AHMET BAYRAM - Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, Türkiye'nin geçen yılki gelinlik, abiye ve damatlık ihracatının 1 milyar dolara yaklaştığını belirterek, 'Türkiye'de savunma sanayisi ve mücevher ihracatından sonra en büyük katma değeri sağlıyoruz. Gelinlikte ise katma değer daha yüksek. Gelinlikte kilogram başına ihracat değeri, 100-200 dolarlara kadar çıkıyor.' dedi.
Kızılgüneşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2016 yılında 17 milyar dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yaklaşık 1 milyar dolarını gelinlik, abiye ve damatlıkların oluşturduğunu, Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Rusya ve İran gibi ülkelerin bu ticarette öne çıkan pazarlar olduğunu söyledi.
Türkiye'nin gelinlik ve abiyede kalite ve tasarımla öne çıktığını vurgulayan Kızılgüneşler, 'Şu anda gelinlik, abiye ve damatlıkta Türkiye, İtalya'dan sonra dünya ikincisi. Türkiye gelinlikte, İtalya ve Fransa ile birlikte sektörü domine eden bir noktaya geldi. Bu noktaya gelinmesinde İzmir'in önemli yeri var. Çünkü üretimin yüzde 70'i İzmir ve çevresinde yapılıyor. 11 yıl önce fuar başladıktan sonra sektör ivmelendi.' diye konuştu.
- Gelinlik, abiye ve damatlığa yeni GTIP kodu
Kızılgüneşler, gelinlik ihracatının hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı içinde ayrım yapılmadan değerlendirildiğini, ayrıca Rusya, İran ve Irak gibi ülkelerle yapılan bavul ticareti nedeniyle net ihracat rakamını elde edemediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
'Gelinlik, damatlık ve abiyede 1 milyar dolara yaklaşan ihracatı net ortaya çıkarmak için bu ürünlerdeki GTIP'leri ayırdık, yeni NACE kodları verdik. Önümüzdeki sene inşallah yeni kodlarıyla ihracatı net olarak göreceğiz. Bunun dışında özellikle, İran, Irak, Rusya gibi komşu ülkelerle yapılan bavul ticareti ihracata yansımıyor. Bu ticareti ihracata dahil etmek için de dış ticaret firmaları üzerinden gideceğiz. İran ile yaptığımız serbest ticaret anlaşması, bu sektöre büyük bir katkı sağladı. 2017 senesinde çok daha sağlıklı veriler elde edeceğiz.'
- 'Artık Türkiye'ye gelip tasarımlar aranıyor'
Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında gelinliğin katma değeriyle öne çıktığını aktaran Kızılgüneşler, şöyle devam etti:
'Özgün tasarım konusunda son 10 senede ciddi mesafeler aldık. Artık üniversitelerimizden güçlü bir tasarım ordusu geliyor. Firmalar artık tasarımın ne kadar önemli olduğunu, katma değer anlamına geldiğini anladı. Gelişen tasarımlarımızla artık müşterilerin istediğini yapmıyoruz. Müşteriler bizim ortaya koyduğumuz tasarımları alıyor. Dünyada gelişen moda akımları tasarımcılarımız tarafından çok yakından takip ediliyor ve ona göre koleksiyonlar ortaya konuyor. İşte o koleksiyonlar satıldığı zaman vazgeçilmez hale geliyorsunuz. Nasıl İtalya'ya gidip yeni tasarımlar alınıyorsa artık Türkiye'ye gelip, tasarımlar aranıyor.'
- 'Gelinlikte katma değer daha yüksek'
Hazır giyim ve konfeksiyonda kilogram başına ihracat değerinin ortalama 24 dolar seviyesinde iken gelinlikte bu durumun çok daha iyi bir seviyede olduğunu vurgulayan Kızılgüneşler, 'Türkiye'de savunma sanayisi ve mücevher ihracatından sonra en büyük katma değeri sağlıyoruz. Gelinlikte ise katma değer daha yüksek. Gelinlikte kilogram başına ihracat değeri, 100-200 dolarlara kadar çıkıyor. Gelinlik sektörü, katma değeri arttıran, işçiliği ön plana çıkaran ve bizi rakiplerimizin iki adıma önüne geçiriyor.' ifadelerini kullandı.
Gelinlik, Damatlık Ve Abiyeden 1 Milyar Dolarlık İhracat
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Kızılgüneşler: 'Türkiye'de savunma sanayisi ve mücevher ihracatından sonra en büyük katma değeri sağlıyoruz. Gelinlikte ise katma değer daha yüksek. Gelinlikte kilogram başına ihracat değeri, 100200 dolarlara kadar çıkıyor' 'Şu anda gelinlik, abiye ve damatlıkta Türkiye, İtalya'dan sonra dünya ikincisi. Türkiye gelinlikte, İtalya ve Fransa ile birlikte sektörü domine eden bir noktaya geldi'