Izmir’de 2012 yilindan beri Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü, Bati Anadolu Bilisim ve Elektronik Bölgesel Inovasyon Merkezi (Bati-BINOM), Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Uygulama ve Arastirma Merkezi (EBILTEM) ve Türkiye Bilisim Dernegi’nin öncülügünde düzenlenen “Genç Beyinler Yeni Fikirler (GBYF)”, ögrenci projelerini ödüllendirmeye devam ediyor. Yasar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisligi, Yazilim Mühendisligi ve Bilgisayar Mühendisligi Bölümü ögrencilerinin yapay zeka ile çekismeli üretken aglar kullanilarak sentetik EKG üreterek hastalara teshis koyan cihaz projesi “GBYF Bitirme Projeleri Sergi Yarismasi” Akademik ve Diger Bilisim Uygulamalari kategorisinde birinci, dil engellerini asarak iletisim saglamayi amaçlayan mobil uygulama GoLinguistic projesi ise üçüncü oldu.
100 hastadan 98’ine dogru teshis
Çekismeli Üretken Aglar Kullanilarak Sentetik EKG Sinyalleri Üretilmesi projesini; proje yürütücüsü Yasar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisligi ögrencileri Çagri Kandirali ve Talat Berent, Yazilim Mühendisligi ögrencileri Mehmet Kocagöz ve Kaan Burulday gelistirdi. Projenin akademik danismanligini Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Nalan Özkurt ve Yazilim Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Korhan Karabulut yürüttü.
Yapay zeka ile resim üretmek amaciyla kullanilan çekismeli üretken aglar (GAN) kullanilarak sentetik EKG sinyalleri üretilen projede, erken tespit edilmezse felç, emboli hatta ölüme sebep olabilecek bir kalp rahatsizligi olan kalp ritim bozuklugu (atriyal fibrilasyon) konusu seçildi. Kalp ritim bozuklugu hastaligina sahip gerçek hastalardan toplanan veri kullanilarak istenilen sayida EKG sinyali üretildi ve aritmi tespiti yazilimi egitildi. Çalisma sonunda, sentetik sinyaller ile model egitildikten sonra kalp ritim bozuklugunun tespit basari oraninin öncesine oranla yüzde 20’den fazla artarak yüzde 98,7 basari orani yakalandi. Bu, olusturulan modelin her 100 hastadan en az 98’ine dogru teshis koydugu anlamina geliyor. Ayrica, TÜBITAK 2209-A Üniversite Ögrencileri Arastirma Projeleri Destekleme Programi tarafindan desteklenmeye hak kazanan proje, alinan maddi destek ile gelistiriliyor.
Konusulanlari gerçek zamanli tercüme ediyor
Yasar Üniversitesi Yazilim Mühendisligi Bölümü ögrencileri Berkay Akar, Atakan Dogan ve Bilgisayar Mühendisligi ögrencileri Doga Nur Gülsoy ve Duru Uça tarafindan gelistirilen GoLinguistic mobil uygulamasi, yenilikçi ses teknolojisi ve multimedya ifadeleri araciligiyla kullanicilarin farkli kültürler arasinda kolayca bag kurmasini ve kendilerini ifade etmesini sagliyor. Danismanligini Bilgisayar Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hasan Koltuksuz ve Yazilim Mühendisligi Dr. Ögretim Üyesi Üyesi Kazim Erdogdu’nun yaptigi mobil uygulama, kullanicilarin seslerini gerçek zamanli olarak tercüme ederek, konusan kisinin kendi sesiyle çeviriyi karsi tarafa ileten dogal ve çok dilli sesli sohbetler sunuyor. Bu sayede tüm katilimcilar, aninda ve etkili bir sekilde iletisim kurabiliyor. Web platformu ise fotograf, video ve yazilar üzerinde çalisarak, verilen medyanin üzerindeki dudak hareketlerine metni senkronize ediyor. Bu özellik, görsel materyallerin dinamik konusma ifadelerine dönüstürülmesini sagliyor.
Genç Beyinlere Bilisim Ödülü
Yasar üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisligi, Yazilim Mühendisligi ve Bilgisayar Mühendisligi Bölümü ögrencileri tarafindan gelistirilen iki mezuniyet projesi, bu yil 13’üncüsü düzenlenen "Genç Beyinler Yeni Fikirler (GBYF) Bitirme Projeleri Sergi Yarismasi"nda büyük basari gösterdi. Yapay zeka ile çekismeli üretken aglar kullanilarak sentetik EKG üreterek hastalara teshis koyan cihaz projesi ve dil engellerini asarak iletisim saglamayi amaçlayan mobil uygulama projesi yarismada ilgi çekti.