Gelistirilen 'Giyilebilir Ates Ölçer' Uyari Veriyor, Dijital Arsiv Kaydi Tutuyor

Gelistirilen 'Giyilebilir Ates Ölçer' Uyari Veriyor, Dijital Arsiv Kaydi Tutuyor

Izmir’de Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Görkem Astarcioglu, ebeveynlerin çocuklardaki ates konusunda endiselenmeleri üzerine, ‘giyilebilir ates ölçer’ cihazini gelistirdi. Ar-Ge ekibiyle birlikte cihazla uyumlu çalisan bir mobil uygulamayi da hayata geçiren Dr. Astarcioglu, cihazin hastanelerde kullanilarak fayda saglamasini ve çocuklarda ates ölçmede yasanan sorunlarin önüne geçmeyi hedefliyor.

18 yildir çocuk sagligi ve hastaliklari uzmani olarak görev yapan Dr. Astarcioglu, TÜBITAK destegiyle Teknopark Izmir’de bir sirket kurdu ve pediatrik dijital saglik hizmetleri üzerine yogunlasarak çalismalar yapmaya basladi.

Astarcioglu, mühendislerden olusan Ar-Ge ekibiyle birlikte çocuklari olan, onlarin ateslenmeleri konusunda endiseye kapilan ebeveynlere yardimci olmak ve saglik kuruluslarinin yükünü hafifletmek için mobil uygulama ile birlikte çalisan ‘giyilebilir ates ölçer’ cihazi gelistirdi.

Üretimi yapilan cihaz, koltuk altina yapistirilarak uzun bir süre ates ölçümü yapiyor. Cihazla uyumlu çalisan cep telefonu uygulamasi sayesinde ise çocuklarin ates seviyeleri anlik olarak takip edilebilirken, ates ölçer belirli seviyenin üzerinde isi ölçtügünde uygulama üzerinden uyarida bulunuyor.

Dijital arsiv sunuyor

18 yillik doktor oldugunu ve aldigi girisimcilik egitimleri sayesinde projesini gerçeklestirdigini aktaran Dr. Görkem Astarcioglu, “Çocuk sagligi hastaliklari uzmani olarak ebeveynlerin en çok ates konusunda endiselendigini fark ettim. Ölçüm yollarinin yanlis olmasi halinde kendilerini ekstra paniklettiklerini ve saglik merkezlerini de gereksiz yere mesgul ettiklerini ve bunun bir çözüme ulastirilmasi gerektigini fark ettim. O nedenle bu projeye bas koydum. Mobil uygulamayi da ayni sekilde kaybolan asi karnelerini ve büyüme-gelisme grafiklerini dijitallestirmek amaciyla, yine saglik merkezlerinin yükünü hafifletmek için, doktorlarin da isini kolaylastirmak sebebiyle yaptim” ifadelerine yer verdi.

“Ates yükselirse uyari veriyor, ates seviyesini sürekli ve objektif olarak iletiyor”

Cihazin nasil çalistigina da deginen Dr. Astarcioglu, “Biz projeye 2020’de baslattigimizda ilk yil prototip çalismalari üzerinde durduk. Daha sonrasinda ürün dogrulamasi yaptiktan sonra da bu cihazin gerekli elektriksel güvenlik belgelerini, CE belgesini, kalite sistemi belgelerini almaya yogunlastik. Tibbi cihaz kategorisinde Saglik Bakanligi ürün takip sistemine de kayitlidir. Bu cihaz siradan termometrelerden farklidir. Atesi izlemeniz gerektigi zamanlarda kullanacaksiniz. Çocugunuz hastalandi ve muhtemelen ya 2 gece ya da 3 gece ates takibi yapmaniz gerekiyor. Çocuklar hastayken özellikle ateslerini ölçmek ve takip etmek oldukça zordur. Bir de çalisan ebeveynler varsa bu süreç is gücü kaybina da götürür. Vücuda yapistirilarak kullanilan bir ürün ve ölçtügü yeri sabitledigi için de bir zaman dilimi içerisindeki vücut sicakligi degisimleri gerçekten ates trendini bize göstermis oluyor. Yükseldigi zaman da mobil uygulama üzerinden bildirim alarak çocuguna gerekli müdahaleyi yapabiliyorlar” dedi.



Her 30 saniyede bir güncelleniyor, 500 saat boyunca çalisiyor

Cihazin esnek bir malzemeye sahip, süngerimsi yapida, vücudun formunu alabildigini aktaran Dr. Astarcioglu, “Koltuk altina yapistirdiginiz zaman bluetooth ile telefona baglanarak atesi ölçmeye baslamaktadir. Su anda biz uygulama üzerinden vücut sicakligini takip etmeye basladik. Her 30 saniyede bir bu güncellenmekte ve grafige dönüsmekte. 500 saat çalisabiliyor. Isterseniz grafigi de doktorunuzla paylasabilirsiniz. Hiçbir veri subjektif degil. Hepsi kayit altinda ve hiçbir zaman da kaybolmuyor. Geriye dönük ates verilerini de uygulama içerisinde sakliyoruz” cümlelerine yer verdi.

Evde takip hizmetlerine destek

Dr. Görkem Astarcioglu, cihazin sadece çocuklar için degil ayni zamanda uygulamaya eklediginiz yetiskin aile bireyleri için de kullanilabilir oldugunu söyleyerek, “Gidisat artik tele tip hizmetlerine dogru ilerliyor. Evde saglik hizmetlerinin bir anda yogunlasmasi pandemiden sonra oldu ve çok büyük bir ihtiyaç da oldugunu fark etmis olduk. Biz de mobil saglik uygulamasi ile birlikte evde takip hizmetlerine destek olmak ve online hekim görüsmelerini yapabilmek için çalismalarimizi sürdürüyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile