Gelinlik Magazasinin Bir Katini Adeta Müzeye Dönüstürdü

Gelinlik Magazasinin Bir Katini Adeta Müzeye Dönüstürdü

Giresun’da eski esyalara meraki olan bir esnaf, aralarinda 100 yillik köstekli saatlerin de bulundugu bini askin eski objeyi adete müzeye dönüstürdügü is yerinde sergiliyor.

Giresun’daki Kapali Çarsi’da gelinlik satisi üzerine magazasi bulunan Murat Akyazici (53), gençlik yillarindan itibaren eski esyalara merak salmaya basladi.

Ilk olarak pul koleksiyonuyla baslayan Akyazici, daha sonra meraki daha fazla artinca elindeki esya sayisini binin üzerine çikardi. Zamanla esyalarini koyacak yer sikintisi yasamaya baslayan Akyazici, birçok kattan olusan magazanin bir katini, hem esyalarina ayirdi, hem de ilgi duyan müsterilerin ziyaretine açti.

Magazanin bir katinda tamamen özel olarak yaptirdigi raflari is yerinin uygun yerlerine monte eden Akyazici, binin üzerinde bulunan köstekli saat, sarkaçli duvar saati, kol saatleri, fotograf makineleri, radyo, plak çalar, çaki, tesbih, dikis makinesi, gaz lambalari, video oynatici, kamera ve makaslari gibi eski esyalarla is yerini adete müzeye çevirdi. Is yerine gelen müsterilerin de ilgisini çeken eski esya koleksiyonda en çok dikkati çeken ise asirlik olan köstekli saatler oluyor.

Görenler geçmiste yolculuga çikiyor

Eski esya merakina pul biriktirmeyle basladigini anlatan Murat Akyazici, daha sonra eski esya sayisinin her geçen gün artmaya basladigini ifade ederek "Vitrindeki bu esyalar adeta tarih kokuyor. Bu esyalarin içerisinde üçüncü kusak bir konfeksiyoncu olarak dikis makinesi ve makaslardan tutunda içlerinde en az 100 yillik olan köstekli saatlerden, eski radyolara, tesbihlere, radyolara, gaz lambalari, video oynatici, kameraya kadar bini askin obje var. Bu da bende bir bagimlilik yapti. Birkaç kattan olusan magazanin bir katinda bu esyalara yer ayirdim. Her birine gözüm gibi bakiyorum. Her biri ilk günkü gibi çalisiyor. Çalismayan hiçbir esya burada bulunmuyor. Bunlari tamamen merak ve ilgi duydugum için aldim ve almaya devam ediyorum. Hiç biri satilik degil. Buraya gelenler adeta geçmiste bir yolculuga çikiyor. Çok kisi burayi bilmez ama bileler de özellikle ziyaret etmek istiyor. Suanda en eski esyamiz 100 yilik köstekli saattir. Sadece saat degil, diger esyalardan da asirlik olanlari var" diye konustu.



Asirlik magazanin da geçmisi yasatiliyor

Adeta müzeye dönüsen esyalarin arasinda tarihi degeri olan evrak ve fotograflarin da bulundugunu ifade eden Akyazici, “Ayni zaman da dedemden babama babamdan biz çocuklarina kalan bu magazanin bir asirlik hikayesi var. Önceleri ahsaptan disi çinko kaplamali bir tekstil olan isyeri zamanla modernleserek bugünkü haline gelmis olsa da tarihin izlerini hep yasatmaya çalistik. Bunlarda biri de 1940’li yillarda Türkiye genelinde basilan Ticaret Rehberi var. Bu rehberde yer alan adresimizi hala muhafaza ediyoruz. Yine Osmanli Bankasi’ndan alinan çekler, senetler de koleksiyonumuzun önemli bir parçasi. Ayrica babam ve amcamin Adnan Menderes’in yargilandigi durusmalara katildiginda çekildigi fotograflar da bulunmaktadir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile