, davul ve zurna eşliğinde, damat ve yakınları tarafından yöresel oyunlar oynanarak gelin evine götürüldü.
Özel olarak hazırlanan ve süslenen deveye, elleri ve başlarının üzerindeki paketlerin içinde çeşitli hediyeler taşıyan kadınlar da eşlik etti. İlçe merkezinde tur attırılarak gelin evine getirilen çeyiz korteji, vatandaşların büyük ilgisini çekti.
- "Ağırlık bırakma" deniyor
Düğün için hazırlıklar yaptıkları sırada, atalarının kültürünü devam ettirmek için "ağırlık bırakma" adı verilen ritüeli canlandırmaya karar verdiklerini anlatan Cevdet Özer, amaçlarının düğünün artık başladığını herkese duyurmak olduğunu söyledi.
Ailesinin Yörük kültürüyle yaşadığını ve atalarının miraslarına her zaman önem verdiklerini dile getiren Özer, "Unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimizi yaşatmak için bu tür bir organizasyon yaptık. Yörük kültürüne ait kız evine çeyiz getirme, yani gelinliğini, kınalığını, kayınvalideden kıza yapılmış geleneksel çeyizleri getirdik. Bunun devamında da kınamız ve düğünümüz yapılacak" dedi.
Devenin sahibi Yüksel Zeybek ise Yatağan'da yerleşimin başladığı günden beri bölgenin "deveci memleketi" olarak bilindiğini, bu nedenle Yatağan Belediyesinin 15 yıldır deve güreşleri düzenlediğini anlattı.
Zeybek, devenin Yörük kültürünün önemli bir parçası olduğunu ve bu kültürün yaşatılması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini sözlerine ekledi.
Gelinin Çeyizleri Deve Sırtında Taşındı
Yatağan ilçesinde, eylül ayında gerçekleştirilecek düğün öncesinde, gelin için damat evinde hazırlanan çeyiz, 300 yıldır yaşatılan bir gelenekle deve sırtında kız evine götürüldü.