Gelisen Teknolojiler Sayesinde Böbrek Tasindan Kurtulmak Daha Kolay

Bayindir Saglik Grubu, Bayindir Içerenköy Hastanesi Üroloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Tayfun Gürpinar:'Böbrek tasi, bulanti, kusma, idrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarinda kanama gibi sikayetlere yol açabiliyor. Ayrica yeterli tedavi görmeyen tas hastalarinda, kronik böbrek hastaliklari da ortaya çikabiliyor''2,5 litreden az su içilmemesi ve tuz tüketiminin azaltilmasi gerekiyor. Ayrica böbreklerdeki tasin vücuttan uzaklastirilmasi kadar, tekrarlamamasi da önem tasiyor'

Bayindir Saglik Grubu, Bayindir Içerenköy Hastanesi Üroloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Tayfun Gürpinar, "Böbrek tasi, bulanti, kusma, idrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarinda kanama gibi sikayetlere yol açabiliyor. Ayrica yeterli tedavi görmeyen tas hastalarinda, kronik böbrek hastaliklari da ortaya çikabiliyor. Bu nedenle düzenli kontroller büyük önem tasiyor." ifadelerini kullandi.

Bayindir Saglik Grubu'ndan yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Gürpinar, böbrek taslarinin tek bir nedenle degil, birçok nedenin bir araya gelmesiyle olustugunu belirterek, diyet, iklim sartlari, çalisma kosullari, genetik yatkinlik ve bazi metabolik hastaliklarin böbrek tasi olusturabilecegini kaydetti.

Böbrek tasi olusumunda en çok suçlanan nedenlerin, yetersiz sivi alinmasi, asiri tuz tüketimi ve obezite oldugunu dile getiren Gürpinar, "Böbrek tasi, bulanti, kusma, idrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarinda kanama gibi sikayetlere yol açabiliyor. Ayrica yeterli tedavi görmeyen tas hastalarinda, kronik böbrek hastaliklari da ortaya çikabiliyor. Bu nedenle düzenli kontroller büyük önem tasiyor." açiklamasinda bulundu.

Gürpinar, teknolojik gelismeler ile birlikte böbreklerin ve idrar yollarinin içindeki bütün noktalara endoskopik olarak ulasmanin, buradaki taslari lazer ile kirarak özel aletlerle çikarmanin mümkün oldugunu ve bu nedenle açik ameliyatlara artik nadiren basvuruldugunu hatirlatarak su bilgileri paylasti:

"ESWL’de sok dalgalariyla tasin küçük parçalara ayrilmasi ve bu parçalarin idrar yoluyla atilmasi amaçlaniyor. Eger tas büyükse ya da kirilan parçalarin atilmasinda engel olusturacak anatomik bir sorun varsa, perkütan nefrolitotomi ilk seçenek olarak akla gelmelidir. Ayrica sistin ya da kalsiyum oksalat monohidrat tasi gibi sert taslarda da ESWL yetersiz kalabiliyor.

Perkütan nefrolitotomi (PCNL) ile genel aneztezi altinda sirt bölgesinden, floroskopi ya da ultrasonografi kontrolü altinda, böbregin içerisinde planlanan noktaya bir igne ile girilip, bu igne yardimi ile böbrek toplayici sistemine bir kilavuz tel yerlestiriliyor. Bu tel üzerinden özel kateterlerle dokular genisletilerek, böbrek içerisine bir tüp yerlestirilip, bu tüpten nefroskop denilen yaklasik bir dolmakalem kalinliginda bir endoskopi cihazi yerlestiriliyor. Perkütan nefrolitotomi ameliyatinda görüntüler endokamera ile bir ekrana büyütülmüs olarak yansitiliyor. Taslar bir bütün halinde veya kirilarak çikartiliyor. Kirma islemi lazer ya da pnömatik tas kirma cihazi ile yapilabiliyor. Islem sonrasi böbrege genellikle bir kateter yerlestiriliyor. Bu kateter 2 ya da 3 gün hastada kaliyor. Ameliyat sonrasi hastanin normal hayata dönmesi çok çabuk gerçeklesiyor. Açik cerrahiye kiyasla ameliyat sonrasi agri çok az oluyor, ameliyat yeri süratle iyilesiyor, yara enfeksiyonu gibi sorunlar genellikle görülmüyor.

Üreteroskopik tedavi ile üretereskop, vücutta herhangi bir kesi yapilmadan idrar yollarindan girilerek böbregin idrari toplayan kismini ve idrari böbrekten mesaneye tasiyan organ olan üreterin içini gösteren bir endoskopik cihaz olarak tanimlaniyor. Operasyonlarda tasin yerine ve özelliklerine uygun üreterorenoskop kullaniliyor. Üreter veya böbrekteki taslara ulasiliyor, taslar lazer cihazi ile toz haline getiriliyor veya parçalara ayiriliyor, tas basketleri ve yakalama cihazlari ile vücut disina aliniyor. Yapilan isleme bagli olarak bazi operasyonlardan sonra hastalara geçici stentler (double J stent) takilabiliyor. Bu stentler tas parçalarinin düsmesini kolaylastirip, böbrek fonksiyonlarinin korunmasini ve operasyon sahasinin iyilesmesini sagliyor. Stentler genelikle 1 ya da 2 hafta sonra kisa bir islemle çikariliyor. Bütün bu islemler sirasinda floroskopi cihazi ile operasyon radyolojik olarak da kontrol ediliyor."

Gürpinar, az sivi alinmasi, fazla tuz tüketimi, bati tipi beslenmenin yayginlasmasi, düsük sosyo-ekonomik kosullar ve genetik yatkinligin böbrek tasi olusumunu artiran faktörler oldugunu ifade ederek, “Öncelikle 2,5 litreden az su içilmemesi ve tuz tüketiminin azaltilmasi gerekiyor. Ayrica böbreklerdeki tasin vücuttan uzaklastirilmasi kadar, tekrarlamamasi da önem tasiyor. Bu nedenle tekrarlayan tas hastaligi olan bireylerin metabolik degerlendirmeden geçirilmesi yararli olacaktir. Periyodik kontroller ile böbreklerin sagligi mutlaka degerlendirilmelidir.” seklinde konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile